Economic

Brazii de Craciun, mai putini cu jumatate fata de 2007

Mihaela Beșleagă
13 nov 2008 900 vizualizări
Vrincenii pot sa inlocuiasca traditionalul brad si cu o rasinoasa exotica , Douglasul, valorificat de Directia Silvica dintr-o pepiniera proprie

Anul acesta, Directia Silvica Focsani este gata sa valorifice 4.500 de pomi de Craciun, mai putin cu jumatate decit anul trecut. Alaturi de cunoscutele specii de brad si molid, pe care romanii ii impodobesc de Craciun, silvicultorii vor scoate la comercializare si o rasinoasa mai putin cunoscuta la noi: Douglasul. "Anul acesta vom valorifica 4.500 de pomi de Craciun, brad, molid si Douglas, o specie mai rar intilnita la noi, care este importata. Douglasul este asemanator bradului, de un verde mai deschis, iar prin frecare, acele dau un miros de citrice. I-am avut intr-o pepiniera si vrem sa eliberam spatiul, pentru alte culturi", ne-a spus Titi Olteanu, purtatorul de cuvint al DS Focsani. Astfel, 1.500 de pomi de Craciun provin din pepiniera din Nereju, 1.000 din culturile specializate de la Panciu, iar 2.000 din regenerari naturale, cu preponderenta din ocoalele silvice Soveja, Focsani si Dumitresti. "Recoltarea pomilor va incepe la sfirsitul lunii noiembrie, inceputul lui decembrie, pentru ca acestia trebuie sa tina pina dupa Anul Nou. Din aceasta cantitate sigur vom da o mare parte catre ocoalele silvice din zonele de cimpie, unde nu exista conifere, iar restul, probabil in jur de 1.000, ii vom da la societati care se ocupa de comercializarea pomilor de Craciun", a mai adaugat Titi Olteanu. Reprezentantii DS au motivat reducerea la jumatate a pomilor care vor fi valorificati in acest an, in comparatie cu 2007, prin faptul ca suprafata cu rasinoase detinuta s-a redus, cea mai mare parte revenind particularilor, carora le-au fost retrocedate mari suprafete de padure. Cea mai mare pondere a pomilor de Craciun va fi pusa in vinzare de obsti. Anul trecut, coniferele s-au vindut cu preturi cuprinse intre 20-450 lei, pentru pomii cumparati direct din padure si intre 25-600 lei de la societatile comerciale. Pentru acest an nu s-a stabilit inca pretul de valorificare, acesta urmind sa fie cunoscut la sfirsitul lunii noimebrie. (Mihaela BESLEAGA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.