Economic

Seismul financiar clatina si Vrancea

Ziarul de Vrancea
3 nov 2008 3179 vizualizări
Chiar daca au fost premiati la Topul Firmelor Vrincene, oamenii de afaceri s-au aratat ingrijorati de consecintele recesiunii mondiale u cresterea cheltuielilor, reducerea comezilor, lipsa finantarilor, sint doar citeva dintre efectele resimtite de afaceristii locali u Sansele noastre sa luam un premiu de excelenta pentru activitatea din 2008 sint mici. In aceasta criza vor rezista cei mai chibzuiti , a spus un intreprinzator vrincean premiat in acest an u criza se resimte si in buzunarele salariatilor, din cauza creditelor pe care le-au contractat cu usurinta, doar cu buletinul u pentru a face fata printr-o mai buna strategie de marketing, firma Pandora a angajat un director englez u alti intreprinzatori se gindesc chiar sa puna pe picioare noi afaceri

Intr-o perioada in care cuvintul de ordine este "criza", intreprinzatorii vrinceni par increzatori in afacerile proprii, desi multi recunosc faptul ca impasul pe care il traverseaza mapamondul i-a afectat, indirect, si pe ei. De citeva luni se vorbeste despre una dintre cele mai de anvergura crize financiare din istoria recenta. Cauzat de o suprasaturare a pietei si de lipsa brusca de solvabilitate, declinul a venit din SUA cu prabusiri ale burselor, falimente bancare rasunatoare, obloanele a sute de companii coborite, interventii disperate ale bancilor centrale in pietele financiare. In acest context, se mentioneaza din ce in ce mai des termenul "recesiune", care consta in diminuarea productiei, reducerea investitiilor, scaderea cursului actiunilor la bursa si in mod indirect, scumpirea creditelor. Cu ocazia Topului Firmelor Vrincene, eveniment de traditie organizat vineri, in care sint premiate cele mai bune firme autohtone in anul anterior, am incercat sa aflam de la oameni de afaceri de top, din domenii diverse, daca au inceput sa resimta criza, daca sint pregatiti sa se confrunte cu ea si daca, in conjunctura scumpirii creditelor contractate de multi angajati, au crescut si presiunile pentru marirea salariilor, cum s-a intimplat deja in sectorul bugetar. Unii oameni de afaceri sint pesimisti, altii optimisti, unii admit ca trec printr-o perioada mai grea, altii insa nu resimt inca adierea recesiunii.


Efectele crizei mondiale sint resimtite de oamenii de afaceri vrinceni prin dificultatea de a contracta credite si de a-si incasa facturile, deci, prin lipsa finantarilor. "Se simte aceasta criza, pentru ca dispar creditele si finantarile si se opresc santierele din cauza ca nu mai exista finantari. Probabil e vremelnic, dar e clar, din cauza unor turbulente in banci la momentul asta sint ceva probleme", ne-a spus Sorin Lefter, administratorul Lefter Construct, una dintre cele mai importante companii din domeniul constructiilor, premiata la Topul Firmelor. Domeniul pare sa fie unul dintre cele mai afectate, fapt confirmat si de un alt manager, care s-a plins ca intirzierea la plata lucrarilor determina marirea cheltuielilor. "Sansele sa luam un premiu de excelenta pentru activitatea din 2008 sint mici. Sint doua aspecte pe care le-am resimtit in acest an: lipsa de lucrari, pe partea de investitii, si plata lucrarilor, care intirzie si care ne duce la cheltuieli foarte mari, la contractarea de credite. In aceasta criza vor rezista cei mai chibzuiti", ne-a declarat Dumitru Fodoreanu, managerul Sibarex SA Cimpineanca. Si cei din domeniul alimentar au de suferit. "Criza se resimte de citeva luni. Probabil concurenta va fi acerba, indiferent de domeniul de activitate, isi va spune cuvintul managementul si cit de bine te acomodezi la turbulentele pietei. Ma gindesc din ce in ce mai mult sa export in Europa de Vest, in conditiile in care euro creste substantial vis-a-vis de leu", ne-a spus si Dan Vicol, administrator si actionar majoritar la Avicola SA. "Oamenii inteligenti vor reusi sa traverseze cu bine aceasta perioada. Noi, in aceasta criza, facem o fabrica, am ajuns la 59 de angajati, pina la sfirsitul anului facem suta", ne-a spus si Marcel Doaga, actionarul de la Stela Com.


Confectiile, o afacere inca pe val


Cei mai premiati oameni de afaceri vrinceni la Topul Firmelor, pentru rezultatele obtinute in 2007 au fost Silviu si Doru Simiz, care dezvolta afacerea Pandora si Sorina Placinta, reprezentantul Sorste, ambele societati din domeniul confectiilor. Cine a prezis ca aceasta ramura a productiei locale va intra in declin odata cu confruntarea cu piata concurentiala europeana, se pare ca s-a inselat, cel putin pina in acest moment. Ambele firme se lauda cu venituri constante, daca nu chiar in crestere, si cu dezvoltarea afacerii, desi se admite faptul ca in aceasta perioada au crescut cheltuielile. "Nu este un an asa de critic, fratele meu, de pilda, este la Londra, pentru comenzi. Afara se resimte criza. La noi se traduce printr-o lipsa sau o reducere a comenzilor, dar speram sa fie bine. Deja, anul viitor vizam o extindere a fabricii. Deja avem trei magazine in Carrefour. Vom intra si pe magazine stradale cu brandul Pandora, avem designeri deja, prospectam piata", a declarat Silviu Simiz, administrator al Pandora. Simiz spune ca actuala criza poate fi traversata si printr-o strategie de marketing bine pusa la punct. El spune ca Pandora a angajat deja primul director englez la firma pe care o conduce si chiar se gindeste sa importe si muncitori din strainatate. "Pe noi nu ne-a afectat foarte mult aceasta criza, decit in ceea ce priveste cheltuielile. Avem venituri constante, clientii ne-am pastrat, lucram la standarde inalte pentru braduri precum Valentino, Dolce&Gabana, Dior, productie de serie scurta pret-a-porter si haute-couture. Nu ne-au fost afectate veniturile dar au crescut cheltuielile cu utilitatile in primul rind, plus faptul ca sint multe pierderi pe care finalmente le suportam noi", a mentionat Sorina Placinta, manager general al Sorste. Se pare ca principala problema intimpinata in aceasta perioada este cea a fortei de munca, ambii patroni recunoscind faptul ca "trebuie sa iti pastrezi oamenii". "Problema este cu forta de munca, dar eu sper in recalificarea muncitorului roman. Acum cel mai important este mentinerea locului de munca. De aceea lucram la o premiere a muncitorului fidel, de la inceputul firmei. Sint muncitori care au si 10-14 ani in Pandora. Noi avem discutii amiabile cu oamenii, salariile la Pandora au crescut. Salariul mediu, pentru un muncitor calificat este de 10-15 milioane in mina", a remarcat Silviu Simiz, care are in subordine circa 1.500 de salariati la Pandora. "Principala problema sint resursele umane, oamenii trebuie sa ti-i pastrezi si sa le asiguri un trai decent. Noi nu impartasim ideea sa aducem forta de munca din afara, nu asta este solutia. Sint multe locuri in Vrancea in care oamenii nu au locuri de munca, iar noi primim si oameni necalificati, pentru ca am calificat tot timpul la locul de munca. Media salariilor in grupul Sorste este de 700 euro", a comentat si Sorina Placinta, care administreaza impreuna cu sotul ei, cetatean suedez, firmele din grupul Sorste.


Creditele luate de angajati, pe capul patronilor


Un alt efect major al recesiunii financiare este scumpirea creditelor. Multi dintre angajatii cu salarii mici si medii au apelat la contractarea de credite pentru a-si achizitiona bunuri pe care nu si le-ar fi permis "cu banii jos", ceea ce, in acest context, reprezinta un semn de ingrijorare pentru angajatori. "Creditul presupune un risc marit, iar eu incerc sa ma intind cit pot. Criza se simte in buzunarele salariatilor, din cauza creditelor pe care le-au luat. O majorare de salariu nu este suficienta nici cu 50% din cauza faptului ca a fost prea tentanta creditarea, li s-a dat doar cu buletinul. A fost benefica pina la un anumit punct, dar cind a inceput sa fie impovaratoare, creeaza probleme", ne-a spus Ionut Stefan, Balcanic Prod, o firma premiata la Topul Firmelor, care produce mase plastice si care are 49 de angajati. Si in domeniul vinzarii de masini lucrurile nu stau prea roz. "Cu siguranta nu va fi usor sa ii tii pe cei 300 de oameni, care au credite de dat la banci. Este acum problema finantarii, bancile sint reticente si se abtin de la finantare, nu mai e cum era in urma cu citeva luni, cu buletinul primea credit orice cetatean, care nu avea nici un venit", a precizat si Stan Sima, manager al Auto Sima Bayer Focsani. Si Doru Dimitriu, manager in cadrul dealerului auto Scorpion, spune ca vinzarile depind de puterea de cumparare. "Nu putem spune ca nu se simte criza, dar eforturile noastre le canalizam catre clienti. Se simt efectele, dar pentru asta muncim, vrem sa nu se vada efectele", ne-a spus directorul executiv al companiei detinute de omul de afaceri Ionel Scinteianu.


Consumam la greu, dar producem vid


Toti oamenii de afaceri au recunoscut, aproape la unison, faptul ca recesiunea exista, dar ca simt efectele acesteia diferentiat, in functie de domeniul de activitate si de amploarea afacerii. "Cred ca se simte pentru cei care au exporturi. Cred ca galagia este mai mare decit efectele. Eu chiar in aceasta perioada vreau sa fac o fabrica de apa plata si apa minerala, din muntii Vrancei", ne-a spus si Victor Istrate, adminsitratorul Vinexport Trade Mark. Cert este ca ingrijorare exista si ca se cauta solutii pentru diminuarea efectelor crizei. Intreprinzatorii vrinceni nu dau prea mari sanse unei societati de consum in care nu se produce, cum este cea romaneasca, bazata in mare parte pe importuri. "Este o recesiune mondiala, daca spun unii ca nu se simte, inseamna ca sint legati la ochi. Nu trebuie sa neglijam faptul ca este vorba de autoconsum, dar noi trebuie sa facem si productie interna", a atras atentia Sorina Placinta. Acelasi punct de vedere il are si Stan Sima, managerul unuia dintre cei mai importanti dealeri auto din Vrancea. "Cu siguranta am avut si momente mai grele, aceasta criza consider ca este temporara. Sintem mari consumatori, s-au deschis si la noi in oras atitea supermarketuri, dar o economie sanatoasa inseamna sa avem si productie", a explicat managerul. Pentru a face fata turbulentelor de pe piata financiara, afaceristii locali mizeaza pe strategii de management bine elaborate, in conditiile in care concurenta pe piata va fi din ce in ce mai acerba. Unii dintre ei estimeaza in aceste conditii o restringere a pietei de peste 25%. (Mihaela BESLEAGA)


"Acum nu se mai fac afaceri pe intuitie ci pe calcul"


  • spune presedintele Camerei de Comert


  • Sorin Vornic, presedintele Camerei de Comert, Industrie si Agricultura Vrancea, spune ca avem de-a face, cel putin in Romania, cu o "criza partiala", dar isteria creata in jurul acestui subiect a adus o prudenta mai mare din partea investitorilor. "Criza afecteaza si afacerile din Vrancea, dar mai ales din cauza prudentei de a arunca bani pe piata. E mai mult o stagnare a pietei din toate punctele de vedere (comercial, financiar, imobiliar), dar intr-un anume viitor se va debloca, pentru ca americanii isi fac jocurile ca intotdeauna. E o perioada mai dificila si pentru economia vrinceana, iar asta rezulta si din discutiile pe care le am cu oricare dintre oamenii de afaceri", ne-a declarat Sorin Vornic. Acesta da vina pe lipsa unui management clar la nivel judetean, care tine departe investitiile. "Lipsa de strategie a facut ca fiecare om de afaceri sa-si rezolve problemele cum a stiut mai bine, pentru ca nu prea a fost sprijinita de autoritati comunitatea de afaceri. In lipsa unui management stimulativ, lucrurile sint lasate ca in economia de piata cruda, de jungla", a opinat presedintele Camerei de Comert. Vornic da exemplul Chinei, care a impus un management centralizat pentru domeniile strategice care se dezvolta acum galopant. "La ei autoritatile creaza infrastrucutra. La noi trebuie sa o autocreezi. Economia din Romania e bazata pe capacitatea fiecarui individ de a se dezvolta, statul nu ajuta cu nimic. In alte tari, statul acorda facilitati dar indivizii ramin in urma", a continuat Vornic. Acesta spune ca perturbatiile din piata vor fi simtite cu siguranta in topul firmelor de anul viitor, date fiind fluctuatiile de curs valutar, dar si faptul ca multe companii nu pot iesi din cercul vicios intretinut de stat. "Foarte multe firme care au inceput in 1990 s-au pierdut pe drum. Acum nu se mai fac afaceri pe intuitie ci pe calcul. Se simte din ce in ce mai acut nevoia unor oameni bine pregatiti care sa preia managementul firmelor. Chiar si in confectii au capotat firme mari sau nu mai sint pe primele locuri in top. Au ajuns pe locul I si firmele care in 2006 nu erau in primele 10", a concluzionat seful Camerei de Comert. (Silvia VRINCEANU)


    În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

    Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

    Comentarii: 2

    Adaugă comentariu
    , acum 739371 zile, 4 ore, 18 minute, 4 secunde
    Buni sau rai, astia dau de munca la multi oameni. Sper sa nu cada economia ca si asa prea multe fabrici nu avem in judet.
    , acum 739371 zile, 4 ore, 18 minute, 4 secunde
    deci in vrancea sunt afaceri clatite pe bani grei sau cu femei usoare dar depinde la ce ma refer eu oare ca vad ca acest subiect nu au fost in stare sal comenteze nici cei extravagati si nici cei citeste integral
    Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
    Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
    1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
    2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
    3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
    4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
    Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
    Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
    Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.