Economic

Lipsa ploilor afecteaza culturile de porumb si floarea soarelui

Doina Ganea
20 aug 2008 784 vizualizări
Cele mai multe probleme sint in sudul judetului Putinele precipitatii cazute in ultima vreme nu au putut veni de hac secetei care s-a asternut de aproape doua luni in Vrancea.

Potrivit unor date statistice furnizate de Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, in luna iunie deficitul de precipitatii la sol a fost de 22 l/mp, in luna iulie a ajuns la 35 l/mp, iar putina ploaie care a dat zilele trecut a fost nesemnificativa, aducind in unele zone apa de 2-7 l/ mp, iar in altele (Adjud) de circa 14 l/mp. "Culturile de porumb si de floarea soarelui din sudul judetului sint cele mai afectate. Unele plante nu au legat, iar altele, acolo unde au legat, nu au crescut suficient. Temperaturile excesiv de ridicate din ultimele doua luni, lipsa precipitatiilor a afectat totodata si lucrarile agricole care ar fi trebuit sa se realizeze in aceasta perioada. Sint zone unde nu se poate intra la ora asta nici cu tractoare puternice si nici nu se va intra curind pentru araturi daca solul nu este cit de cit umed", ne-a declarat purtatorul de cuvint al DADR, Ion Marin. Situatia lucrarilor agricole arata ca pina ieri, s-a recoltat in totalitate rapita pentru ulei pe suprafata de 5.302 ha, orzul de toamna pe 789 ha, orzoaica "" 145 ha, griu pe 28.040 ha, orzoaica de primavara pe 6.262 ha, mazarea boabe pe 71 ha, ovazul pe 2.700 ha, fasolea boabe pe 42 ha din cele 146 cultivate. Producatorii de mustar au realizat anul acesta recoltarea integrala a acestuia de pe suprafata de 171 ha. Pina la aceasta ora s-au eliberat de culturi o suprafata de 32.110 ha de teren dintr-un total de 40.488 ha, realizindu-se araturile de vara pe 8.516 ha. (Doina GANEA)


Si cultivatorii de rapita sint in impas


Fermierii care doreau sa insaminteze in acest an rapita se confrunta cu o problema legata de conditiile pedoclimatice. Acesta pentru ca seceta care a pus stapinire pe judet de aproape doua luni afecteaza simtitor calitatea solului. "Producatorii de rapita care si-au propus sa cultive pentru anul viitor suprafete mai mari de rapita intimpina greutati privind insamintarea. Timpul optim pentru aceste lucrari agricole este sfirsitul lui august inceputul lunii septembrie, mai exact in perioada 20 august -10 septembrie. Cum nu a plouat si pamintul este foarte bolovanos este greu de bagat plugul in brazda, iar rapita, desi nu pare, este o planta destul de pretentioasa la cultivat", ne-a declarat purtatorul de cuvint al Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, Ion Marin. Pretul la rapita a fost anul acesta cel mai ridicat din ultimii ani, ajungind la 1,3 lei/kg. Interesul fermierilor pentru cultura de rapita a crescut o data cu cerintele Uniunii Europene privind asigurarea pietei cu biocombustibil. (D. G.)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.