Economic

Primele disponibilizari colective la Uniplast si Vase Emailate

Daniel Garleanu
11 mar 2009 3386 vizualizări
Primii afectati de efectul de domino al crizei financiare sint muncitorii simpli u Uniplast SA Focsani ia in calcul varianta inchiderii afacerii, dupa ce a trimis in somaj primii opt angajati u si VEF SA va disponibiliza 22 de muncitori pina in aprilie din cauza scaderii comenzilor la export u 242 de vrinceni vor fi concediati in lunile martie si aprilie u deocamdata, sectorul confectiilor textile, majoritar in judet, nu face disponibilizari

Criza financiara pe care unii au luat-o in gluma face victime din ce in ce mai des printre angajatii vrinceni. Primii afectati de efectele depresiei financiare mondiale sint muncitorii care pina in urma cu un an nu se temeau ca vor fi dati afara. Daca pina acum se auzea doar de firme mici, care erau nevoite sa isi restringa activitatea sau sa-si inchida portile, iata ca si cei mai mari in ale productiei se clatina. Este vorba de firme precum VEF SA, Uniplast SA si chiar Laminate SA,, toate de pe fosta platforma industriala a Focsaniului. Cu toate ca oficial nu are probleme cu lichiditatile, sucursala Laminate isi tine cei 480 de angajati cu sufletul la gura, in speranta ca lucrurile isi vor reveni. "SC Laminate SA a comunicat AJOFM Vrancea faptul ca, in perioada 02-13.03.2009, majoritatea salariatilor sint retribuiti cu 75% din salariul de baza, raminind insa pe aceasta perioada la domiciliu, la dispozitia angajatorului. Societatea nu are in vedere un program de disponibilizari de personal in perioada urmatoare", ne-a declarat directorul AJOFM Vrancea, Marina Dantis. Oficial, muncitorilor li s-a transmis ca firma nu se poate aproviziona cu materie prima la capacitate deplina. Daca lucratorii de la Laminate mai au o speranta ca va veni ziua intoarcerii la serviciu, pentru noua persoane nu mai exista slujba. Oamenii au fost pina la sfirsitul lui februarie angajati la SC Uniplast SA Focsani, dar din cauza crizei au ajuns pe drumuri. Muncitorii fabricau pungile de la supermarketuri, huse din plastic pentru constructii sau folie pentru solariile agricole. Acum, isi cauta un alt loc de munca, poate in alt domeniu. "Pentru ca nu sint comenzi, am hotarit sa restructuram si, daca situatia merge asa, vom continua cu restructurari. Acum putem sa vorbim despre o problema a existentei fabricii. Situatia o apreciez ca fiind una foarte proasta", ne-a declarat Laurentiu Tigaeru Rosca, administrator Uniplast SA. Acesta spune ca din cauza aparitiei sacoselor ecologice, dar si a scaderii activitatii in constructii, comenzile au scazut atit de mult ca se pune problema intrarii in reorganizare. Nici folia pentru solariile agricole nu se vinde prea bine.


Primele 22 de victime la Vase Emailate


Nici la SC VEF SA Focsani (Vase Emailate) situatia nu se prezinta mai roz. "Astazi, 10.03.2009, SC VEF SA a comunicat AJOFM Vrancea disponibilizarea a 22 persoane in cursul lunii aprilie", se arata intr-un raspuns al AJOFM furnizat la solicitarea Ziarului de Vrancea. Si aici lucratorii sint eliberati din posturi pentru ca "nu sint comenzi". Fabrica de vase lucra pentru piete din Polonia, Cehia sau Croatia, unde, dupa cum spune Danut Jipianu, directorul tehnic al societatii, s-a devalorizat moneda nationala si importurile nu mai sint rentabile, astfel ca tarile au renuntat la contractele de import. In firma lucreaza 310 persoane, astfel ca cele 22 disponibilizate nu il sperie deocamdata pe director. "Criza este foarte mare, piata fiind in scadere trebuie redusa productivitatea", ne-a declarat Danut Jipianu. Cu toate ca unii lideri de sindicat au facut presiuni pentru ca la VEF SA sa se constituie un grup sindical, astfel incit angajatii sa fie cit mai protejati, pina in momentul de fata, acest lucru nu s-a realizat. "Din pacate, SC VEF SA nu mai are lider sindical. Sindicatul s-a dizolvat in 2000 si de atunci am incercat sa reactivam grupul, dar nu am gasit un lider disponibil sa-si asume aceasta sarcina. Conducerea a cautat sa nu mai aiba batai de cap si sa nu plateasca salarii compensatorii la concedire colectiva", ne-a declarat Emil Ravoiu, presedinte sindicatului Cartel Alfa. In aceste conditii, muncitorii ar putea fi lasati pe drumuri fara salariile compensatorii prevazute de contractul colectiv de munca, dupa ce au petrecut acolo ani buni din viata. Pentru unii, angajarea in alte unitati nu mai este o optiune, tinind cont de virsta.


Peste 500 de someri din ianuarie


Pentru lunile martie si aprilie, AJOFM a primit instiintare de la 18 agenti economici cu privire la disponibilizarile de personal. Nu mai putin de 242 de persoane vor fi afectate de concedieri, din domenii precum constructii, confectii, reparatii, intretinerea si instalarea masinilor si echipamentelor, fabricarea bauturilor, fabricarea produselor din cauciuc si a maselor plastice sau comert cu amanuntul. De la inceputul anului insa, peste 500 de vrinceni si-au pierdut locurile de munca. Surse din piata spun ca in viitorul apropiat ar putea fi facute citeva zeci de concedieri si de la una dintre societatile ce tin de sucursala Electrica. Pentru cei ramasi fara locuri de munca, prima optiune este somajul, insa cei interesati pot urma si cursuri de calificare si recalificare. (Daniel GIRLEANU)


  • Confectiile rezista inca


  • O veste buna ar fi, cel putin deocamdata, ca marile firme de confectii din Vrancea nu fac disponibilizari. In aceasta perioada se renegociaza contractele externe pentru urmatorul sezon, asa ca este posibil chiar sa se mai faca angajari. Ionel Serban Mustea, actionarul majoritar de la Vestiro, companie cu peste 1.200 de angajati, ne-a declarat ieri ca primele masuri anticriza au fost reorganizarea activitatii si optimizarea costurilor, astfel incit sa nu fie facute concedieri. "Noi, cei care avem multi angajati, trebuie sa facem tot posibilul sa-i tinem in serviciu. Acum nu mai discutam de aritmetica afacerilor, ci de morala afacerilor, pentru ca avem aceasta obligatie de a tine oamenii in serviciu, pentru ca au familii acasa. Criza musca din toti! Nimeni nu stie ce trebuie facut exact, arhitectura viitoare a economiei este necunoscuta", a comentat Mustea, care mizeaza pe o flexibilizare a productiei, astfel incit sa raspunda rapid comenzilor externe de la partenerii traditionali. "Acum nimeni nu mai face marfa sa o tina pe stoc! Inainte faceam si 100.000 de paltoane pe acelasi model, dar acum nimeni nu mai risca sa faca atit de multe, tocmai de aceea este nevoie de un timp de raspuns rapid. In primul rind, am facut o redimensionare a costurilor, singurul lucru care depinde de noi, si apoi mizam pe crearea unui parteneriat foarte bun cu clientii externi, sa putem traversa perioada impreuna", spune omul de afaceri. Deocamdata, nici celelalte firme mari din domeniu, cum ar fi Sorste, Pandora sau Incom Vranco, nu au anuntat ca renunta la angajati, ba chiar au transmis oferte de locuri vacante data fiind fluctuatia de personal din domeniu.




    În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

    Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

    Comentarii: 1

    Adaugă comentariu
    , acum 739392 zile, 23 ore, 28 minute, 33 secunde
    Cum sa nu fie varza economia romaneasca cand asemenea oameni sunt directori ? Cum sa reduci productivitatea, adica sa fim si mai necompetitivi ca pana acum ? Poate productia, Tantalici. Este citeste integral
    Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
    Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
    1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
    2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
    3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
    4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
    Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
    Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
    Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.