Economic

Apartamentele noi se vind inca din faza de proiect

Ziarul de Vrancea
2 oct 2008 5617 vizualizări
Dupa principiul decit vechi si scump, mai bine nou si la fel de scump , focsanenii se orienteaza tot mai mult spre achizitionarea de locuinte noi u in ultimul an s-au ridicat rapid mai multe ansambluri rezidentiale private, insa cererea mare de locuinte noi ar putea duce la demararea altor proiecte u in zona Mara, un apartament de doua camere de 64 mp a costat 166.600 lei, in timp ce la complexul Poienita, un apartament similar ajunge si la 240.000 lei u cumparatorii sint in general vrinceni care lucreaza peste hotare si care inchiriaza apartamentele pentru a le asigura un venit sigur celor ramasi acasa

In Focsani se construieste de zor, insa nu la nivelul cerut de piata locuintelor. Actuala criza de pe piata imobiliara pare sa nu-i sperie pe intreprinzatorii locali, care investesc in construirea de ansambluri rezidentiale noi, mizind pe dorinta vrincenilor de a-si achizitiona o locuinta "la cheie". Imobiliarii spun ca oamenii prefera sa isi cumpere un apartament nou, cu materiale si instalatii de ultimul tip, decit unul vechi, intr-un bloc gri, pe care proprietarii il scot la vinzare deseori la un pret ridicat, la care tin. Astfel, multi cumparatori, intorsi din strainatate, obisnuiti cu confortul de acolo, sint dispusi sa scoata din buzunar un ban in plus pentru a achizitiona o locuinta moderna, cu atit mai mult cu cit in unele cazuri diferentele de pret intre vechi si nou nu sint foarte mari. In municipiu se ridica mai multe blocuri si ansambluri rezidentiale, pentru multe dintre acestea incheindu-se contracte inca din faza de "plansa". Astfel, constructiile din zonele Mara, Poienita, Autogara, Liceul nr. 3, Longinescu si Scarlat Tirnavitu sint citeva dintre cele mai importante proiecte din Focsani, care arata ca piata imobiliarelor noi este in miscare. Conform Institutului National de Statistica, numarul de autorizatii de constructii pentru cladiri rezidentiale eliberate in primele sase luni a crescut cu 12,9% comparativ cu anul precedent. Costel Stelescu, manager la agentia imobiliara New Land, care intermediaza vinzarile mai multor ansambluri rezidentiale, spune ca nevoia de locuinte noi este mult mai mare. «Exista deja o tendinta de a refuza locuintele vechi, deci piata poate sa inghita inca multe case noi. In general, vinzarile incep cind locuinta este la rosu, pentru ca oamenii vor sa stie pe ce dau banii. Se ia in calcul si faptul ca intr-un bloc nou se muta deja lume mai elevata. In plus, la un credit, bancile iau in calcul si vechimea locuintei, daca tinem cont ca durata normala de exploatare este de aproximativ 40 de ani», spune managerul Costel Stelescu, adaugind ca in Focsani s-a construit putin fata de puterea de cumparare.


Locatarii de la Mara, in casa noua


Primul proiect privat de amploare in domeniul constructiilor de locuinte a debutat anul trecut, cind a demarat constructia ansamblului rezidential Mara, alcatuit din 9 blocuri, dotate cu centrala proprie, timplarie termopan, termoizolare, dar si faianta, gresie, parchet si usi la alegerea clientului. In total au fost vindute pina acum 165 de apartamente si garsoniere. Peste 50% din cumparatori sint vrinceni care lucreaza in strainatate, dupa cum sustin agentii imobiliari care au intermediat vinzarea, si care ofera chiria rudelor ramase acasa. "Cartierul Mara s-a bucurat de un mare succes. Momentan mai sint disponibile doar citeva garsoniere si doua apartamente la mansarda. Unul dintre blocuri a fost cumparat de o persoana privata care l-a revindut, la rindul sau", ne-a spus Daniela Gheorghita, agent imobiliar la New Land. Prima serie de locuinte se da in folosinta chiar in aceasta perioada, urmind ca cea de-a doua serie de locatari sa se mute la finele lunii. Cu un avans de 10%, focsanenii au putut cumpara o garsoniera de 40 mp cu 91.800 lei, iar un apartament de doua camere de 64 mp cu 166.600 lei.


Poienita: 3 in 1


Spatii comerciale la parter, birouri la etajul 1 si locuinte la etajele superioare, asa a fost proiectat ansamblul Poienita, la care au inceput lucrarile in luna martie. Daca un metru patrat de teren in zona a costat 300 euro, un metru patrat locuibil ajunge la 1.300 euro, datorita calitatii materialelor folosite in constructie, dar si a cresterii retributiei fortei de munca. "Termenul de finalizare este august 2009. Blocurile vor avea patru etaje. Au fost gindite ca la parter sa fie un supermarket, la etajul 1 birouri pentru profesii liberale si sedii de firme, iar la etajele 2 - 4 locuinte, la un standard ridicat. Deja s-au inceput precontractele, avem multe cereri din afara", spune Daniela Gheorghita, consultant la agentia care intermediaza vinzarile. Blocurile au termoizolatie din caramida tip porotherm, centrala termica proprie, holuri si trepte de granit, dar si usi din stejar stratificat. In plus, parcarea este gratuita. Cit costa o locuinta noua in Poienita? O garsoniera ajunge la 49.400 euro, un apartament de doua camere 75.400 euro, iar un apartament de trei camere 117.000 euro.


Locuinte "la cheie" pe banda rulanta


Alte doua proiecte intermediate de agentia New Land sint ansamblul rezidential din zona Liceului nr. 3, care cuprinde doua blocuri de locuinte si un bloc la Autogara, construite de firma omului de afaceri Florin Paltinus. Cele doua blocuri de la Liceu s-au dat deja in folosinta, 82 de apartamente gasindu-si deja proprietarii. Primele 70% dintre acestea au fost vindute cu 1.000 euro mp, la restul pretul ajungind la 1.100 euro. La Autogara s-au vindut 24 de apartamente, in care s-au instalat deja locatarii. Imobilul a fost proiectat dupa acelasi model ca Poienita. Un nou proiect care va demara in Focsani, dupa obtinerea avizelor de la Primarie, vizeaza construirea a 12 case tip duplex pe strada Panduri, de cite 120 mp, pentru care s-au aratat deja clienti interesati. Potrivit Primariei Focsani, din 2006 s-au eliberat trei autorizatii de constructie pentru ansambluri rezidentiale de locuinte: doua blocuri de 12 apartamente pe strada Cezar Bolliac, in valoare de 297.600 lei, un ansamblu PAM cu 6 apartamente pe strada Cuza Voda si un bloc cu 72 de apartamente in centrul orasului. "Se construieste foarte mult in Focsani. In unele zile semnez si 20 - 30 de autorizatii de construire", spune primarul Decebal Bacinschi. Unul dintre aceste ansambluri rezidentiale care se ridica in oras este Royal Residence Focsani, pe Str. Scarlat Tirnavitu Nr. 5, o investitie a firmei Ideal Proiect A.E., proiectant general, condusa de omul de afaceri Florin Avram. Blocul cu regim de inaltime DAPA3EAM cuprinde atit apartamente cit si spatii comerciale. Este vorba despre 18 apartamente: garsoniere de 42 - 44 mp, apartamente de 2 camere 57 - 60 mp si apartamente 3 camere de 94 mp. Constructia a fost inceputa in mai 2007, termenul de executie este in 2010, dar lucrarile se vor finaliza in februarie 2009. Doar 3 locuinte mai sint de vinzare, 15 locuinte sint deja sub precontract, fiind vindute sau rezervate pentru angajatii firmei. Pretul este de 1.200 euro / mp. "Acest imobil nu este un proiect imobiliar in sensul unei afaceri, aveam nevoie de spatii pentru firma si pentru angajati. Prin construirea acestui imobil ne-am creat aceste spatii, iar restul a fost de vinzare. Cei care au avut incredere in acest proiect de la inceput si au cumparat inca din stadiul de proiect au avut mai multe avantaje chiar si de ordin material. Pretul la acest moment este peste piata imobiliara din Focsani pentru ca si lucrarile sint de o alta calitate", ne-a declarat investitorul Florin Avram.


Modelul lui Mazare, si la Focsani


Primarul Decebal Bacinschi a afirmat ca modelul lansat de colegul sau de la Constanta, Radu Mazare, in privinta modalitatii de achizitie a apartamentelor pentru tineri s-ar putea aplica si la Focsani. Dat fiind numarul cererilor de case din municipiu, aflat in continua crestere, edilul se gindeste sa il copieze pe Mazare si sa faca o tombola a cistigatorilor de apartamente. "Ceea ce face Mazare la Constanta, care ridica 1.000 de apartamente pentru tineri este un lucru bun. Ideea cu tombola de pe stadion ar putea fi preluata si de noi. Avem in atentie acum terenul de la Armata pe care vom construi blocuri P^4. Ce sa fac cu toate cererile? Ii chem si eu pe stadion, le dau bilete, extrag cite unul si ii dau cheile. Avem destule cereri. In citeva saptamini se termina lucrarile si la ANL Tineretului. Nu stim ce vom face in Brailei, unde sintem cu mult in urma", ne-a spus primarul. In cazul in care s-ar prelua si la Focsani ceea ce se face la Constanta, ar exista si anumite facilitati pentru tineri la achizitionarea caselor. Astfel, pretul de vinzare al locuintelor va fi pretul pe metru patrat cel mai mic ofertat la licitatie, iar banii trebuie platiti integral sau prin contractararea unui credit bancar la finalizarea locuintei. De asemenea, locuinta si cota parte indiviza de teren aferenta vor constitui garantii pentru obtinerea creditului, Primaria putind fi de acord cu garantarea cotei de teren in favoarea beneficiarului.


Locuintele noi din provincie, in pragul ieftinirii


Inceputul toamnei a adus un usor regres pe piata apartamentelor noi, preturile apartamentelor de acest tip inregistrind scaderi chiar si de 20%. Mai mult, unii dezvoltatori nu mai demareaza proiecte pentru care au deja autorizatii de constructie, de teama ca nu le pot duce la bun sfirsit. Greutatea in obtinerea creditelor si dezinteresul manifestat de cei care muncesc in strainatate, principalii clienti pentru acest tip de locuinte, sint principalele cauze ale stagnarii si scaderii preturilor. In Focsani, preturile locuintelor noi sint similare cu cele din Brasov, Baia Mare, Tirgu Mures, Timisoara si Suceava, si mai scumpe decit in Arad, Bacau sau Baia Mare. In orasul nostru, o garsoniera costa intre 37.000 "" 63.700 euro, un apartament de doua camere 44.000-90.000 euro, un apartament de trei camere 55.000-117.000 euro, iar o vila ajunge la 250.000 euro. (Mihaela BESLEAGA, Iulia CRETU)


  • Cartier de locuinte noi pentru militari


  • Circa 500 de locuinte noi vor fi puse la dispozitia cadrelor militare din Focsani, incepind cu anul 2009, in cadrul unui cartier rezidential care se ridica in apropierea fostului aeroport militar, situat linga Batalionul de Infanterie Antiaeriana. Proiectul vizeaza constructia unui cartier de blocuri si vile destinat exclusiv militarilor si a fost demarat de Garnizoana Focsani. Noul cartier va cuprinde 400 de apartamente, in blocuri cu trei etaje, precum si 64 de locuinte unifamiliale cu mansarda. Deocamdata nu s-a stabilit oficial costul unei unitati locative. MApN a propus un schimb de terenuri municipalitatii pentru a asigura mai usor utilitatile pentru viitorul ansamblu, iar pe terenul primit, Primaria vrea sa construiasca locuinte pentru tineri prin ANL.


    În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

    Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

    Comentarii: 8

    Adaugă comentariu
    , acum 739398 zile, 13 ore, 11 minute, 40 secunde
    Nu prea imi dau seama ce se incearca prin acest cartier de militari. Deja dansii sunt relativ separati de restul cetatenilor si au preocupari cam "monocolore". Sa prelungesti acest mediu si dupa orele citeste integral
    , acum 739398 zile, 13 ore, 11 minute, 40 secunde
    articolul asta e atat de publicitar! cat v-au dat cei de la New Land sa-l publicatzi?
    , acum 739398 zile, 13 ore, 11 minute, 40 secunde
    Daca ati fi publicat cateva fotografii reale si nu grafica pe computer poate v-ar fi crezut cineva...........
    , acum 739398 zile, 13 ore, 11 minute, 40 secunde
    a7uKha qgpfxiqqizqa, [url=http://fikezeobrphn.com/]fikezeobrphn[/url], [link=http://drefoiqrawfa.com/]drefoiqrawfa[/link], http://ohwlmwqzkpjn.com/
    , acum 739398 zile, 13 ore, 11 minute, 40 secunde
    oNtCbp vxplymsrdhlj, [url=http://qgqstuuaufon.com/]qgqstuuaufon[/url], [link=http://buipvbgcnyuj.com/]buipvbgcnyuj[/link], http://evxhoyfzbgvv.com/
    , acum 739398 zile, 13 ore, 11 minute, 40 secunde
    LjLXeK lfpaunswfrac, [url=http://rysimvidieif.com/]rysimvidieif[/url], [link=http://zcsyoznsfwyb.com/]zcsyoznsfwyb[/link], http://oszqyvrznwvb.com/
    , acum 739398 zile, 13 ore, 11 minute, 40 secunde
    daca ati sti cat o durat si cat am fost dusi cu zaharelul ca sa se termine sau mai bine zis sa ajunga mara in stadiul in care este nu a-ti mai lauda atat initiativa, plus ca nu au toate actele in citeste integral
    , acum 739398 zile, 13 ore, 11 minute, 40 secunde
    doar nu vreti totul la botul calului. si mie mi-a venit invitatia la cumpararea unui apartament in constanta de la dl mazare. si daca fac rost de bani voi cumpara. cine iti mai da in ziua de azi citeste integral
    Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
    Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
    1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
    2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
    3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
    4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
    Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
    Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
    Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.