Economic

Vrincenii devin jucatori la bursa

Ziarul de Vrancea
29 iul 2008 5013 vizualizări
Din 82 de societati vrincene listate initial la bursa, doar cîteva au reusit sa reziste si astazi u la ora actuala, cel mai mare succes il are Vrancart SA Adjud, ale carei actiuni se vind cel mai bine u in sedinta de luni, cotatia Sibarex SA Cimpineanca a ajuns la 16 lei actiunea u Bursa este un teritoriu al cunoscatorilor, Vrancea avind aproximativ 200 de jucatori u bursa poate aduce cîstiguri într-o zi mai mari decît dobînda la banca intr-un an, dar la fel de bine se poate pierde , spun cunoscatorii u cele mai multe tranzactii se petrec in sectorul bancar, petrolier, farmaceutic, al constructiilor, dar si cel financiar

De multe ori vedem la televizor, citim in presa scrisa, sau auzim prietenii vorbind de cresteri sau de scaderi ale unor societati de pe bursa, de vinzari sau cumparari de actiuni, de profit sau de pierderi, dar nu intelegem mai nimic din acest sistem. Sint din ce in ce mai multe emisiuni tv care dezbat sedintele de tranzactionare din anumite zile, stabilesc motivele cresterii sau scaderii unor societati si se dau verdicte despre evolutia anumitor actiuni. Cu putin noroc, bursa poate aduce cistiguri intr-o zi mai mari decit dobinda la banca intr-un an. în judetul nostru, 82 de societati au fost listate de la inceput insa doar citeva au reusit sa reziste si astazi. Mopaf, Insta Electric, Laminorul, Vranlact, Milcofil, Vrancart, Romseh, Uniplast sau Avicola sint doar citeva dintre societatile care se gasesc si azi pe certificatele de actionar ale oamenilor. Sa nu mai vorbim de fabrica de vinuri, Vincon SA Vrancea, cunoscuta si apreciata la nivel national, ce a fost insa delistata in august 2006 si nu mai este disponibila pentru investitorii bursieri. în schimb sint societati vrincene care inca mai respira aerul rece, de acum, al pietei de capital. E drept foarte putine la numar, doar patru daca facem comparatie cu alte judete care au in medie 20. La nivelul judetului, piata de capital este coordonata de SSIF Estinvest SA, societate cotata foarte bine si la nivel national.


La ora actuala, patru societati vrincene se lupta pentru cote cit mai bune la bursa. Potrivit Bursei de Valori Bucuresti, aproximativ 10 % din actiunile unei societati sint lansate la tranzactionare. De interesul investitorilor se bucura Sibarex SA Cimpineanca, care in sedinta de luni s-a tranzactionat la pretul de 16 lei/actiune. Societatea are ca domeniu de activitate constructiile hidrotehnice, actionari fiind Societatea de Investitii Financiare Transilvania (SIF3) si Vega 93 SRL. La aceasta se adauga Vranlact, fabrica de lapte din Focsani, a carei valoare a crescut intr-un an de la 1 leu la 3 lei, si Combivra, cu domeniul de activitate fabricarea produselor pentru hrana animalelor de ferma, la care ultimul pret a fost de numai 2,5 lei/ actiune. La ambele societati, deciziile in consiliul de administratie le ia cunoscutul om de afaceri Liviu Jitea. Cea mai mare si cunoscuta companie de pe bursa din judetul nostru este insa Vrancart SA Adjud, al carei actionar majoritar este Societatea de Investitii Financiare Banat Crisana (SIF1), cu o pondere de 74 %. Aceasta se tranzactioneaza la categoria a doua valorica a Bursei, avind in medie cam 40 de tranzactii pe zi. In ultima sedinta, societatea ce se ocupa cu fabricarea hirtiei s-a tranzactionat la pretul de 0,13 lei/actiune. Un atu pentru societatea adjudeana a fost si faptul ca, an de an, a avut rezultate financiare bune si, astfel, a capatat increderea investitorilor. Celelalte societati vrincene cu greu isi pot face simtita prezenta pe bursa, inregistrind cam doua - trei tranzactii la doua saptamini, ceea ce e foarte putin.


200 de vrinceni se joaca cu actiuni


Bursa este un teritoriu al cunoscatorilor, insa chiar si in Vrancea aproximativ 200 de persoane profita de pe urma societatilor pe actiuni. Acestia sint in general cunoscatori in ale afacerilor sau jucatori de pe piata financiara. La nivel local, piata este coordonata de Societatea de Servicii de Investitii Financiare (SSIF) Estinvest SA, una din cele mai bine cotate si la nivel national. Societatea are peste 4.000 de clienti in toata tara, in cele peste 60 de sucursale si agentii. Estinvest ii poate indruma pe vrinceni sa tranzactioneze atit la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), cit si la Bursa Monetar Financiara si de Marfuri Sibiu (BMFMS). 2007 a fost cea mai buna perioada pentru piata de capital, la nivel de indici, asfel ca si investitorii nu au avut decit de cistigat. Cei cu experienta stiu ca pot profita si de scaderea actiunilor unor societati, lucru care este doar la indemina celor care au un cont deschis la Bursa din Sibiu. "Bursa trece prin momente dificile, in principal din cauza amenintarilor de recesiune din Statele Unite ale Americii, si a inflatiei. Ciclicitatea la bursa e cunoscuta, investitorii cu experienta au profitat si de scaderea unor societati, prin tranzactionarea contractelor futures la Sibiu. Din pacate, la nivelul judetului doar Vrancart Adjud se mai bucura de interesul investitorilor. Speram ca in perioada urmatoare si alte societati din judet sa se listeze la Bursa de Valori Bucuresti", ne-a spus Marian Lupu, directorul general adjunct al SSIF Estinvest Focsani.


Primii pasi pentru a "juca" actiunile


Vrincenii care se simt atrasi de piata bursiera trebuie sa cunoasca citiva pasi elementari pentru a pastrunde in sistem. In primul rind, investitorul trebuie sa fie "autodidact" si sa se intereseze de mersul companiilor listate. Trebuie stiut ca fiecare societate este tranzactionata sub un anumit simbol, Vrancart, de exemplu, avind simbolul VNC. Cei care doresc sa investeasca in actiuni trebuie sa apeleze insa la o Societate de Servicii de Investitii Financiare (SSIF), pentru a-si deschide un cont. Exista trei tipuri de conturi: cont online, prin intermediul caruia investitorii pot tranzactiona actiunile de la orice calculator conectat la internet si pot da ordine de vinzare/ cumparare catre brokeri; cont asistat "" clientul poate veni la societate si poate da ordinele de tranzactionare direct brokerului, dar intermediarul nu v-a putea face nici o tranzactie in contul clientului fara acordul acestuia; cont discretionar "" clientul isi lasa spre administrare portofoliul de actiuni unui broker. Mai multe domenii sint atractive pentru jucatori, bancile fiind cele mai cautate de investitorii cu experienta: Banca Transilvania, BRD, Banca Comerciala Carpatica si Erste Bank (Austria). Domeniul petrolier (Petrom, Rompetrol), farmaceutic (Antibiotice Iasi, Biofarm, Zentiva), constructiile, dar si domeniul financiar, unde cele 5 SIF-uri predomina, sint iarasi cautate de pasionatii pietei de capital. Interesul pentru investitii a crescut simtitor in ultimii ani, iar conturile deschise in cadrul unor societati de profil s-au marit. Ultimele listari ale unor companii grele ca Transelectrica, Transgaz sau Teraplast Bistrita pe bursa au facut cu ochiul multor persoane care vor sa-si investeasca banii, inclusiv vrincenilor. Sint societati care, intr-o singura zi, isi pot mari valoarea si pot creste si cu 10 % (maximul aprecierii sau deprecierii fiind de 15% intr-o singura zi), mai mult decit dobinda pe un an la orice banca romaneasca.


"Cuponarii" misca Bursa


între 2003-2006 foarte multe societati au fost delistate de pe bursa pentru ca legislatia de atunci obliga actionarii care depaseau pragul de 90% sa lanseze oferta publica de preluare in vederea delistarii societatii, astfel ca multi actionari au initiat astfel de oferte avantajoase pentru ei. Companii ca Arctic Gaesti, Dacia Pitesti, Sidex Galati si, ulterior, Terapia Cluj-Napoca sint doar citeva din marile societati care au fost delistate, la vremea aceea ocupind ponderi destul de mari in capitalizarea pietii. Plecarea din piata a acestora a insemnat pierderi pentru piata bursiera, mai ales ca dupa delistare majoritatea companiilor au cunoscut evolutii spectaculoase la nivelul rezultatelor financiare, ceea ce e vital pentru o societate listata la bursa. Nu putini sint cei care spun ca aceste delistari se produc datorita "fricii" actionarilor de a-si afisa la vedere rapoartele trimestriale, semestriale sau anuale, iar lipsa transparentei poate fi un motiv. Atit timp cit valoarea unei companii cu rezultate financiare bune poate creste intr-un timp foarte scurt, iar publicitatea sa este gratuita, n-ar exista motive de a nu fi pe bursa de valori. Sint unele persoane, asa zisii "cuponari", care au avut incredere in societatile respective cind au subscris la mijlocul anilor "â„¢90, insa nu-si pot valorifica certificatul de actionar tocmai datorita neincluderii sale pe Bursa. Totusi ei "misca" Bursa, marind numarul de tranzactii. (Marius Lica MANOLIU)


  • Traditie de peste 10 ani


  • Cu un istoric de peste 10 ani, si cu evolutii fluctuante, piata actiunilor romanesti pare sa fi ajuns la maturitate si poate constitui pe viitor baza unor cresteri cantitative, dar mai ales calitative. Piata bursiera din tara noastra a fost impartita de la bun inceput pe doua componente distincte: Bursa de Valori Bucuresti (BVB) si Rasdaq, care ulterior au fuzionat intr-o singura piata, prin absorbirea Rasdaq de catre BVB. Pina nu demult, pe Bursa de Valori Bucuresti erau listate destul de multe societati si din judetul nostru. Cine nu-si aduce aminte de "marea cuponiada", de programul de privatizare in masa din anul 1995, cind puteai subscrie la o anumita societate sperind ca peste ani sa-ti aduca cistiguri frumoase. Desigur, piata de capital prezinta interes si din alte puncte de vedere, permitind preluarea controlului asupra unor societati prin achizitii semnificative de actiuni sau obtinerea unor cistiguri pe termen scurt prin specularea modificarilor de curs ale valorilor mobiliare. Asadar, bursa romaneasca poate aduce investitorilor cistiguri semnificative in anumite intervale de timp, dar si pierderi ale sumelor investite.


    În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

    Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

    Comentarii: 12

    Adaugă comentariu
    , acum 739392 zile, 19 ore, 33 minute, 14 secunde
    Acum cand bursa e la pamant, adica mai jos ca acum n-a fost niciodata, hai ca poate s-or gasi niste fraieri sa le mai bage niste bani in buzunar la SSIF-urile astea, alta inventie romaneasca de care citeste integral
    , acum 739392 zile, 19 ore, 33 minute, 14 secunde
    Investitiile in bursa nu sunt pentru toti neavenitii, asta e clar. Trebuie sa-ti asumi un anume risc, deci nu poti sa-ti dai acolo ultimii bani. Trebuie sa urmaresti informatiile financiare, sa te citeste integral
    , acum 739392 zile, 19 ore, 33 minute, 14 secunde
    Cei care vor cu adevarat sa se joace de-a bursa pot proceda in felul urmator. Cand va faceti concediul printr-o tara Euro puteti sa va deschideti un cont la o banca de acolo. Majoritatea bancilor citeste integral
    , acum 739392 zile, 19 ore, 33 minute, 14 secunde
    Citii mai sus ca deciziile la doua societati din astea le ia Jitea, probabil pentru ca are peste 50%. Adica tu cu actiunea ta stai si bati din buze si trebuie sa accepti ce zice Jitea pt. ca n-ai nici citeste integral
    , acum 739392 zile, 19 ore, 33 minute, 14 secunde
    comisioanele de 6 % de care zici tu probabil ca sunt pentru acele cupoane dobandite prin privatizarea din 1995-1996, comisioanele de tranzactionare pentru clientii online sunt undeva intre 0.35 si 2 citeste integral
    , acum 739392 zile, 19 ore, 33 minute, 14 secunde
    Pentru cel care a facut comentariul de mai sus, bursa nu e la pamant, pentru ca a fost si mult mai jos de atat, acum abia a ajuns la nivelul din 2005. Doar ca un exemplu, in iulie 2003, o actiune la citeste integral
    , acum 739392 zile, 19 ore, 33 minute, 14 secunde
    pasaroiu e un mare analist economic si un ziarist desavarsit, asemeni lui Cristian Tudor Popescu.Succes in cariera ta economico-publicistica in viata Focsangeles.
    , acum 739392 zile, 19 ore, 33 minute, 14 secunde
    Mai baieti 2% comision e imens. La vanzae inca 2% , deci actiunea trebuie sa creasca peste 4% ca sa castigi ceva. Cat despre sa-i multumesc lu nenea ala ca ne informeaza, ca doar nu ne informeaza pe citeste integral
    , acum 739392 zile, 19 ore, 33 minute, 14 secunde
    investitia la bursa e bine venita, trebuie sa ai putin noroc, fler si cunostinte in domeniu ca sa castigi. am un prieteni care joaca toata ziua la bursa cealalta din sibiu si castiga mai mereu bani citeste integral
    , acum 739392 zile, 19 ore, 33 minute, 14 secunde
    La Sibiu te joci cu contracte futures, derivate si alte alea. Poti sa faci dintr-o suta de Euro un milion sau sa te indatorezi pentru zece generatii. Nu e recomandat celor cu afectiuni cardiace. E citeste integral
    Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
    Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
    1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
    2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
    3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
    4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
    Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
    Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
    Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.