Economic

Publicitatea si constructiile urca rapid firmele in top

Camelia Stănilă
26 sep 2008 4978 vizualizări
25 de firme au urcat in top 10 pe domenii de activitate, din care patru chiar pe locul I la nivel national u clasamentul IMM-urilor in functie de profitul brut a rasturnat destule pozitii, comparativ cu anul trecut

Firmele vrincene au avut si in 2007 rezultate financiare de exceptie, ceea ce le-a urcat rapid in topul national realizat anual de Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR). Publicitatea, constructiile, dar si intermedierile de masini, comertul cu carburanti sau serviciile de consultanta si proiectare au propulsat citeva societati noi infiintate pe primele locuri la nivel national, alaturi de traditionalele domenii din Vrancea, textilele si fabricarea bauturilor. Topul realizat pe baza profitului brut din 2007 a inclus in acest an o noua sectiune dedicata "start-up"-urilor, la care Vrancea pare sa stea chiar bine. Firme precum Artis Grup Maicanesti, ce se ocupa cu publicitatea, a reusit si un profit brut de peste 1 milion de lei, astfel ca se afla pe primul loc in acest clasament. Urmatoarea pe lista, firma Titosercons Paunesti (constructii), a inregistrat peste 400 mii lei profit brut, fiind pe locul doi. Majoritatea acestor noi firme au sediul in mediul rural, ceea ce arata o mai buna extindere a intreprinzatorilor, la nivelul judetului. "Este un lucru imbucurator ca intreprinderile mici si mijlocii din Vrancea se claseaza si de aceasta data pe locuri fruntase. Economia s-a dezvoltat in ultimii ani, insa din pacate patronii au actionat de unii singuri. Desi guvernantii se lauda cu cresterea indicatorilor, nu stiu cum s-au implicat in realizarea acestor lucruri. Firmele inca se pierd in fiscalitate, legislatie stufoasa, taxe si impozite. Desi ne alarmam in urma cu doi ani ca multe din firme vor disparea, acest lucru nu s-a intimplat. Incet, incet se va face insa selectie si de la 1 ianuarie 2009 cine nu respecta normele de calitate si mediu nu mai are sanse sa ramina pe piata. Ne bucura insa ca in 2007 au aparut 1.109 firme noi si doar circa 700 au fost radiate, deci sintem pe plus. Multe din firmele noi intrate in top sint din mediul rural si chiar «invirt» ceva banuti, astfel aduc si venituri la bugetele locale, lucru pentru care ar trebui si mai mult stimulate", a mentionat Ion Roman, presedintele Patronatului IMM Vrancea.


25 de firme fruntase pe ramuri de activitate


Circa 250 de firme au reusit sa ajunga in topul national, realizat doar pe baza profitului brut inregistrat in anul 2007. Daca firmele nou infiintate au inregistrat anul trecut profituri brute de peste 1 milion de lei, microintreprinderile cu ceva vechime au trecut de 1-2 milioane lei, intreprinderile mici au avut cistiguri brute de1,8- 2,5 milioane lei, cele mijlocii de peste 2,5 - 6 milioane lei, iar intreprinderile mari au atins cifre de 5- 13 milioane de lei. Dintre acestea, 25 de IMM-uri au patruns in topul national pe domenii de activitate, unde Vrancea se poate mindri si in acest an cu patru locuri I. Clasamentul fata de 2006 s-a schimbat insa considerabil. Dintre microintreprinderi, Zeugma Focsani (fabricare covoare si mochete), Roxy Textil Odobesti sint pe prima treapta a podiumului, la fel ca si Vincon Vrancea si Trust Trade. Avem insa si numeroase locuri II sau III, majoritatea la microintreprinderi. La intreprinderi mari, Vrancart e pe locul II, iar la intreprinderi mijlocii Romseh Tools (fabricarea uneltelor de mina) ocupa aceeasi pozitie in clasament. La intreprinderi mici, Mera International este pe locul 5 la nivel national, in domeniul fabricarilor metalice. Surprinzator, Rosca Conf nu se mai afla in top 10, desi anul trecut a fost pe primul loc. Chiar si la nivel judetean firma a cazut pe locul 4. Cele mai profitabile firme vor fi premiate la traditionalul "Top IMM", ce va fi organizat pe 7 noiembrie la Palatul Parlamentului din Bucuresti. Pentru eveniment, Patronatul IMM Vrancea a propus si citeva premii speciale, pentru numar locuri de munca (Pandora prod), export (Rosca Conf), calitatea produselor (Diplomatic International si Nisprod), dinamica dezvoltarii (Combrat 94 si Diplomatic Atlas), investitii locale (Auto Sima Beyer), tehnologii noi (Oxigen), femei manager (Maria Taban), tineri intreprinzatori (Iulian Melinteanu) sau promovarea imaginii IMM-urilor, unde este nominalizata si presa locala. (Camelia STANILA)


Clasamentul IMM-urilor, la nivelul judetului Vrancea


Microintreprinderi (1-9 salariati)


1. Valentino Prodex Bolotesti

2. Global Proiect Focsani

3. Grand Production Pintea Jitia

4. Gama Verde Focsani

5. Project Focsani

6. Euro Proiect Focsani

7. Gami 2000 Focsani

8. Voltactiv Focsani

9. Merlin Com Slobozia Ciorasti

10. G & G Company Focsani

11. Viitorul Gologanu Gologanu

12. Pandora International Focsani

13. Geovi Construct Panciu

14. Pandora Fashion Focsani

15. Elta Focsani


Intreprinderi mici (10-49 salariati)


1. Valsi Focsani

2. Podgoria Cotesti Budesti/Cotesti

3. Balcani Prod Focsani

4. Comat Vrancea Focsani

5. Alma Consulting Focsani

6. Somir Comimpex Focsani

7. Dorecom Roberto Sat Brosteni

8. Conbeta Focsani

9. Activ Construct Focsani

10. Onasis Focsani

11. Cert Prodex Focsani

12. Rural Construct Focsani

13. Turkrom Focsani

14. Hanifa Odobesti

15. Vaspet Sat Jorasti/Vinatori


Intreprinderi mijlocii (50-249 salariati)


1. Metale International Focsani

2. Remat Vrancea

3. Insta Electric Focsani

4. Scorpion Exim Focsani

5. Aurora Com Odobesti

6. Ericonf Focsani

7. Grifon Serex Focsani

8. Ro Design Marasesti

9. Uniplast-R Focsani

10. Speidel Rominia Focsani

11. Vinexport Focsani

12. General Construct Focsani

13. Ipromet Focsani

14. Alexia Conf Focsani

15. Romseh Tools Focsani


Intreprinderi mari (peste 250 salariati)


1. Vincon Vrancea Focsani

2. Vrancart Adjud

3. Sorste Focsani

4. Rosca Conf Focsani

5. Sibarex Cimpineanca

6. Pandora Prod Focsani

7. Vesti-Ro Focsani

8. Trust Trade Focsani

9. Prodecom Vinatori

10. VEF Focsani

11. Comcereal Focsani

12. Zanfir Snc Focsani

13. Panexpert Focsani

14. Avicola Focsani

15. Veritas Panciu


Firme nou infiintate


1. Artis Grup Maicanesti

2. Titosercons Paunesti

3. RA.BU Forprest Popesti

4. Drum Design Focsani

5. Divert Proiect C.C. Focsani

6. Cemi Construct Popesti

7. Flori Transcom Nereju

8. Triton Construct Focsani

9. Roxy Textil odobesti

10. Univers Mega Serv Focsani

11. Robynec Forest Anghelesti/Ruginesti

12. Vtr Valycorsil Naruja

13. Cert Proiect Focsani

14. Antreprenor Constructii Cons Golesti

15. Dsima Constructii Adjud


Peste 2000 firme risca sa fie desfiintate


Ion Roman, presedintele PIMM Vrancea, a tras un semnal de alarma asupra faptului ca 2.000 de firme risca sa fie desfiintate, daca nu depun bilanturile si la Registrul Comertului. Acesta ii indeamna pe intreprinzatori sa depuna documentatia, mai ales ca tariful este mic, de doar 15 lei. "Se pare ca de la anul, potrivit reglementarilor europene, bilantul se va depune doar la Registrul Comertului, eliminindu-se obligatia de la Directia de Finante", a mentionat Ion Roman. Potrivit acestuia, circa 1.000 de firme nu au depus bilanturile la Directia Generala a Finantelor Publice. Astfel, in judet sint functionate circa 8.000 de firme. In Vrancea sint inregistrate 8.845 de SRL-uri, 75 de SNC-uri, 2 societati in comandita simpla, 177 SA-uri si 4.157 de PF-uri si AF-uri. (C. S.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739398 zile, 21 ore, 54 minute, 9 secunde
Mare mojic mocanu asta de Roman, unii cu munca el cu gargara prin gazete. Probabil ca este foarte mandru de el. Cite statistici a reusit sa faca in viata lui....
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.