Economic

«Directiva de sus este sa se distruga viticultura»

Mihaela Beșleagă
20 sep 2008 520 vizualizări
Producatorii sint nemultumiti de pretul de doar 0,5 lei/kg cu care trebuie sa vinda strugurii catre procesatori u pentru un hectar de vie, un viticultor investeste anual 8.000 lei, dar nu reuseste sa isi recupereze cheltuielile

Campania de recoltare a strugurilor este la inceput, iar viticultorii vrinceni sint la limita disperarii, din cauza preturilor mici cu care sint obligati sa isi vinda munca de peste an. In cadrul intilnirii de ieri, organizata la sediul Oficiului Judetean de Consultanta Agricola (OJCA, reprezentantii cooperativelor viticole din Vrancea si-au exprimat nemultumirile legate de posibilitatile reduse de valorificare a strugurilor, dar si de modul de functionare a acestor cooperative si de faptul ca viticultorii sint "ingropati" de institutiile statului, de la care nu primesc nici un sprijin. "Directiva de sus este sa se distruga viticultura. Ne omoara! Si daca fac 10 tone la hectar tot nu-mi scot banii", s-a revoltat Paul Nistor, presedintele Cooperativei Sarba Vin Divin Odobesti. Daca in urma cu trei ani un kilogram de struguri pentru vin se vindea cu preturi cuprinse intre 0,8 "" 1 leu, in acest an pretul de achizitie stabilit de procesatori este de 0,5 lei/kg. Pina in urma cu citeva zile nu se cunostea oficial un pret, insa ieri dimineata, Vincon SA, una dintre cele mai mari societati de procesare din Vrancea, a afisat suma de achizitie a strugurilor: 0,5 lei/kg/150 grame de zahar. Producatorii spun ca daca ar accepta acest pret ar avea pierderi de aproape 3.000 de lei/hectar, iar suma care ar putea sa-i scoata din impas este de 1,2 "" 1,3 lei/kg. Expunerea unei reprezentante a OJCA a fost revelatoare pentru situatia disperata cu care se confrunta viticultorii de citiva ani incoace. "In viticultura se munceste din greu, dar roadele muncii sint din ce in ce mai rele. Strugurii si produsele din struguri sint foarte prost platite. Mereu vom iesi in minus. De aceea cerem si statului sa intervina cu un pret care nu numai sa ne permita sa supravietuim, dar si sa poata lansa viticultura pentru anii urmatori", a spus ing. Ioana Alexandru, din cadrul centrului OJCA din Virtescoiu. Aceasta a aratat, pe baza a doua buletine de analiza, ca un viticultor trebuie sa investeasca circa 8.200 lei pentru un hectar de vie de vin, in care se includ lucrarile minimale: sapte tratamente de stropire, o aratura de toamna si una de primavara, o fertilizare si restul lucrarilor de ingrijire normale. In conditiile in care productia ar fi de 9.600 kg de struguri la hectar, la un pret de 0,5 lei/kg, viticultorul nu isi recupereaza nici macar ceea ce a investit in pamint. La strugurii de masa, productia medie ar fi de 14.400 kg/ha, iar pretul de vinzare poate ajunge si la 1 leu/kg. Insa nu intreaga cantitate de struguri ajunge pe tarabe, ci se valorifica numai ce e mai frumos, iar restul se vinde pentru vin.


O piata de struguri in Focsani?


O alta problema semnalata de viticultori este lipsa unei piete de desfacere a strugurilor. Constantin Craciun, "taranul sarac" de la Cimpineanca, a relatat celor prezenti intilnirea sa cu ministrul Agriculturii, care i-a sfatuit pe viticultori sa se organize ca sa nu "piara". Una dintre propunerile prezentate este organizarea unei piete de struguri in Focsani, in Piata Moldovei, o piata "de prezentare si formare a pretului", dupa cum spun producatorii, dar pentru care este nevoie de avizul Primariei si al Consiliului Judetean. Reprezentantii cooperativelor sint nemultumiti ca nici in piata, cum este cea de la Odobesti, nu cumpara nimeni. Carmen Popescu, directorul adjunct al OJCA, a prezentat o alta modalitate de desfacere: pietele volante din Bucuresti, organizate la fiecare sfirsit de saptamina, unde un kilogram de struguri se vinde cu 1,5 lei. Pina la aceasta data, viticultori din Urechesti, Popesti si Odobesti au depus cereri pentru a vinde in piata din capitala. Cu toate acestea, producatorii ramin "la mina" procesatorilor cind vine vorba sa valorifice cantitati mari de struguri. De mentionat ca la intilnirea de ieri nu a venit nici un reprezentant al societatilor care cumpara struguri. "Ne-am intilnit cam tirziu. Exista o economie de piata, procesatorii fac front comun ca sa obtina un profit cit mai bun. Singura solutie pentru noi este sa avem propriile noastre centre. Altfel, sa vinzi cu 1 milion de lei vechi productia de pe un rind e chiar degradant, ajungem la pauperizare", a punctat si podgoreanul Constantin Stanescu, presedintele Uniunii Cooperativelor Vini-Viticole din Romania, filiala Vrancea. In contextul in care doar 8 cooperative din 12 au fost prezente la intilnirea de ieri, concluzia este ca doar prin front comun se poate ajunge la o solutie concreta. (Mihaela BESLEAGA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
, acum 737048 zile, 23 ore, 31 minute, 34 secunde
Mai frate toata lumea din Vrancea, dar absolut toata lumea vrea sa fie ajutata de stat.Pai mai oameni buni v-a obligat statul sa puneti vie ? Voi ati cultivat singuri vie si ati calculat ca din citeste integral
, acum 737048 zile, 23 ore, 31 minute, 34 secunde
Bai db ,da ce merge in tara asta?!!!!!!
, acum 737048 zile, 23 ore, 31 minute, 34 secunde
VREAU SA FAC U N COMENTARIU LA TEXTUL DE MAI SUS A DOMNULUI DB . DUMNEAVOASTRA AR TREBUI SA VA GANDITI PRIMA LA CEEA CE SCRIETI, V-ATI GANDIT PUTIN LA SARACI OAMENI CA NU AU ALTE CASTIGURI? SUNT MULTI citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.