Economic

Vrincenii cu chef de munca sint invitati la cursuri

Daniel Garleanu
10 feb 2009 1069 vizualizări
Tarile straine au conditii stricte, bani putini si cazare proasta pentru muncitorii importati u cei care nu au de munca sint invitati la cursurile de calificare subventionate din bugetul asigurarilor pentru somaj

Locurile de munca din strainatate sint vinate predominant de cei cu CV subtire, astfel ca numai 49 de vrinceni au trecut granita in 2008 pentru a cistiga din agricultura sezoniera, in tari precum Spania sau Germania. Cit priveste oferta de munca de 500 de locuri pentru Danemarca, situatia nu se prezinta deloc roz. Se cauta lucratori in agricultura pentru a recolta legume si fructe, dar si soferi de tractor, camioane si autobuze, pentru perioada verii. "Contractele sint pe perioade determinate, conditiile de cazare sint in spatii deschise, exista posibilitatea sa fie si spatii inchise in care se pot monta corturi sau rulote cu doua camere, cu grupuri sanitare. Plata salariala este intre 10-15 euro, iar drumul dus-intors cu avionul este suportat de muncitori", a declarat Marina Dantis, director executiv al Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca. Somerii vrinceni care nu au sansa de a munci in strainatate au oportunitati si acasa. Situatia locala a fortei de munca a facut ieri obiectul unei conferinte cu tema "Investigarea nevoii de formare profesionala in rindul adultilor". In opinia AJOFM, cresterea gradului de ocupare a fortei de munca dar si echilibrarea pietei muncii se gaseste in strinsa legatura cu formarea profesionala. Numai in luna ianuarie, AJOFM a selectat 433 de persoane aflate in cautare de un loc de munca pentru antrenarea in cursuri de initiere, recalificare sau perfectionare pentru un numar de 22 ocupatii diverse. Persoanele care vor beneficia gratuit de serviciile de formare profesionala sint cele care desfasoara activitati in mediul rural si nu realizeaza venituri lunare sau veniturile sint mai mici decit valoarea indicatorului social (500 lei), dar sint inregistrate ca atare la AJOFM. De asemenea, persoanele care isi reiau activitatea in urma concediului pentru cresterea copilului, au sfirsit stagiul militar sau ca urmare a recuperarii dupa pensionarea pentru invaliditate beneficiaza de gratuitatea cursurilor de formare. Singura conditie ca un curs sa demareze este ca o grupa sa fie formata din minim zece cursanti. (Daniel GIRLEANU)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.