Economic

Cit costa un cos de fructe si legume din Piata Moldovei

Alina Melnic
26 aug 2008 5338 vizualizări
Se apropie sezonul muraturilor si al gemurilor, iar gospodinele prospecteaza deja piata in cautarea celor mai bune preturi

Vara se apropie de sfirsit iar forfota in pietele din Focsani incepe sa semene cu cea din toamna. Unele focsanence au inceput deja sa se gindeasca la aprovizionarea cu legume pentru sezonul rece. Dar oferta, mai redusa, mai scumpa si, in multe cazuri, de calitate indoielnica, le face pe gospodine sa se gindeasca de doua ori inainte de a decide daca mai prepara anul acesta zacusca, muraturi sau conserve de casa. "Aproape ca nu mai fac in casa conserve pentru iarna. Cumpar din magazine ce imi trebuie, deoarece piata este foarte scumpa iar bani nu prea sint. Nu avem ce face si atunci ne intindem cit ne este plapuma", ne-a declarat Ionela Marin, o gospodina din Focsani. Preturile mari din piete sperie in special persoanele in virsta, deoarece, dintr-o pensie foarte mica trebuie, pe linga celelalte cheltuieli cotidiene, sa cumpere si necesarul de legume. Toata lumea spera ca preturile sa scada, pentru a reusi sa cumpere macar cite putin din fiecare. "Bunicile" sint adeptele prepararii in casa a tot ceea ce le este necesar pentru iarna. "Avem virsta cind produsele pe care le consumam trebuie sa fie cit mai aproape de starea lor naturala. Nu prea iau din magazine bulion sau pasta de tomate, deoarece sint pline de conservanti sau se schimba eticheta si sint de fapt expirate. Ceea ce facem noi in casa este cel mai bun", ne-a impartasit Georgeta Istrate, o pensionara din Focsani, care continua traditia prepararii produselor in casa pentru iarna. Comerciantii sint si ei nemultumiti de acesta situatie, pentru ca focsanenii nu se ingramadesc sa le cumpere marfa, desi preturile la fructe si legume, spun ei, vor mai creste spre toamna. "Se munceste greu in gradina si la cimp. Lumea vrea sa le dai degeaba produsele. Cu totii muncim si dorim sa scoatem macar ceea ce bagam in pamint. Durerea noastra este ca munca agricultorului nu este platita. Fiecare se gindeste la bani. Preturile vor mai creste la rosii, dar atunci cind se vor termina cele de gradina. Lumea incepe sa faca zarzavatul pentru iarna si iarasi va creste pretul. Dau rosiile cu 1,5 lei si m-as bucura daca ar merge asa pina la sfirsit", spune Sofia Mihai, in virsta de 62 ani, vinzatoare in Piata Moldovei. In aceste conditii, kilogramul de rosii a ajuns sa coste chiar si 3,5 lei, ardeii iuti 4 lei, ceapa de apa 2 lei, usturoiul 8 lei, vinetele 1 leu iar ardeii grasi 3 lei kilogramul.


Afinele, o delicatesa la 12 lei/kg


Si fructele se numara pe lista gospodinelor. Cea mai spectaculoasa crestere a preturilor s-a inregistrat acum doua saptamini la afine, cind au intrat pe piata la vinzare cu pretul de 25 lei kilogramul. Cu citeva zile in urma pretul acestora a inceput sa scada, ajungind astfel la 12 lei kilogramul. "Afinele le-am cules de pe Valea Oituzului, cam 20 de kg pe zi. De doi ani de zile culeg acest fruct si vin in piata. Am observat ca este mai bine asa, deoarece nu mai investesc bani. Voi face asa si pe viitor si am deja clientii mei. Pretul este in functie de cite asemenea fructe se fac. Acum doi ani nu prea s-au mai facut, iar pretul a fost de 20 de lei tot timpul. Daca la legume nu a mers bine, la fructele de padure a fost chiar bine", ne-a declarat Gheorghe Musat, multumit de munca lui pe timpul verii. La celelalte fructe "clasice" preturile sint destul de ridicate. Piersicile costa 3,5 lei, prunele 2 lei, strugurii 4 lei, iar merele 2,5 lei kilogramul. (Alina MELNIC)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.