Economic

Ajutor pentru viticultorii care isi asigura recoltele

Doina Ganea
13 ian 2009 931 vizualizări
Viticultorii care se asigura vor putea primi 80% din valoarea politei

Viticultorii care isi vor asigura recoltele in campaniile viticole din perioada 2009-2013 vor putea primi 80% din valoarea politei de asigurare din fonduri europene. Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) a emis un ordin "privind aprobarea normelor de acordare a sprijinului financiar producatorilor din sectorul vitivinicol pentru asigurarea recoltelor aferente campaniilor viticole pentru 2009-2013". Potrivit noului ordin, viticultorul va primi un sprijin de 80% din valoarea politei de asigurare atunci cind se asigura pentru "efecte asimilate dezastrelor", precum incendii, seceta, inundatii sau grindina. Totodata, viticultorii ar putea primi 50% din valoarea politei de asigurare atunci cind se asigura impotriva diverselor boli sau daunatori specifici culturilor de vita-de-vie. Banii vor proveni din fonduri europene, iar pentru acest program se vor aloca trei milioane de euro. Potrivit purtatorului de cuvint al DADR Vrancea, Ion Marin, viticultorii mai au doua saptamini la dispozitie daca vor sa obtina bani de la stat pentru asigurarea recoltei de struguri din acest an. "Pina la 31 ianuarie 2009 pot fi depuse dosarele pentru solicitarea unui sprijin financiar care sa acopere maxim 80% din valoare primelor de asigurare. Banii se acorda producatorilor, persoane fizice sau juridice, din sectorul vitivinicol care vor sa isi asigure recolta plantatiilor cu soiuri de struguri pentru vin. Ordinul 756 din 2008 precizeaza ca, pentru obtinerea banilor, viticultorii trebuie sa depuna la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) Vrancea o cerere de plata insotita de mai multe documente", a declarat purtatorul de cuvint al DADR, Ion Marin. Viticultorii trebuie sa mai aduca actele de identitate, in original si copie, sau certificat de inmatriculare si certificat de inregistrare fiscala, pentru persoane juridice. Tot in original si copie vor fi aduse titlul de proprietate, contractul de arenda, contractul de concesionare, contractul de vinzare-cumparare, contractul de inchiriere, contractul de comodat, contractul de asociere in participatiune, din care sa rezulte dreptul de exploatare pentru suprafata asigurata. "Un alt document important, care se obtine de la Directia Agricola, este fisa informatizata a suprafetelor viticole inscrise in Registrul Plantatiilor Viticole pentru care se solicita sprijin financiar. De asemenea, mai trebuie aduse politele de asigurare, in original si copie", ne-a precizat inginerul Ion Marin. (Doina GANEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.