Economic

Leul, tot mai docil in fata euro

Camelia Stănilă
19 dec 2008 1445 vizualizări
Cursul monedei nationale s-a depreciat continuu din 2 decembrie si risca sa depaseasca pragul de 4 lei u dolarul a scazut in ultimele patru zile

Leul autohton pleaca din ce in ce mai mult capul in fata monedei europene. Cursul anuntat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) a urcat pe 16 decembrie pina la 3,9389 lei/euro, valoarea maxima a ultimelor doua luni. Astfel, cursul de referinta a urcat cu 1,40 bani, fata de luni cind euro cistigase alti 0,98 bani comparativ cu saptamina trecuta, pina la valoarea de 3,9249 lei pentru un euro. Moneda nationala s-a depreciat cu 0,36% ieri, inca de la primele tranzactii ale zilei, potrivit analistilor, astfel ca se apropie considerabil de pragul de 4 lei pentru un euro. BNR a mai anuntat pe 6 octombrie a.c. un curs similar, de 3,94 lei pentru un euro, cotatie care insa a coborit dupa trei zile. Euro a urcat din nou peste 3,8 lei pe 12 noiembrie, nivel peste care s-a situat si intre 18-20 si 26-27 noiembrie. Dupa aceasta perioada de fluctuatie, din data de 2 decembrie moneda autohtona s-a depreciat permanent, pierzind pina in momentul de fata nu mai putin de 12,99 bani. în penultima luna a anului, leul s-a depreciat cu 0,8% in fata euro, iar analistii financiari au apreciat ca aceasta tendinta a dus la temperarea inflatiei anuale la 6,8-7,2%, in contextul in care cererea a ramas ridicata si a continuat sa sustina preturile. BNR si-a revizuit, in ultima sedinta de politica monetara din acest an prognoza de inflatie pentru finalul lui 2008, de la 6,6% la 6,7%, nivel semnificativ peste tinta de 3,8% plus sau minus un punct procentual. Pentru 2009, tinta de inflatie este de 3,5% plus sau minus un punct procentual.

In ciuda crizei economice care face simtit efectul scaderii pretului la combustibili pe pietele internationale, dar si reduce consumul, se pare ca totusi pentru aceasta luna se anticipeaza o crestere a preturilor la produsele agroalimentare pentru care cererea se va mentine ridicata in perioada precedenta sarbatorilor de iarna. Aceasta si in conditiile in care multi romani care muncesc peste hotare fie trimit bani acasa fie se intorc in tara, pentru a petrece cu familia. Unii analisti cred, totusi, ca banca centrala va interveni pe piata valutara si va aduce dobinda de politica monetara la nivelul de 9,75% pe an chiar din luna ianuarie 2009, pentru a da un semnal pozitiv pietei.

Daca in fata euro leul pare neputincios, criza economica face ca leul sa se aprecieze fata de dolarul american, care ieri a pierdut 0,25 bani, pina la un curs de referinta de 2,8871 lei. Moneda americana a urcat si ea peste pragul de 3 lei pe 2 decembrie, iar cel mai mare curs de referinta stabilit de BNR s-a inregistrat pe 4 decembrie - 3,0494 lei. In urmatoarele zile a fluctuat insa cind deasupra, cind sub acest prag. Incepind din 9 decembrie, dolarul s-a depreciat incet incet fata de leu, astfel ca a pierdut 14,16 bani in toata perioada, ieri coborind si sub 2,9 lei. (Camelia STANILA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739393 zile, 3 ore, 12 minute, 6 secunde
Saptamana trecuta spuneam ca in conditiile in care se aplica maririle de salarii, si e musai sa se aplice pentru ca e lege, Euro va ajunge la 5,25. Cum maririle de salarii inca nu s-au produs si Euro citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.