Economic

Etichete noi pentru producatorii de vinuri

Iulia Crețu
24 feb 2009 1849 vizualizări
UE vrea ca pe sticla de vin sa fie mentionati aditivii alimentari adaugati la bautura u Romania are a 5-a suprafata cultivata cu vita-de-vie din UE

Parlamentul European a adoptat saptamina trecuta modificarea dispozitiilor comunitare in sensul imbunatatirii si uniformizarii normelor de definire, prezentare si etichetare a bauturilor pe baza de vin produse in statele UE. Zonele viticole din batrinul continent vor trebui sa isi imbunatateasca metodele de etichetare a sticlelor cu licoarea lui Bachus, directiva pe care trebuie sa o respecte si podgoriile din Vrancea. "In afara de indicarea soiului si anului recoltei, eticheta va trebui sa mentioneze, in mod obligatoriu, zona de provenienta, lista aditivilor alimentari folositi la producerea bauturii, procentajul si tipul de alcool utilizat", a declarat Alexandru Nazare, parlamentar european din partea PD-L. "Conceptul de vin european de calitate se va baza pe vinurile cu indicatii geografice protejate si pe cele cu denumire de origine protejata. Totodata, legislatia pastreaza politicile nationale traditionale privind calitatea si permite utilizarea, in continuare, a anumitor termeni traditionali si forme de sticle", a adaugat eurodeputatul. Reforma sectorului vinurilor reprezinta o prioritate a Uniunii Europene in contextul mai larg al reformei Politicii Agricole Comune. UE este primul producator de vin din lume iar, in conditiile economice actuale, sectorul european face fata tot mai greu concurentei de pe piata globala. De altfel, Consiliul Uniunii Europene a adoptat anul trecut o serie de masuri pentru stimularea competitivitatii vinurilor europene, printre care eliminarea progresiva a subventiilor pentru distilarea alcoolului alimentar. Sumele, repartizate in pachete financiare nationale, vor putea fi folosite in schimb pentru promovarea vinurilor pe pietele tarilor terte, inovarea, restructurarea si modernizarea viilor si a cramelor. Romania se pozitioneaza pe locul 5 in UE la suprafata cultivata cu vita-de-vie. "Reforma vinului este o oportunitate pentru tara noastra, prin masurile pe care le vizeaza, cum ar fi simplificarea prevederilor privind calitatea de extindere a rolului organizatiilor profesionale, alinierea la practicile oenologice internationale, simplificarea si adaptarea politicii privind etichetarea. Noua legislatie este un instrument eficient care ne va permite sa facem fata mai bine concurentei la nivel european si sa ne mentinem cotele de piata", a concluzionat Alexandru Nazare. Europarlamentarul focsanean a precizat ca tema vinurilor va reprezenta o prioritate pentru el la Bruxelles, acesta declarind ca stie ca podgorenii se confrunta cu multe probleme, fie legislative sau care tin strict de procesarea strugurilor. (Iulia CRETU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.