Economic

Piata locuintelor a intrat in coma

Ziarul de Vrancea
4 aug 2008 2897 vizualizări
Imobiliarii semnaleaza ca timpul de vinzare a apartamentelor vechi a crescut cu 20 la suta u preturile foarte ridicate au creat un adevarat blocaj in acest an, atit la locuinte, cit si la terenuri u este de asteptat ca nici stranierii sa nu miste prea mult piata u singurele apartamente care se mai vind sint cele din Sud si de la Gara, care nu urca peste 45 - 48 mii euro, la 2 camere u desi ofertantii tin la pret, imobiliarii spun ca doar scaderea tarifelor mai poate debloca aceasta criza, in contextul ridicarii a tot mai multor constructii noi u in Focsani, preturile la terenuri ajung pina la 400 euro metrul patrat, in vreme ce la Lepsa sare de 50 de euro

Vrincenii care vor sa scape de apartamentele vechi pot astepta si luni bune pentru a gasi un cumparator. Cu toate ca piata imobiliara a dat semnale de blocaj inca de acum 2 - 3 ani, preturile la unele apartamente din Focsani, la care s-au mai facut imbunatatiri, au urcat si in acest an cu circa 20 - 25 la suta. Piata se misca astfel din ce in ce mai greu, cu toate ca oferte de vinzare exista. Imobiliarii abia daca mai fac una - doua tranzactii pe luna, desi unii au venit si cu solutii de creditare pentru clienti. Aceasta, pe de o parte din cauza preturilor ridicate la care tin majoritatea vinzatorilor, fapt ce a dus la o stagnare a pietei si la expectativa scaderii lor, iar pe de alta parte, preferinta cumparatorilor este de a investi in constructii noi, care au preturi similare cu apartamentele "second". Astfel, daca un apartament vechi de doua camere poate ajunge si la 60 - 70 mii euro intr-o zona centrala din Focsani, cu acesti bani se poate achizitiona un apartament la cheie intr-unul din blocurile care se ridica in mai multe zone rezidentiale din oras. Tendinta pe termen mediu este ca preturile locuintelor, atit cele vechi, cit si cele noi, vor scadea, incet, dar sigur. Deocamdata insa, piata imobiliara din Vrancea este in "coma" si nici chiar "stranierii" nu o mai pot "resuscita".


Apartamentele vechi din Focsani s-au vindut cu incetinitorul in 2008, din cauza preturilor care au crescut de la an la an, artificial, dupa cum precizeaza analistii din domeniu. Daca unele tarife au stagnat, locuintele imbunatatite s-au scumpit in lant, astfel ca oferta existenta pe piata sta si asteapta luni bune pina sa gasesca un cumparator. Imobiliarii spun ca in prea putine cazuri preturile au mai scazut, iar singurele apartamente mai solicitate sint cele de la Gara si din Sud, mult mai ieftine comparativ cu cele din buricul tirgului. "Preturile la apartamentele vechi sint in stagnare, sint preturi mari, exagerate chiar. Oamenii tin la pret, s-au obisnuit sa creasca de la an la an. Dar daca vor sa vinda trebuie sa se plieze pe piata si sa mai scada din pret. De exemplu, un apartament de 50.000 euro a scazut si la 45.000 euro. Oferta este foarte mare, dar cererea este mica, s-au inversat raporturile fata de anii trecuti", ne-a spus Vasile Buca, managerul agentiei imobiliare "Velas" din Focsani. De altfel, imobiliarii nu vad nici o alta solutie pentru deblocarea crizei. "Piata imobiliara este moarta, pentru ca preturile sint foarte mari. Oferta este mare, dar si calitatea locuintelor scoase la vinzare este mai scazuta. Nici apartamenetele noi sau terenurile nu se vind mai bine, pentru ca nici oamenii nu mai au bani. In plus, pe linga preturi, care au urcat si cu 20 - 25 la suta fata de 2007, au mai crescut si dobinzile la creditele ipotecare. Chiar si notarii s-au plins ca au scazut tranzactiile. La Bucuresti deja s-au ieftinit apartamentele, alta solutie nu exista nici pentru piata locala. Pina la urma e vorba de mentalitate. Daca un vinzator ridica pretul la 70 mii euro, de exemplu, imediat si vecinul pune 75 mii euro, ca doar are doua termopane in plus", spune si Alin Agherghinei, de la agentia "Prodsilva".


"Stranierii", asteptati ca piinea calda, dar"¦ degeaba


Chiar daca exista foarte multe solicitari venite din partea celor care vor sa vinda, imobiliarii au luni in care nu incheie nici macar o tranzactie cu apartamente vechi, iar in cel mai fericit caz intermediaza una - doua astfel de vinzari. Aceasta cu toate ca unii au venit si cu solutii de finantare, cu dobinzi ceva mai mici. Agentii se asteapta la o crestere a tranzactiilor in luna august, odata cu revenirea in oras a "italienilor". Insa nici acestia nu prea mai cumpara, ci isi vind vechile proprietati, in acontul unor case noi. "Piata regleaza tot pina la urma. Insa nici cei veniti din afara nu mai sint o solutie. Multi tin la pret in speranta ca vin italienii si vor gasi vinzatori. Insa prognoze nu mai putem face. BNR-ul a anuntat ca aportul valutar a scazut cu 30 la suta fata de primele 5 luni ale anului trecut, notarii au raportat de asemenea scaderi cu 25 la suta, astfel ca piata imobiliara nu mai merge. Trebuie sa ne gindim si cui i se adreseaza aceasta piata, mai exact tinerilor, astfel ca preturile trebuie sa scada. Noi avem si posibilitati de creditare, cu un bonus de 10 - 15 la suta din dobinda, astfel ca imprumutul devine avantajos. Tranzactiile sint insa mult prea putine", spune si Mircea Grama, reprezentantul agentiei "Avantaje". Si alti imobiliari considera ca prea putini vrinceni mai sint dispusi sa cumpere casele uzate fizic si moral. "Apartamentele vechi nu se mai vind, se tine la pret, chiar daca nu se gasesc clienti care sa cumpere. Se asteapta luna august, cind se intorc cei din strainatate, dar preturile nu scad, pentru ca acestia prefera apartamentele noi", a confirmat si Daniela Gheorghita, consultant imobiliar la "Agentia New Land". Astfel, piata e blocata din cauza asteptarii ca vor scadea preturile.


Apartamentele tind spre 100 mii euro


Garsonierele si apartamentele cu doua camere sint in continuare mai cautate, pentru ca si preturile sint mai mici. Daca anul trecut gaseam si garsoniere cu 20 - 25 mii euro, acum preturile incep de la 24 - 28 mii euro si urca pina la 38 - 40 mii euro, in zona Bulevardului Independentei, spre exemplu. Bani cu care anul trecut se putea cumpara si un apartament cu 2 camere. Aceasta si in conditiile in care numarul spatiilor mici de locuit, scoase spre vinzare, s-a redus in acest an. Apartamentele cu 2 camere pornesc de la 30 - 35 mii euro in Bahne si urca la pina la 40 mii euro in Sud si la Gara. In aceasta zona preturile pot urca insa si la 48 - 55 mii euro pentru un apartament care a suportat modificari. Locuintele din zona Pietei, str. Unirea Principatelor, Fortuna sau Autogara sint ceva mai scumpe, atingind si 57- 65 mii euro, ba chiar 70 mii euro, pret considerat de multi exagerat. Pentru 3 camere, focsanenii ar trebui sa scoata din buzunare si 30 mii euro in Bahne sau 46 mii euro in Sud, insa majoritatea preturilor variaza intre 65 - 75 mii euro. Cele mai ridicate tarife sint in zona ultracentrala, la Autogara, pe Bulevardul Brailei, 1 Decembrie, in zona Poienitei, str. Al. Vlahuta, unde exista si blocuri ceva mai noi. Apartamentele cu 3 camere in astfel de imobile ajung insa si la 85 mii euro, ba chiar la 95 mii euro la parter, cu spatiu concesionat si garaj. Pentru 4 camere, preturile incep de la 63 - 72 mii euro la Autogara sau Longinescu, insa ajung si la 100 mii euro la Piata spre exemplu, pentru un spatiu extins, de 100 mp, pretabil pentru cabinete medicale sau spatii comerciale, zona fiind una cu vad pentru asa ceva.


Un apartament isi gaseste musterii in 2 luni


Timpul mediu de vinzare a unui imobil a crescut cu aproximativ 15 "" 20 la suta fata de primul trimestru al anului 2008, conform unui studiu realizat de Magazinul DeCase.ro. Daca in primul trimestru al anului timpul mediu pentru vinzarea unei garsoniere era de circa 30 de zile, acum s-a ajuns la aproximativ 35 - 36 de zile. Timpul mediu de vinzare pentru un apartament cu doua camere este in prezent de aproximativ 50 - 52 de zile, iar in cazul apartamentelor cu trei camere aceasta valoare depaseste 60 de zile. Cit priveste creditele ipotecare, conform specialistilor financiari, acestea au un nivel extrem de jos, reprezentind mai putin de 4 la suta din Produsul Intern Brut (PIB), in timp ce in tari din Europa Centrala, precum Ungaria si Cehia, el depaseste 12 la suta din economie. (Camelia STANILA, Mihaela BESLEAGA)


CASETA

Zona turistica Lepsa a ridicat pretul terenurilor


- in satul turistic s-a deschis chiar o agentie imobiliara


La Lepsa, una dintre zonele care s-a dezvoltat mult din punctul de vedere al constructiilor in ultimii ani, pretul terenurilor a crescut considerabil in ultimele luni. Tarifele incep de la 20 - 25 euro mp si urca pina la 50 euro mp si chiar mai mult, in functie de locatie. Imobiliarii spun ca zona este mai scumpa si in privinta fortei de munca si a materialelor, care trebuie transportate pe distante mai mari, astfel ca o constructie noua poate ajunge si dublu, comparativ cu zone din apropierea Focsaniului. In plus, imobiliarii spun ca este mult mai greu sa faca tranzactii in zona, pentru ca majoritatea agentilor sint in Focsani, iar clientii vor sa vada la fata locului casele sau terenurile de care sint interesati. Agentul imobiliar Ion Soare a vazut ca zona are potential si a decis sa-si desfasoare activitatea doar la Lepsa, fiind astfel la indemina celor care vor sa-si ridice sau sa achizitioneze o casa de vacanta. "Terenurile au urcat la 45 - 50 euro mp, insa nu prea se vind. Piata stagneaza si in zona, pentru ca lumea a devenit reticenta, stiind ca terenurile s-au vindut si sub pretul acesta. Problema majora este si faptul ca majoritatea suprafetelor sint in extravilan si trebuie trecute in intravilan, ceea ce presupune cheltuieli suplimentare. Nu ridicarea unei constructii noi este problema", a mentionat agentul imobiliar Ion Soare, de la agentia "Sun-House". Acesta a afirmat ca si casele sint cautate in zona, rivnite fiind in special imobilele la 50 - 60 mii euro, pe structura de lemn, cu 400 mp teren. Preturile variaza insa in functie de marime, structura casei sau vilei, dar si de locatie. Si alte agentii au in oferta terenuri si case la Lepsa, chiar daca fac tranzactii mai rar. Imobiliarii se pling ca uneori sint scoase la vinzare loturi compacte, greu vandabile. "Tot ce am avut erau loturi mari, la 50 euro mp, care nu sint parcelabile", spune Alin Agherghinei de la "Prodsilva". "La Lepsa, pretul terenului este mai ridicat unde exista deschidere la sosea, sau pe linga pizzerii, unde este deja o retea de utilitati", a completat si Daniela Gheorghita, consultant imobiliar la "Agentia New Land".


Terenurile, alternativa si nu prea in Focsani


In Focsani, terenurile disponibile se numara pe degete, in special in zonele centrale, iar acolo unde se mai gasesc, preturile sint destul de piperate, ajungind si la 350 - 400 euro mp. Suprafetele de pe E85 sint mai ieftine, asta si din cauza lipsei utilitatilor. Oferta de terenuri in apropierea municipiului este mai diversa insa. Iata citeva preturi orientative:


U Focsani, vis-à-vis de Scoala nr.10 "" 400 euro mp

U Focsani, zona Sud "" 250 - 350 euro mp

U Focsani, Unirea Principatelor "" 280 euro mp

U Focsani, Str. Panduri, zona Obor"" 200 euro mp

U Focsani, Longinescu, Cotesti - 150 euro mp

U Focsani, zona Laminorul "" 25 - 35 euro mp

U Focsani, cartier Mindresti "" 6 - 10 euro mp

U E 85, zona Onasis - 7- 17 euro mp

U Soseaua Vrancei "" 90 euro mp

U Petresti, Vinatori "" 40 - 45 euro mp

U Garoafa "" 30 euro mp

U Golesti "" 30 - 40 euro mp

U Cimpineanca "" 24 - 45 euro mp

U Jorasti "" 25 euro mp

U Odobesti "" 15 euro mp

U Bolotesti "" 10 euro mp


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 8

Adaugă comentariu
, acum 739392 zile, 4 ore, 44 minute, 29 secunde
Inflatia moderata trebuie sa existe pentru a sustine sistemul financiar mondial. Deci preturile este normal sa creasca in permanenta intr-o economie sanatoasa. Scaderea preturilor este semnalul unei citeste integral
, acum 739392 zile, 4 ore, 44 minute, 29 secunde
www.sansavranceana.ro --- un site cu stiri din Vrancea pe care nu le regasesti in alte cotidiene locale si un ziar care vine tare din urma. Asta e parerea mea !!!!!!!!!!!!!
, acum 739392 zile, 4 ore, 44 minute, 29 secunde
Sansa este cel mai prost produs de pe piata media, un ziar condus de un stantajist pe nume Pufu si un boschetar, pe nume Girardi. Na!
, acum 739392 zile, 4 ore, 44 minute, 29 secunde
Cu stiri inventate de mintea bolnava a lui Leo Munteanu
, acum 739392 zile, 4 ore, 44 minute, 29 secunde
Da ma Corina , cum zici tu, da ce-are ....ula cu Primaria ???? Adica subiectul e ala care este si vii si tu cu reclama pt. ziaru lu Cristoiu. De ce nu va faceti voi reclama la voi pe forum, c-aveti si citeste integral
, acum 739392 zile, 4 ore, 44 minute, 29 secunde
Strategia de dezvoltare a Focsaniului pana in 2013 , strategie facuta de firma lui Baesu si pe care Primaria a dat cateva zeci de mii de Euro iar Bacinschi o sustine cu tarie, prevede ca Focsaniul va citeste integral
, acum 739392 zile, 4 ore, 44 minute, 29 secunde
Cu sau fara planul de dezvoltare a Focsaniului, ce vom face in viitor, noi tinerii cat vom mai fi nevoiti sa platim chirie, in conditiile in care o chirie lunara reprezinta echivalentul unei rate la citeste integral
, acum 739392 zile, 4 ore, 44 minute, 29 secunde
"Pe mine nu ma dai afara de acolo. Ce, vrei sa ma bati? Pai eu ti-am pus stampila si te-am votat si acum ma dai afara? Daca nu ma dau cu benzina si-mi dau foc, sa moara copilul meu”-discutii la citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.