Economic

Recolta promitatoare la griu

Mihaela Beșleagă
7 iul 2008 540 vizualizări
Productia medie este de 3.800 kg/ha Recolta este in plina desfasurare, la inceputul acestei saptamini, debutind procesul de recoltare si la griu si orzoaica de primavara

Reprezentantii Directiei de Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Vrancea estimeaza ca acest an va fi unul imbelsugat, cel putin in privinta productiei de griu, care va fi una dintre cele mai bune din ultimii ani. Pina la data de 2 iulie, griul se recoltase de pe o suprafata de 225 ha, din cele 28.000 ha in total, adica circa 1%, dar se estimeaza ca pina la ora actuala, pentru ca stringerea spicelor este in plina desfasurare, suprafata recoltata a crescut. Productia medie de griu, 3.800 kg/ha, este promitatoare. "In functie de vreme si de modul cum vor lucra combinele, estimam cam in trei saptamini sa se finalizeze recoltatul griului. Productia din acest an va fi una dintre cele mai bune, comparativ cu cele obtinute in ultimii ani. S-a intrat in toate zonele din judet la recoltare, ne-au ajutat si aceste zile calduroase", ne-a spus Ion Marin, purtatorul de cuvint al DADR Vrancea, care a adaugat ca nu este stabilit inca un pret pentru grine. Anul trecut, un kilogram de griu s-a vindut cu 1 leu, pret raportat la lunile ianuarie-martie, avindu-se in vedere si faptul ca productia a fost scazuta, din cauza secetei. Daca la griu de abia a inceput recolta spicelor, la rapita pentru ulei recoltarea se va finaliza in citeva zile. Pina la 2 iulie se strinsese deja 70% din suprafata insamintata, adica 3.731 ha, productia medie fiind de 2.610 kg/ha. Pretul unui kilogram de rapita este cuprins intre 1,3-1,4 lei/kg. Alte culturi care se recolteaza in aceasta perioada sint: orzul de toamna, recoltat in proportie de 43%, orzoaica de toamna - 79% si orzoaica de primavara - 1%. (Mihaela BESLEAGA)



40% dintre cererile de plata pentru ovine, controlate de APIA


Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) a finalizat in urma cu o saptamina campania de depunere a cererilor pentru platile nationale directe complementare in sectorul zootehnic, specia ovine/caprine. Pina la termenul limita au fost depuse aproximativ 39.000 cereri pentru un efectiv de 6.500.000 de capete de ovine si caprine, fiind inregistrata o crestere cu 3.637 de cereri, respectiv 1.596.040 capete, fata de campania din 2007. "în prezent, se desfasoara etapa de introducere a cererilor de sprijin in aplicatia electronica ce contine informatii preluate din cereri si din documentele aferente. Dupa introducerea tuturor cererilor, va fi extras, aleatoriu, esantionul pentru controlul la fata locului a 40% din numarul total de cereri depuse in fiecare judet", se mentioneaza intr-un comunicat al APIA. Toti proprietarii care au solicitat plata nationala complementara directa sint obligati sa mentina efectivul pentru care au solicitat prima pe cap de animal in exploatatia in care se gasesc animalele, conform datelor inscrise in cererea de sprijin. De asemenea, crescatorii de animale care refuza accesul echipei de control in exploatatie sint exclusi de la plata. Animalele sint eligibile pentru plata daca sint identificate, inregistrate in Registrul National al Exploatatiilor, mentinute in exploatatie pentru control, iar proprietarii acestora nu au datorii la bugetul de stat sau local. în caz de forta majora, respectiv decesul animalelor in urma unei boli sau in urma unui accident de care proprietarul nu este responsabil, acesta din urma este obligat sa anunte la centrul judetean APIA, in termen de zece zile, modificarea survenita si sa prezinte documentele doveditoare. în aceste situatii, animalele ramin in continuare eligibile pentru plata. (M. BESLEAGA)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.