Economic

Electrica lasa in bezna garile Odobesti si Panciu

Mihaela Beșleagă
2 iul 2008 775 vizualizări
Debitele se ridica la suma record de peste 436 miliarde de lei vechi

Statiile CFR Panciu, Odobesti si Cantonul Unirea-Focsani, care nu concura la siguranta traficului, sint deconectate de la reteaua de alimentare cu energie electrica si vor ramine in aceasta situatie si in viitorul apropiat, din cauza debitelor uriase acumulate in contul energiei electrice. Problema datoriilor Companiei Nationale Caile Ferate Romane (CN CFR) catre Agentia de Furnizare a Energiei Electrice (AFEE) Focsani este una veche si treneaza de ani buni, CFR fiind cel mai mare debitor la energie si la nivel national. Electrica Furnizare Muntenia Nord, Agentia Focsani, in incercarea de a-si recupera banii, sold provenit in principal de la tractiunea electrica a locomotivelor, a decis intreruperea alimentarii cu energie electrica a mai multor gari din Vrancea, ultimele fiind cele trei mentionate. La data de 28 iunie a.c datoria CN CFR Sucursala Regionala Galati datora AFEE Focsani 43,6 milioane lei, adica peste 436 miliarde de lei noi, din care pentru suma de 18 milioane lei exista titlu executoriu. "Au fost efectuate punctaje comune asupra facturilor restante intre partile contractante si am decis sa intensificam procedurile de «recuperare prin executor judecatoresc» actionind in instanta toate facturile care au o vechime mai mare de 55 de zile de la data emiterii si care nu au fost achitate. Se vor identifica si alte locuri de consum apartinind CFR, care nu sint exceptate de la deconectare pentru cauza de neplata, pentru a se proceda la intreruperea furnizarii energiei electrice", mentioneaza Gabriel Corneanu, directorul AFEE Focsani, intr-un comunicat de presa. Alte 12 gari se afla in topul datornicilor: Marasesti, Sihlea, Pufesti, Padureni, Suraia, Bizighesti, Gugesti, Adjud, Cotesti, Focsani, Domnesti, Tataranu. Conform legii, SNCFR are un statut special in contractul cadru de furnizare a energiei electrice, fiind unul dintre consumatorii nedeconectabili, pentru asigurarea continuitatii si securitatii in trafic. Prin cea mai recenta decizie judecatoreasca, Electrica nu poate vinde garile din Panciu, Gugesti si Cotesti in contul debitelor la electricitate, desi pusese initial sechestru pe imobile si terenuri. Electrica decisese sa tranzactioneze creantele CFR la Bursa, pentru a-si recupera datoriile.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.