Economic

Mos Craciun a pierdut sacul cu prime

Ziarul de Vrancea
24 dec 2008 1466 vizualizări
In acest an, criza economica blocheaza traditionalele prime de sarbatori u pentru unii angajati, indiferent din ce sector provin pina si salariul a devenit un deziderat u in sectorul privat, angajatii mai primesc cite un bonus u norocosi sint si bugetarii care vor lua in ianuarie al 13-lea salariu u restul se multumeste cu o zi libera in plus

In apropierea sarbatorilor, toti angajatii asteapta sa primeasca, pe linga citeva zile libere, si o prima generoasa din partea sefului sau patronului. In acest an, insa, "criza economica" sint cuvintele de ordine in ceea ce priveste traditionalele prime. Sindicatele s-au mai ocupat de cadouri pentru copiii angajatilor, in rest Mos Craciun e destul de sarac. In sectorul privat, doar firmele cu ceva profit se gindesc si la salariati. Bonurile de masa, sumele suplimentare la salariu, precum si cadourile pentru copii sint cele mai frecvente, alaturi de citeva zile libere. Pe de alta parte, sint si firme care de-abia daca reusesc sa isi rasplateasca angajatii cu plata salariilor putin mai devreme.


Prime cheltuite la locul de munca


Primele de sarbatori reprezinta de cele mai multe ori un salariu in avans sau o prima anuala sau semestriala de 5 - 10% din salariu, in cazul unora dintre bugetari. In sectorul privat, primele difera de la societate la societate, fiind de cele mai multe ori de 100, 150 sau 200 lei. Spre exemplu, angajatii supermarketului Careffour au primit sume pornind de la 100 lei, care cresc in functie de pozitia in ierarhie si de realizari. Angajatii au insa obligatia sa le cheltuie "la locul de munca", asa cum se intimpla in general la societatile care fac comert. In confectii, primele au atins 50 - 200 lei, in functie si de vechime, insa aici si vacanta este ceva mai lunga, pentru ca timp de doua saptamini s-au sistat si comenzile. Aceasta in timp ce pentru alte firme private, cum ar fi Romseh Tools, se pune problema daca angajatii isi vor lua salariile pe luna trecuta.


Mosi vitregi pentru salariatii Primariei


Cei mai multi dintre sefii institutiilor publice sustin ca nu au acordat anul acesta prime. Consiliul Local Focsani nu le-a aprobat angajatilor din Primarie si unitatilor subordonate o prima in cuantum de 5% din valoarea salariului lunar, asa cum era prevazut intr-un proiect de hotarire. Insa la majoritatea unitatilor bugetare nu se acorda prime. Bugetarii spera insa la al 13-lea salariu care, dupa aprecierile lor, va veni abia in ianuarie. Angajatii Directiei pentru Protectia Drepturilor Copilului, aflata in subordinea Consiliului Judetean, vor privi si ei cu jind la cei care vor primi prime de Craciun, pentru ca nici aici nu sint bani disponibili. Mai mult chiar, salariatii DGASPC abia si-au luat 50% din salariul pe noiembrie. Medicii veterinari se "solidarizeaza" cu pozitia celorlalti bugetari, asa ca nici ei nu vor vor lua nici un ban in plus fata de salarii. "Nu sint fonduri si de aceea nici nu ne mai gindim la ele", dupa cum a precizat si Costica Neata, director executiv in cadrul DADR. Ca de obicei, nici anul acesta, conducerea ENET SA nu a acordat prime de Craciun, deoarece societatea are datorii. Abia daca s-a reusit acordarea restantelor la salariul pe luna trecuta pentru care angajatii au iesit in strada amenintind cu oprirea caldurii in oras. Nici angajatii de la CUP Focsani nu se pot lauda cu prime, desi prin unitate se vorbeste de al 13 -lea salariu undeva prin ianuarie, dar nimic nu e sigur. Dascalii nu au prime de sarbatori nici anul acesta, iar tichetele cadou promise sint impartite in functie de bugetul primariilor, fara a fi tinuta o evidenta clara in acest sens. "Noi am facut citeva interventii pentru acordarea tichetelor cadou, dar tine de bugetele primariilor, iar legea nu obliga ca aceste tichete sa fie impartite tuturor cadrelor didactice. De prime nici nu se pune problema", a precizat liderul sindicatului FSLI, Constantin Grigore. Cel de-al 13-lea salariu va fi acordat in cursul lunii ianuarie 2009.


Concedii de odihna drept prime de Craciun


Chiar daca sint zi si noapte la dispozitia oamenilor si salveaza vieti, cadrele medicale vor primi in plus de sarbatori doar 10 bonuri de masa, din cele care ar fi trebuit sa le revina in luna ianuarie. Directorul spitalului spune ca spitalele nu au alocat bani in bugete pentru asa ceva. Astfel, daca la Spitalul Judetean de Urgenta "Sf. Pantelimon" Focsani cadrele nu si-au primit nici macar prima de stabilitate din lipsa fondurilor, medicii de la Ambulanta au primit atit tichete cadou in valoare de 100 lei din partea sindicatului din care fac parte, cit si prima de stabilitate si o bonificatie de 2%, desigur, daca si-au indeplinit sarcinile. "Am reusit sa facem rost de fonduri pe acest sfirsit de an. Am dat si prima de 2%, dar aceasta este diferentiata in functie de munca depusa, de disponibilitate. Toti cei peste 200 de angajati au primit aceasta prima", a spus dr. Danut Ceamburu, managerul SAJ. La Casa de Asigurari de Sanatate s-au dat zile libere in loc de bani. "Nu vom da prime pentru ca nu avem prevazuti bani pentru asa ceva. Sint cereri de concediu pe final de an care sint aprobate", spune directorul Mihai Copaci.


Politia si Justitia, tot mai saraca la Craciun


Daca in alte institutii publice angajatii primesc macar dulciuri pentru cei mici, politistii nu au fost trecuti nici aici pe lista Mosului, cu toate ca in alti ani se acordau chiar si prime. "Nu se pune problema sa luam prime de sarbatori. Ne multumim doar cu salariile pe luna decembrie", ne-a spus subinspectorul Catalina Olteanu, de la biroul de presa al Politiei. Mosul nu va fi darnic nici cu judecatorii. Prime de Craciun sau de Anul Nou nu au mai vazut judecatorii din anul 2000, insa anul acesta pare si mai sarac. Pina si bradul instantei este inclus la bugetul de austeritate. Nici macar lucratorii de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta nu vor fi mai fericiti de sarbatori, in ciuda faptului ca pompierii erau unii dintre cei care se bucurau de prime in anii trecuti. "Deocamdata nu am fost informati despre alocarea de fonduri pentru prime de Craciun. Asteptam sa vedem ce se intimpla in zilele urmatoare", ne-a spus colonelul Paul Rotaru. (Grupaj realizat de Doina GANEA, Raluca MANOLACHE, Iulia NICOLAE, Dan CHIRIAC)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.