Economic

Chitantele de mina dauneaza fondurilor europene

Doina Ganea
29 ian 2009 937 vizualizări
Fermierii s-au plins ca lipsa actelor de proprietate ii impiedica sa acceseze fonduri europene

Oficiul Judetean de Consultanta Agricola, in colaborarea cu Uniunea pe Ramura a Cooperativelor Agricole Viti-Vinicole din Romania, a organizat la Focsani zilele trecute un simpozion cu tema "Accesarea fondurilor structurale PNDR - masurile 112, 141, 142 pentru membrii formelor asociative". Cu acest prilej, reprezentantii OJCA au prezentat masurile 112 - Instalarea tinerilor fermieri, 141 "" Sprijinirea fermelor agricole de semisubzistenta si 142 "" înfiintarea grupurilor de producatori. Producatorii agricoli au beneficiat de explicatii si exemple de calcul privind eligibilitatea proiectelor. "Discutiile au continuat cu prezentarea problemelor cu care se confrunta fermierii vrinceni. S-au facut propuneri privind amendarea Legii nr. 566/2004 pentru stimularea si incurajarea infiintarii de cooperative agricole, aceste forme de asociere avind un rol important in accesarea fondurilor financiare destinate aplicarii masurilor aflate in discutie", a precizat directorul OJCA, Ioan Rosu. Acelasi seminar a mai fost organizat si pentru producatorii agricoli Persoane Fizice Autorizate si pentru consultanti. Prezentarea acestor masuri a avut ca scop intelegerea modalitatilor de lucru pentru accesarea fondurilor financiare prevazute in PNDR, precum si evidentierea pasilor ce trebuie urmati pentru intocmirea documentatiei. "Consultantii si persoanele fizice autorizate din agricultura au primit materiale-suport constind in brosuri si pliante care contin modele de documente si formule de calcul. Discutiile au continuat cu prezentarea celor mai frecvente probleme care apar in procesul de accesare a celor trei masuri, pe primele locuri in aceasta privinta situindu-se lipsa actelor care sa ateste proprietatea, in special in zonele de munte, si cumpararea terenurilor cu chitante de mina. Cei prezenti au facut propuneri in vederea simplificarii modalitatii de intocmire a documentatiei pentru masurile prezentate", a sustinut ing. Geta Dumbrava, din cadrul OJCA Vrancea. (Doina GANEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.