Economic

Concedierile la gramada nu se tin la secret

Daniel Garleanu
9 ian 2009 1082 vizualizări
Pentru ca Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca sa poata adopta masurile specifice pentru combaterea somajului, angajatorii vrinceni care intentioneaza sa recurga la concedieri colective trebuie sa instiinteze institutia cu cel putin 30 de zile calendaristice anterioare emiterii deciziilor de concediere.

Prin concedierea colectiva se intelege concedierea a cel putin cinci salariati, daca angajatorul care disponibilizeaza are incadrati mai mult de 20 de salariati si mai putin de 100 de salariati. Daca angajatorul are incadrati cel putin 100 de salariati, dar mai putin de 300, prin concedierea colectiva poate disponibiliza cel putin 10% din salariati, iar daca angajatorul care disponibilizeaza are peste 300 de angajati, atunci trebuie sa concedieze cel putin 30 de angajati. «Angajatorii sint obligati sa acorde preaviz, conform prevederilor Codului Muncii sau ale contractului colectiv de munca, angajatilor care urmeaza sa fie disponibilizati», arata AJOFM. In perioada preavizului, muncitorii vor lua parte la serviciile de preconcediere in conformitate cu Legea 76/2002. De serviciile de preconcediere pot beneficia, la cerere, si alte persoane amenintate de riscul de a deveni someri. In ultimele luni, zece firme au concediat salariati din judet. (Daniel GIRLEANU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.