Economic

Au inceput lucrarile agricole de primavara

Ciprian Fânaru
4 mar 2009 981 vizualizări
Fermierii au incasat si restantele la care aveau dreptul din ajutorul minimus de 200 de lei

Statistica privind stadiul lucrarilor agricole in Vrancea arata ca pina in prezent acestea decurg in ritmul obisnuit. Potrivit Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR), araturile pentru insamintarile de primavara sint efectuate intr-un procent de 82%, fiind arate 79.360 de hectare dintr-un total de 96.765. O lucrare importanta, fertilizarea faziala la griu, este realizata insa doar in procent de 45%. Astfel, au fost fertilizate 14.175 ha semanate cu griu dintr-o suprafata totala de 31.456 de hectare. Aratul in vie a atins 65%. Din cele 24.517 de hectare, mai mult de jumatat au fost arate. Alte lucrari specifice acestei perioade sint taierile de rod in vii, realizate in procent de 40%. Aproape de final sint si taierile de rodare la pomi, fiind deja efectuate taieri pe 2.880 din cele 3.341 ha. Reprezentantii DADR fac si citeva recomandari pentru agricultori. "Sa se grabeasca taierile la pomi, pentru ca acum sint zile calduroase si vegetatia o ia din loc. Recomandam de asemenea si efectuarea tratamentelor fitosanitare", spune Ion Marin, purtator de cuvint la DADR. In cursul saptaminii trecute a fost finalizata si actiunea de distribuire a banilor pentru beneficiarii Hotaririi de guvern 1153/2008, conform careia agricultorii trebuiau sa primeasca ajutorul minimus in valoare de 200 de lei. Astfel, 1.700 de persoane din Vrancea au incasat o suma totala de 118 mii lei, prevazuta initial ca sprijin pentru infiintarea culturilor de toamna. Probleme cu intararea in posesie a acestor bani au avut citeva persoane care au avut dificultati cu manevrarea conturilor bancare, necesare pentru ca fermierii sa intre in posesia banilor. (Ciprian FANARU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.