Economic

IMM-urile nu mai vor «taxe de smecher» la supermarketuri

Doina Ganea
24 oct 2008 915 vizualizări
Patronatele micilor intreprinderi pun la zid hipermarketurile pentru ca percep taxe suplimentare la vinzarea produselor pe rafturi u prezent la Focsani, milionarul din TOP 500 Gheorghe Caruz a cerut adoptarea de urgenta a unui cod de bune practici

Ieri s-a deschis la sala Nisprod din Focsani prima zi a lucrarilor reuniunii anuale a Patronatelor IMM din Regiunea 2 Sud-Est la care au participat reprezentantii judetelor Galati, Braila, Buzau si Vrancea, alaturi de vicepresedintele Federatiei Romane a IMM 2 Sud-Est, Gheorghe Caruz, presedintele Patronatului Roman al Carnii de Porc. Manifestarea a fost organizata de catre presedintele Patronatului IMM din Vrancea, Ion Roman, care a tinut sa sublinieze importanta IMM-urilor in vremuri de criza economica. "IMM-urile din Romania au aproape 2 milioane de salariati, iar contributia lor se apropie de 70% din PIB. IMM-urile asigura si 70% din exporturile Romaniei", a declarat Ion Roman, gazda reuniunii. Omul de afaceri brailean Gheorghe Caruz, aflat in TOP 500, pe locul 20, cu o avere de 500 de milioane de euro, s-a aratat indignat de lipsa de onestitate a patronilor de supermarketuri. "întilnirea dintre producatorii de preparate si engrosisti s-a desfasurat la Ministerul Agriculturii, pentru ca noi (n.r. "" producatorii de preparate) am solicitat sa se dea o lege si am fost ascultati de Parlament, numai ca nu mai este timp sa mai pregateasca textul legii si sa se faca o ordonanta de urgenta care sa reglementeze aceste aspecte. în aceste conditii, speram ca in maxim doua - trei saptamini sa reusim sa ne intelegem asupra punctelor care vor fi cuprinse in ordonanta de urgenta, in asa fel incit fiecare dintre aceste supermarketuri sa respecte codul de bune practici. Practic, pina acum nu s-au respectat si de aceea am solicitat sa se faca aceasta hotarire de Guvern si sa fie obligatorie pentru toata lumea. în prezent sint firme care, pe linga ca nu dau banii la producatori, le pun si niste taxe care nu sint corecte, deci e o concurenta neloiala si asteptam ca in continuare factorii de raspundere sa ia masuri pentru cei care nu respecta Codul de bune practici", a declarat Gheorghe Caruz, presedintele Patronatului Roman al Carnii de Porc.


Codul exista, trebuie legea


Prevederile acestei ordonante de urgenta sint stipulate intr-un cod deja redactat, dar nu exista cadrul legal pentru a fi respectat, motiv care i-a determinat pe producatori sa il promoveze ca lege. în lipsa acestei legi ar trebui ca producatorii si distribuitorii sa se bazeze unul pe cuvintul celuilalt, lucru greu de realizat intr-o economie inca salbatica. Principalele puncte din acest domeniu se refera strict la adaugarea de taxe si penalitati care nu fac altceva decit sa creasca pretul produsului final, in conditiile in care rulajul banilor este un lucru imperios necesar. "Prevederile principale sint ca ei nu mai au voie sa puna taxe si altele, fara sa mai fie negociate, asa cum s-a intimplat pina acum, si nu au voie sa bage penalitati fara ca si ei sa primeasca penalitati. Nu au voie ca ei sa nu plateasca, asa cum au facut pina acum, penalitati la neplata. Negocierile s-au purtat de catre toate patronatele, inclusiv al vinului, al piinii, etc. Toti avem aceleasi probleme", a concluzionat Gheorghe Caruz. O alta problema abordata de patronatul IMM-urilor din Regiunea 2 Sud-Est a fost cea a cresterilor salariale pentru cadrele didactice care vor genera scumpiri in lant si revendicari salariale de catre toate categoriile socio-profesionale. (Doina GANEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.