Economic

Societatea de Drumuri si Poduri, pe buza prapastiei

Mihaela Beșleagă
17 mar 2009 856 vizualizări
Cei 185 de salariati nu si-au mai primit lefurile, totalizind 500.00 lei, inca din decembrie u oamenii se afla in somaj tehnic de doua luni u societatea este in colaps financiar, cu datorii de 15.000.000 lei, vechi de patru ani

Cutitul le-a ajuns la os salariatilor Societatii de Drumuri si Poduri (SDP) RA. Ieri, aproximativ 100 de drumari au protestat spontan, pentru a revendica salariile restante inca din luna decembrie si a cere de lucru, avind in vedere ca cei 185 de salariati s-au aflat in somaj tehnic in lunile ianuarie si februarie. Angajatii vor 500. 000 lei (5 miliarde lei vechi) pentru plata salariilor restante. "Oamenii sint intr-o situatie disperata, nu mai au ce face, au imprumuturi peste imprumuturi. Situatia este foarte grea, nu si-au mai luat banii din decembrie, sint familii intregi de sot-sotie drumari, care nu au cu ce sa supravietuiasca. Multi vor sa plece", ne-a spus Danut Ciobanu, liderul de sindicat al drumarilor, afiliat Federatiei Nationale a Drumurilor Judetene. "Sintem in somaj tehnic, nu stim cind incepem lucrul", a sustinut si Vasile Burloiu, directorul economic al SDP. Societatea, al carei actionar majoritar este Consiliul Judetean, este de mai multi ani in impas financiar, fiind de mai multe ori in pericolul de a ajunge la faliment. Societatea nu a mai cistigat din anul 2005 contractele de deszapezire pentru drumurile judetene, in acest an, de pilda, contractul fiind atribuit firmei Sotirex, legata de numele consilierului judetean PSD Victor Roman. "Desi ar fi trebuit sa cistigam contractul de deszapezie, nu s-a intimplat asa. Din 2005 am tot lucrat in subantrepriza, adica lucram la altii care au cistigat lucrarea si deci, primim mai putin", a mai adaugat Danut Ciobanu. Datoriile societatii s-au ingrosat de la un an la altul, ducind-o pe buza prapastiei. Fara utilaje, fara lucrari, multi se mira cum societatea a mai supravietuit in aceste conditii dificile. Conform declaratiilor liderului de sindicat, daca in 2005 datoriile catre administratia financiara erau de 7.000.000 lei (70 miliarde lei vechi), iar cele pe care CJ le datora societatii erau de 10.000.000 lei (100 miliarde lei vechi), deci societatea era pe plus cu 3.000.000 lei, in momentul de fata situatia s-a inrautatit. In ianuarie 2009, datoriile SDP catre Finante se ridica la 15.000.000 lei (150 miliarde lei vechi), dintre care 6.500.000 lei dobinzi si penalitati, calculate din 2005. In acest timp, si CJ datoreaza 8.000.000 lei societatii, in conditiile in care clientii politici au pus mina pe utilaje si terenuri. In tot acest timp, liderul de sindicat al societatii a obtinut promisiunea baronului Marian Oprisan de a-I primi in audienta si de a gasi o solutie pentru iesirea din criza. Intre timp, salariatii au cazut de acord sa se reintilneasca pe 1 aprilie, cind spera ca salariile si lucrarile sa nu fie doar o noua pacaleala. (Mihaela BESLEAGA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.