Economic

Finantistii sustin ca nu vom face cozi la ghisee

Doina Ganea
31 mar 2009 889 vizualizări
Specialistii cred ca depunerea declaratiilor de venit la ghiseu este benefica, deoarece contribuabilii pot beneficia de asistenta competenta u formularele pot fi trimise în continuare si prin posta, însa pe cheltuiala contribuabililor

Urmare a deciziei de a renunta la sistemul de trimitere/primire prin posta a declaratiilor de venit catre/de la contribuabilii persoane fizice, Agentia Nationala de Administrare Fiscala precizeaza ca pe toata perioada depunerii Formularului 200 se vor lua toate masurile necesare pentru evitarea aglomeratiei in administratiile financiare. In acest sens, Directia Generala a Finantelor Publice Vrancea a anuntat ca, incepind de ieri, programul de lucru este zilnic intre orele 08.00-16.00. Formularele 200 pot fi depuse pina la data de 15 mai. ANAF precizeaza ca renuntarea la sistemul de trimitere a declaratiilor de venit prin posta aduce economii estimate la 5,3 milioane lei la bugetul institutiei. "Analiza presedintelui ANAF, Sorin Blejnar, arata ca dintre cei aproximativ 900.000 contribuabili "" persoane fizice care trebuiau sa depuna pina la 15 mai 2008 declaratiile de venit aferente anului 2007, circa 70%, desi au primit la domiciliu formularele personalizate, s-au prezentat la sediile administratiilor financiare din doua motive: fie pentru ca au dorit asistenta in completarea formularului, fie pentru ca solicitau noi formulare, motivind ca cele primite au fost pierdute sau deteriorate. Acest fapt a generat in 2008 o cheltuiala suplimentara a ANAF", spun finantistii vrinceni. Specialistii apreciaza ca aceasta noua masura are si partile ei bune, in afara reducerii cheltuielilor bugetare. Avind in vedere ca unii contribuabili aveau nevoie de declaratia vizata de organul fiscal fie pentru banci, fie pentru societatile de leasing sau pentru Casa Judeteana pentru Asigurari de Sanatate, acestia se prezentau pentru inregistrarea declaratiilor inainte de a primi formularele de la ANAF. Acum exista posibilitatea verificarii declaratiilor in prezenta contribuabililor, la ghiseu. "Se vor evita astfel situatiile in care contribuabilii completau declaratiile in mod eronat, sau nu le completau deloc, motivind ca nu au obtinut venituri in anul fiscal respectiv. Initiativa transmiterii declaratiilor de venit de catre ANAF pornise de la ideea ca prin primirea formularelor, contribuabililor li se atragea atentia ca au de declarat venituri pentru anul fiscal respectiv. In consecinta, institutia noastra va recurge la comunicate de presa, anunturi, prin care contribuabilii vor fi instiintati despre veniturile pentru care este necesara completarea declaratiilor de venit, modalitatea de completare precum si termenul de depunere", ne-a precizat purtatorul de cuvint al DGFP, Gena Hutanu. Declaratiile de venit pot fi trimise in continuare prin posta cu scrisori recomandate, insa pe cheltuiala contribuabililor. Formularul 200 poate fi descarcat prin accesarea portalului www.anaf.ro / Asistenta contribuabili /Toate formularele. (Doina GANEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.