Economic

Bonusuri pentru angajatorii care dau o sansa ucenicilor

Iulia Crețu
7 oct 2008 690 vizualizări
Tinerii cu virste cuprinse intre 16 si 25 de ani pot face stagii de ucenicie pentru invatarea unei meserii si pot primi pina la salariul minim brut pe luna

Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca anunta ca orice tinar cu virsta de peste 16 ani, dar nu mai mult de 25, poate fi incadrat ca ucenic in munca, chiar daca nu detine calificare pentru ocupatia pe care se angajeaza sa o presteze. Potrivit declaratiilor reprezentantilor institutiei, durata contractului de ucenicie la locul de munca nu poate fi mai mare de 3 ani si mai mica de 6 luni. Salariul pentru un ucenic este cel putin la acelasi nivel cu salariul minim brut pe tara, in vigoare pentru un program de 8 ore pe zi, respectiv de 40 de ore in medie pe saptamina. Pe timpul incadrarii, in baza contractului de ucenicie la locul de munca, angajatorul are obligatia sa asigure ucenicului care are domiciliul stabil in alta localitate, fara posibilitati de naveta zilnica, conditii de cazare si de masa in regim de 3 mese pe zi, in unitati de profil, autorizate conform legii. Angajarea ucenicilor este benefica de ambele parti: tinerii invata si se perfectioneaza in anumite meserii, iar angajatorii beneficiaza de ajutor financiar din partea statului. "Angajatorii care incadreaza in munca persoane, in baza unui contract de ucenicie la locul de munca conform prezentei legi, primesc lunar, la cerere, din bugetul asigurarilor pentru somaj, pe perioada derularii contractului de ucenicie, pentru fiecare persoana: a) o suma egala cu 50% din salariul de baza minim brut pe tara, in vigoare; b) o suma egala cu contravaloarea lunara a serviciilor de instruire teoretica a ucenicului, fara a putea depasi 20% din salariul de baza minim brut pe tara, in vigoare", a declarat Marina Dantis, director executiv al AJOFM Vrancea. Prevederile legii nu se aplica pentru angajatorii care, anterior incheierii contractului de ucenicie la locul de munca, au avut cu persoana in cauza incheiat un alt contract de ucenicie la locul de munca. "în situatia in care raporturile de munca incheiate intre angajator si ucenic inceteaza anterior datei expirarii contractului de ucenicie la locul de munca, angajatorii sint obligati sa restituie, in totalitate, Agentiei pentru Ocuparea Fortei de Munca Vrancea sumele incasate de la bugetul asigurarilor pentru somaj pentru fiecare ucenic, plus dobinda de referinta a Bancii Nationale a Romaniei, in vigoare la data incetarii raporturilor de munca", mai spun reprezentantii Agentiei pentru Ocuparea Fortei de Munca Vrancea. (Iulia CRETU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.