Economic

Criza combinelor: Nu avem cu ce sa treieram griul!

Mihaela Beșleagă
23 iul 2008 1125 vizualizări
Oamenii sint disperati ca ramin cu grinele pe cimp si pierd productia, din cauza lipsei combinelor. Cu sapte utilaje imprumutate din alte judete, recoltatul se va prelungi pina in august. Desi s-a recoltat 78% din suprafata totala insamintata cu griu, nu s-a stabilit inca pretul de achizitie

Campania de recoltare la griu se apropie de final, pina la aceasta data fiind strinse spicele de pe 78% din suprafata totala insamintata cu griu la nivelul judetului, adica aproximativ 28.000 de hectare. Cea mai spinoasa problema cu care se confrunta micii producatori este lipsa combinelor. Semnale ne-au parvenit din zona Cimpuri, Vinatori, unde oamenii ramin cu grinele pe cimp, pentru ca nu au cu ce sa recolteze. "Avem semanat cu griu suprafata de 10 ha in punctul numit Capsune, care prezinta o productie de 5.000 kg la hectar. Dar nu avem cu ce sa-l treieram si se pierde din productie pe zi ce trece. In sat este o singura combina care are asociati si isi recolteaza suprafata lui si dupa aceea ne treiera si noua", se plinge Grigore Trifan, un satean din Vinatori. In situatia lui sint multi alti vrinceni, care apeleaza in disperare de cauza la autoritatile locale, dar si la Directia pentru Agricultura si pentru Dezvoltare Rurala (DADR) Vrancea. Potrivit specialistilor DADR, campania de recoltare din acest an poate intirzia cu citeva saptamini, pina in august, din cauza deficitului de utilaje. La recoltarea cerealelor paioase actioneaza un numar de 260 de combine, dintre care 253 apartin producatorilor agricoli si prestatorilor de servicii din judetul Vrancea, iar 7 combine sint imprumutate din alte judete. Data fiind criza masinilor agricole, se recolteaza la jumatatea normei. "Teoretic, ar trebui sa se recolteze minimum 2.600 ha/zi, dar o parte dintre combine sint invechite, uzate fizic si moral, necesitind efectuarea de reparatii. Practic, se recolteaza zilnic intre 1.100 si 1.300 ha cultivate cu cereale paioase", ne-a declarat Viorica Ghionea, director executiv adjunct al DADR Vrancea. Pentru ca majoritatea detinatorilor de combine sint si producatori agricoli, acestia isi recolteaza cu prioritate propriile suprafete, apoi merg si la micii producatori, unde sint multe solicitari, dar si suprafete dispersate. In anii precedenti, Directia Agricola a apelat pentru imprumutul de combine la judete din nordul tarii, precum Suceava sau Neamt, insa in acest an campania a debutat mai devreme si in aceste zone.


Fonduri europene pentru utilaje agricole


O solutie pe termen mediu pentru rezolvarea crizei de utilaje este achizitia de combine prin programul Fonduri Europene pentru Dezvoltare in Agricultura (FEDA), fostul SAPARD, prin care fermierii vrinceni pot primi fonduri nerambursabile prin Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP). Procentul acestor sume nerambursabile este de 50%, cu conditia ca solicitantul sa faca dovada cofinantarii cu 50%. "De asemenea, la nivelul localitatilor, primarii ar trebui sa ii incurajeze pe sateni sa se constituie in grupuri de producatori, care au facilitati la achizitionarea utilajelor agricole. Pentru grupuri constituite potrivit legii, finantarea prin FEDA este de 70% cu fonduri nerambursabile", a mai adaugat Viorica Ghionea, director executiv adjunct al DADR. In acest moment, de pe ogoarele din judet s-au recoltat in procent de 100% orzul de toamna, orzoiaca de toamna si mazarea boabe, iar la finalul campaniei este rapita de ulei, cu 98%. Orzoaica de primavara s-a recoltat de pe jumatate din suprafata, iar in ovaz de abia au intrat combinele. Alte lucrari agricole, precum eliberatul terenului si araturile de vara, sint si ele in plina desfasurare.


Pretul de achizitie, o necunoscuta


Pina la acest moment, intermediarii care achizitioneaza griu in cantitati en-gros se feresc sa declare un pret de achizitie, asa incit nu se stie inca daca piinea anului 2009 va fi mai ieftina sau mai scumpa decit cea din acest an. Se estimeaza o recolta mai buna anul acesta in comparatie cu 2007, iar taranii spera sa obtina si un pret bun, care sa acopere cel putin investitiile facute si munca depusa de-a lungul anului. Anul trecut, griul a fost achizitionat de la producatori cu preturi cuprinse intre 0,7 "" 1 leu/kg, insa si productia a fost mai saraca, din cauza secetei. Societatile care primesc griu in custodie sint inca in expectativa in privinta stabilirii unui pret de achizitie, dat fiind ca recoltatul nu s-a incheiat inca. "Nu am hotarit inca un pret de achizitie, intrucit acesta este stabilit de procesatori, noi sintem doar intermediari. Este prematur acum, mai este de recoltat", ne-a spus Tudor Bozna, director tehnic la Comcereal SA Vrancea. Societatea primeste in custodie griu pina in iarna, la subunitatile din Focsani, Gugesti, Ciorasti, Padureni, Adjud si Tanasoaia.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.