Economic

Angajatorii romani trag de italieni sa munceasca acasa

Iulia Crețu
8 iul 2008 765 vizualizări
Muncitorii romani din Italia nu sint atrasi de ofertele de munca propuse de patronii romani Luna trecuta a avut loc la Torino, Italia, Bursa Locurilor de Munca pentru muncitorii romani din strainatate, la care au fost promovate oferte de locuri de munca din toate domeniile de activitate.

Accentul a fost pus de patroni in special pe domeniile cu forta de munca deficitara din tara, asa cum sint constructiile si industria confectiilor, acolo unde angajatorii incearca sa "nationalizeze" muncitori asiatici. Din pacate, succesul evenimentului nu a fost cel scontat, din cauza a doi factori: slaba organizare si dezinteresul romanilor fata de ofertele de "acasa". In timp ce autoritatile dau documente oficiale in care se lauda cu participarea a 400 de persoane, jurnalistii romani din peninsula scriu ca pragul Bursei abia a fost trecut de 150 de romani, si acestia majoritatea muncitori la negru in Torino care doreau intrarea in legalitate. Romanii s-au aratat interesati si de intoarcerea in Romania, insa solicitau angajatorilor macar salarii comparative cu ceea ce cistiga in peninsula. "Putinii care s-au aratat interesati sa se intoarca acasa au cerut salarii intre 700 euro, pentru munci necalificate in localitatile de origine, si 2.000 de euro, pentru acelea care necesita inalta pregatire profesionala si experienta. Bineinteles ca, in conditiile acestea, Bursa locurilor de munca desfasurata la Torino, s-a incheiat fara ca nici macar un participant sa fi incheiat un acord cu un angajator din Romania", au scris ziaristii romani din Italia. De cealalta parte, autoritatile romane prezinta situatia penibila de la Torino ceva mai roz. "Bursa a promovat ofertele de locuri de munca vacante existente in prezent in Romania in domeniile care se confrunta cu deficit de forta de munca si se inscrie in programul Guvernului de reintoarcere a lucratorilor romani in tara. La bursa au participat firmele Tomasi Grup, Italsofa, WSC Romania, Sonoma Bacau, Unimpresa, Germar, Cefin, Angajatorul Cluj, Consortiu Certo, Pirelii", a declarat Marina Dantis, director executiv al AJOFM Vrancea. Numai de la noi din judet sint plecate in Italia citeva zeci de mii de persoane, cele mai multe aratindu-se circumspecte cu privire la gasirea unui loc de munca in tara. Totusi, pentru cei care vor sa revina, pe paginile web ale ambasadelor Romaniei in alte state s-a creat un link catre Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca, respectiv catre ofertele de locuri de munca vacante existente in tara, in baza de date a acesteia. "Persoanele interesate au fost indrumate sa consulte lista locurilor de munca vacante din judetele de provenienta si din alte judete in care ar dori sa se stabileasca, acestea urmind sa utilizeze datele de contact ale persoanelor de legatura mentionate la rubrica speciala, telefon sau e-mail", a mai spus directorul Fortelor de Munca Vrancea. (Iulia CRETU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739398 zile, 3 ore, 32 minute, 53 secunde
Mai prost site de oferte de munca decat cel al ANOFM nu am mai vazut pana acum. Este construit absolut haotic, are mai mult formatul unui ziar prost decat al unui site de angajari si nu-si citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.