Economic

Absolventii, interesati de comert, constructii si servicii

Iulia Crețu
8 iul 2008 621 vizualizări
Adolescentii considera experienta foarte importanta in obtinerea unei slujbe bune Tinerii absolventi din Vrancea isi pastreaza interesul pentru a fi independenti financiar de parinti imediat dupa ce isi finalizeaza studiile liceale, prin obtinerea unui job

Acest lucru reiese dintr-un chestionar aplicat in luna mai 2008, de catre Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca, pe un esantion de 1.329 de tineri, aproape jumatate din viitori absolventi ai promotiei 2008, proveniti din 35 de unitati de invatamint din judet. 53% din repondenti au declarat ca vor sa isi gaseasca un job dupa ce termina Bacalaureatul, in timp ce 18% au spus ca nu vor sa munceasca de la 18 ani. 26% dintre tinerii intervievati inca nu se gindisera serios cu privire la acest aspect. Cei mai multi, 68%, au spus ca vor sa isi ia primul salariu chiar din acest an, fie muncind in timp ce isi continua studiile superioare, fie renuntind sau aminind intrarea la facultate. Domeniile de interes pentru tinerii absolventi sint: comertul - 40%, constructiile - 16%, serviciile - 12% si sistemul bancar - 8%. La polul opus in atentia absolventilor se afla politia si armata - 6%, industria textila - 6% sau domeniul sanitar, cu doar 1% din optiunile adolescentilor. Tinerii vrinceni spun ca in obtinerea unui job experienta anterioara este importanta, adolescentii punind accent pentru convingerea angajatorilor si pe aspectul fizic (57%). Majoritatea repondentilor, 75%, sint de parere ca cea mai buna metoda de persuasiune a patronului este interviul. In timpul discutiilor tinarul trebuie sa fie convingator - 53%, sa comunice bine - 31%, sa aiba experienta - 7% si sa fie prezentabil - 6%. AJOFM a dorit sa afle si parerile absolventilor cu privire la topul motivelor invocate de patroni pentru concedierea angajatilor. Adolescentii vrinceni sint de parere ca multi nu respecta programul - 37%, nu au comportament corespunzator - 25% si dau dovada de comunicare deficitara - 23%. De precizat ca la intrebari au raspuns 1.329 de absolventi, din totalul de 2.881 de tineri vrinceni care au sustinut saptaminile trecute examenul de maturitate. (Iulia CRETU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.