Economic

Raiul falsificatorilor de vin, zdruncinat de controale

Doina Ganea
13 mar 2009 929 vizualizări
Marii si micii procesatori de vinuri din Vrancea au intrat de ieri in atentia unor adevarate desanturi de control

22 de echipe mixte de control conduse de cadre venite de la Inspectoratul General al Politiei Romane (IGPR) au luat la verificat cei 182 de antrepozitari fiscali din judet. Echipele mixte sint formate inclusiv din inspectori in verificarea calitatii vinului din cadrul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, dar si comisari ai Garzii Financiare. Desi s-a vrut ca actiunea sa se desfasoare "discret" au existat se pare si unele scurgeri nedorite de informatii. Seful Garzii Financiare, comisarul Adrian Buzdrug, ne-a confirmat ca aceste controale au demarat deja in judet. "Tematicile controlului au in vedere printre altele vinurile falsificate, stocurile de vin, verificarea disciplinei financiare la antrepozitari, calitatea produsului"¦ Actiunea a fost inceputa pe 12 martie si, deocamdata, am realizat cam 30% din ce ne-am propus. In mod sigur la final vom trage si o concluzie, dar acum nu putem spune nimic. Speram insa sa realizam mai multe astfel de controale in echipe mixte si in alte domenii, cum ar fi exploatarea si prelucrarea lemnului", ne-a declarat comisarul sef al Garzii Financiare. Surse din cadrul echipelor de control ne-au precizat ca verificarile par a fi de intimidare, mai ales pentru ca au inceput chiar cu marii procesatori vrinceni cum ar fi: Trust LF, Vincon SA sau Vinexport SA. Patronii au fost luati la bani marunti de la actele contabile, pina prelevarea unor probe de vin si numararea budanelor din crame. Sursele noastre spun ca din echipele mixte fac parte inspectori si politisti din judetele Galati, Buzau si Braila. Specialistii sustin ca, desi legea viei si vinului prevede amenzi de sute de milioane de lei vechi si chiar dosare penale pentru agentii economici prinsi pe picior gresit, fenomenul a "explodat" in ultimii ani. Inventivitatea asa - zisilor producatori care invirt afaceri de milioane de euro este atit de mare incit unii au masluit retete de vinuri pe care le-au prezentat apoi la concursuri internationale ca fiind bauturi veritabile. (Doina GANEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.