Economic

300 de vrinceni descoperiti muncind la negru

Iulia Crețu
9 oct 2008 674 vizualizări
Inspectoratul Teritorial de Munca a sanctionat 116 angajatori cu amenzi de aproape 500 mii RON pentru ca tineau muncitorii fara acte

In primele 9 luni ale acestui an, inspectorii de la Inspectoratul Teritoral de Munca Vrancea au descoperit nu mai putin de 302 muncitori fara documente legale care prestau munca la negru. Acestia au fost descoperiti in domenii precum: constructii, morarit si panificatie, debitare si prelucrare cherestea, confectii textile sau desfacerea produselor petroliere, domenii de activitate unde angajatorii nu cer studii angajatilor si unde se prefera de altfel plata la negru, fara achitarea de impozite. Pentru cei peste 300 de lucratori fara acte, ITM a dispus incheierea contractelor individuale de munca si inregistrarea lor in cadrul institutiei. Pentru practicarea muncii la negru au fost pedepsiti contraventional 116 angajatori, cu amenzi in valoare de aproape 500 mii RON (5 miliarde lei vechi). "Pina la 1 octombrie 2008 s-au efectuat 2.905 controale tematice si de fond, aplicindu-se 2.540 sanctiuni (amenzi si avertismente) in valoare totala de 1.114.700 RON, din care 660.200 RON pentru nerespectarea legislatiei in domeniul relatiilor de munca, iar 454.500 RON pentru neconformitati specifice securitatii si sanatatii in munca. S-a luat masura sistarii activitatii la 12 unitati unde s-a apreciat ca exista pericolul accidentarii lucratorilor la locurile de munca organizate pentru activitate de constructii, depozite materiale de constructii, activitati forestiere - prelucrare si exploatare. Totodata, s-a dispus in controalele de specialitate sistarea activitatii unui numar de 82 echipamente de munca apreciate ca fiind improprii, necorespunzatoare pentru securitatea lucratorilor. Exemple de echipamente de munca oprite din functiune: fierastraie circulare, schele, tablouri electrice, polizoare electrice sau motostivuitoare", a declarat Victoria Diaconu, inspector sef la Inspectoratul Teritorial de Munca.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.