Economic

APIA, acuzata ca taie cum vrea subventiile la tarani

Doina Ganea
12 aug 2008 4480 vizualizări
O femeie din Garoafa acuza Agentia pentru Plati si Interventii in Agricultura ca i-a taiat fara motiv subventia pe o suprafata de 21,5 ha pe care o are in proprietate u fara un motiv clar, APIA a vitregit-o pe Luminita Murgu de aproape 7000 lei u seful Centrului APIA Focsani n-a putut sa explice de ce Luminitei Murgu i-a fost sistata subventia, motivind doar ca femeia nu venit cind a fost chemata

Luminita Murgu este pusa pe drumuri de functionarii Agentiei pentru Plati si Interventii pentru Agricultura (APIA) Focsani de mai bine de jumatate de an pentru plata subventiei la hectar. Nemultumirile femeii, care s-a adresat in nenumarat rinduri celor de la APIA, sint motivate, in primul rind, de faptul ca nimeni nu poate sa-i explice de ce a fost "taiata" de la subventia de 86 de euro la hectar, in conditiile in care munceste in fiecare an cele 21,5 ha pe care le are in proprietate, iar APIA nu poate sa faca dovada supradeclararii unor suprafete. Femeia s-a trezit ca nu mai are bani si ca va ramine efectiv fara subventii pentru animale sau pamint. Seful Centrului APIA Focsani spune in replica ca Luminita Murgu nu a venit cind a fost chemata si ca, din acest motiv, s-a considerat ca a mintit in privinta suprafetelor, desi nu s-a demonstrat acest lucru. Cu putin timp in urma, 100 de sateni din Gologanu au acuzat la rindul lor APIA ca le-a taiat fara drept subventiile.


Luminita Murgu acuza APIA ca i-a taiat dupa bunul plac subventia de aproape 7000 de lei pentru pamintul pe care il munceste. Functionarii de la APIA sustin ca au trimis in decembrie 2007 o adresa prin care o invitau pe 28 decembrie pe proprietara terenului sa vina la sediu din Focsani pentru a clarifica situatia terenurilor declarate si pentru care a solicitat subventie. Cum Luminita Murgu nu a dat curs invitatiei, sustinind ca nu a primit-o, cei de la APIA au trecut-o deja in rindurile persoanelor care au facut supradeclarare de suprafata, au intocmit o adresa la Ministerul Agriculturii, iar de acolo i-a fost taiata pur si simplu subventia care i se cuvenea. "Ei sustin ca mi-au trimis o adresa, dar eu nu am primit nimic. Mi-au aratat la dosar o confirmare de primire, dar nu are semnatura mea. In lunile urmatoare, ianuarie-februarie, am batut drumul la dl inspector Gheorghe Dima pentru a-mi lamuri situatia, dar dinsul mi-a zis ca nu are timp. Dupa care m-am trezit ca in martie era prea tirziu sa mai proceseze dosarul, iar luna trecuta am primit adresa la solicitarea mea de a primi cei 86 de euro la hectar ca am declarat o suprafata pe care n-o pot dovedi cu acte. Dar n-a venit nimeni sa verifice la fata locului, nu m-a chemat nimeni cu actele. In loc sa se deplaseze functionarii de la APIA in comuna, sa rezolve situatia, ei au trimis acasa plicuri prin Posta. De unde pina unde am aparut pe lista celor care nu primesc subventie ? Va dati seama ca la 21 de hectare cu 86 de euro sint aproape 7000 de lei pe care eu I-am pierdut. Banii erau buni, pentru ca anul trecut a fost seceta si am avut pierderi mari", s-a plins femeia. Aceasta ne-a mai spus ca va face saptamina acesta contestatie la decizia celor de la APIA si ca va da in judecata Centrul judetean al Agentiei de Plati. Potrivit acesteia nu este normal ca persoanele care au statutul de functionari publici sa-i trateze pe tarani cu nepasare in conditiile in care de pe urma lor traiesc. "Nu e corect ce se intimpla. Oamenii astia de la APIA sint functionari publici. Traiesc din banii nostri ai tuturor. Dl Dima mi-a spus ca pe el nu-l doare capul, are peste 1000 de euro pe luna, are o livada din care mai scoate un miliard si ceva de lei vechi pe an si putin ii pasa. Eu stiu ca e bine sa stai in birou la umbra, dar sa nu te gindesti ca altul munceste 12 ore in cimp, il bate soarele in cap, bea apa clocita si dupa aia vine la APIA si este tratat cu nepasare cind isi cere drepturile lui. Eu nu stiu daca fac asta pentru ca nu stiu meserie sau pentru ca li se spune ca sa se dea mai putini bani la agricultori. Dar sint bani de la Uniunea Europeana si noi avem niste drepturi. Ma gindesc daca pe mine incerca sa ma lipseasca de un drept al meu, ce li se intimpla atitor tarani mai putin pregatiti ca mine", a concluzionat suparata Luminita Murgu.


Drimba si diateza reflexiva


In adresa trimisa de Ministerul Agriculturii se arata ca exista o supradeclarare pentru o suprafata de 6 ha din cele 21,5 aflate in proprietatea familiei Murgu. Din acest motiv si conform legii, daca se constata o supradeclarare a suprafetei agricole, APIA dubleaza suprafata declarata de doua ori si daca ea reprezinta 30% din suprafata totala aflata in cererea de subventie, solicitantul este doar avertizat. Daca suprafata este cuprinsa intre 30-50% atunci fermierul nu primeste subventia pe anul in curs, iar daca suprafata supradeclarata depaseste 50%, fermierul nu mai primeste subventia la hectar pentru urmatorii trei ani. Seful Centrului Local Focsani din cadrul APIA, Mihaita Drimba, care a refuzat sa fie fotografiat sau inregistrat, nu ne-a putut explica de ce femeia din Garoafa nu poate primi subventia la hectar pe anul acesta atita timp cit poate dovedi cu acte acest lucru. Acesta a declarat ca, potrivit regulamentului de plati, oamenii trebuie sa vina la APIA si ca datele declarate de Luminita Murgu nu coincid cu situatia reala a suprafetei de pamint. " Regulamentul nostru prevede ca toata lumea sa se deplaseze spre centrul local, unde avem toata logistica, programele si tot ce ne intereseaza pe noi cind discutam cu fermierii. Trebuie sa vina atunci cind ii chemam, asta este procedura, nu avem ce le face. Doamna n-a venit si a gresit ", a precizat Mihaita Drimba. Aceasta a adaugat insa ca atunci cind s-a facut cererea de subventie au fost declarate suprafete de teren pe propria raspundere, dar ca s-a constatat ca exista suprafate supradeclarate. Drimba a recunoscut pe de o parte ca nu a facut nimeni alte solicitari pentru subventie pe acelasi teren, ca terenul nu a fost verificat la fata locului si nici pe baza de acte si ca nici macar nu a facut parte din suprafetele de teren supuse aleatoriu controlului. Totusi, "s-a constatat o supradeclarare" si "s-a dispus neacordarea subventiei" "Doamna a fost de buna credinta in declaratii, dar nu s-a prezentat la Centrul Local, imediat ce s-au depus cererile. Tuturor le-am trimis adrese sa vina la Centru. Daca ei nu vin la noi, atunci in mod automat, prin programul de pe calculator, le emitem sanctiune. Asta inseamna ca odata ce nu au fost prezentate acte, declaratia nu este adevarata si atunci nu se iau bani. Din cauza asta se intirzie plata, pentru ca trebuie verificate mai intii documentele. Aceste subventii se invirt in jurul sumei de 40-50 de euro pe hectar, suprafata minima de un hectar, compusa din parcele minime de 30 de ari", a declarat Mihaita Drimba.


Contestatia va fi luata in discutie


Luminita Murgu a spus ca in aceasta saptamina ca va depune o contestatie la APIA Focsani privind decizia de neacordare a subventiei la hectar. Seful Centrului Local Focsani spune ca aceasta contestatie va intra la comisie si daca Luminita Murgu are dreptate va fi trecuta la subventie. "Eu nu stiu daca voi sanctiona sau nu pe inspectorul care s-a ocupat de dosar. Trebuie sa verificam, sa vedem despre ce e vorba. Doamna venit destul de des la noi, a facut scandal, ne-a amenitat cu instante, cu avocati si noi i-am explicat care e procedura. Daca va avea dreptate, va primi banii. Am mai avut vreo doua contestatii de acest fel si oamenii au avut cistig de cauza" ne-a mai spus Mihaita Drimba. Supradeclararile agricultorilor este unul din motivele pentru care s-au intirziat platile directe la hectar. Romania a pierdut cel putin 4,5 milioane de euro din subventiile europene pentru agricultura din cauza ineficientei Agentiei de Plati, care a intirziat plata catre fermieri a subventiilor pentru anul trecut. Suma reprezinta totalul penalitatilor retinute de autoritatile europene pentru cele 44,8 milioane de euro, reprezentind 13,56% din totalul subventiei pentru agricultori aferente anului trecut, platite dupa data de 30 iunie, anul acesta. Pentru plati directe la hectar, suma alocata Romaniei este de 440 de milioane euro pentru 2007, respectiv de 527.9 milioane de euro pentru 2008. (Doina GANEA)

CASETA

"Prinsi cu mita-n" sac la subventiile agricole


Ca sa fie eligibili pentru platile directe, fermierii trebuie sa aiba cel putin un hectar de teren agricol, iar suprafata trebuie sa fie inscrisa in Registrul Fermelor. Fermierul poate obtine o suma de aproximativ 56 de euro/ha, in cadrul schemei de plata unica pe suprafata. La aceasta suma, se pot adauga inca 30 pina la 200 euro, in functie de tipul de cultura, pentru fiecare hectar cultivat. Inspectorii APIA au sarcina de a verifica daca datele inscrise de tarani in cererile pentru sprijinul pe suprafata corespund realitatii din teren. Pentru aceasta, unele centre APIA au fost dotate de Ministerul Agriculturii cu aparate GPS. "Fermierii pe care trebuie sa-i verificam sint alesi de aplicatia informatica existenta la APIA, noi introducem rezultatele controalelor in calculator si le trimitem la sediul central al APIA. Acolo se va stabili cine a mintit si cine a fost corect, iar in functie de aceste rezultate se vor lua deciziile care se impun", a mai precizat Mihaita Drimba. Potrivit procedurilor, sint verificate 5% din numarul de cereri inregistrate. Dintre acestea, 75% sint solicitari cu grad de risc, adica asupra carora exista suspiciuni, din cauza unor reclamatii iar diferenta este stabilita aleatoriu, pe calculator. Pentru ca s-a constatat un volum mare de erori, cauzate, in principal, de supradeclararile fermierilor privind numarul si suprafata parcelelor lucrate, APIA a dispus anul acesta reanalizarea tuturor parcelelor care au facut obiectul supradeclararilor, clarificarea acestor situatii si, in consecinta, cresterea numarului de verificari in teren. Sanctiunile pentru declaratii neconforme pot merge de la "taierea" din prima a subventiei si pina la suprimarea acesteia pentru o perioada de 2 - 5 ani. (D. G.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
, acum 739392 zile, 22 ore, 16 minute, 58 secunde
Pai la ce salarii au astia de la APIA calitatea muncii lasa de dorit!Intrbati din curiozitate ce salarii au si judecati apoi singuri daca nu cumvatb. mai multa atentie.
, acum 739392 zile, 22 ore, 16 minute, 58 secunde
Cei de la APIA au salarii mari, dar in afara de asta, mai cer si comisioane, pentru consultanta, celor care vor finantari europene. Daca doresti o finantar, te cauta un baiat de la APIA, care se ofera citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.