Economic

Finantarile depind de consilierii juridici

Iulia Nicolaie
24 nov 2008 724 vizualizări
Fondurile europene pot fi blocate de o administratie incompetenta la nivel local, dupa cum a atras atentia secretarul de stat Eugen Teodorovici

Studentii la drept au aflat cum poate interfera administratia publica locala cu fondurile europene, de care avem atita nevoie pentru a reduce decalajele de dezvoltare dintre vest si est. Dezbaterile din cadrul "Sesiunii de Comunicari Stiintifice a Facultatii de Drept", care s-au desfasurat in week-end la sediul Universitatii "George Baritiu" din Focsani, s-au axat, in principal, pe accesarea fondurilor europene de catre administratia publica locala. Tema a fost propusa de secretarul de stat Eugen Teodorovici, candidat in Colegiul 1 la Senat, care raspunde tocmai de acest aspect in Ministerul Economiei si Finantelor. Secretarul de stat a pus accent pe importanta partii juridice in obtinerea fondurilor europene si problemele care pot aparea in cazul angajatilor nepregatiti. "Intreaga finantare se poate anula daca persoana cu o opinie juridica avizata nu este competenta. De multe ori se emit principii strimbe, care pot duce la blocaje financiare", a afirmat secretarul de stat. Cum le-a vorbit studentilor si din postura de candidat, acesta a sustinut si faptul ca in alegeri nu apartenenta la un partid este importanta, ci realizarile individuale ale candidatului. "De-a lungul carierei mele am fost acuzat ca am avut sustinerea diverselor partide. Partidul nu va putea sa aiba asupra mea intiietate", adauga candidatul la Senat, care este si membru PNL. O alta lucrare intens discutata a fost cea a secretarului municipiului Focsani, Eduard Corhana, care le-a prezentat studentilor importanta enorma pe care o are secretarul intr-o primarie si influenta pe care acesta o poate avea asupra deciziilor administrative. Un interesant punct de vedere a fost pus in discutie de avocata Ilinca Nicolau, care a afirmat ca in multe primarii rurale secretarii nu au studii juridice sau administrative si acest lucru poate duce la grave erori administrative. "Faptul ca multi secretari din primarii nu au studii juridice poate declansa situatii neprevazute, din necunoasterea sau interpretarea gresita a legii, nu neaparat prin rea-vointa", sustine avocata. A mai fost pusa in discutie si pozitia angajatilor din administratie printr-o comparatie cu statele mai dezvoltate. "In afara, functionarii publici sint priviti cu respect, iar aici mult prea multi parasesc sistemul din varii nemultumiri. In Romania, primarii sint oglinda comunitatii si tot ei trebuie sa realizeze proiecte pentru a obtine finantare. A sta cu mina intinsa la bugetul statului nu e solutia", declara secretarul de stat Eugen Teodorovici. La conferinta au mai participat presedintele Asociatiei Consilierilor Juridici din Vrancea, Geta Gavrila, care a prezentat o lucrare legata de insolventa, profesorul Romeo Postelnicu, Tudorel Trofin, directorul Directiei pentru Tineret, si el candidat la Camera Deputatilor, si Dumitru Dila, seful Oficiului pentru Protectia Consumatorilor. (Iulia NICOLAIE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.