Economic

Stinele, pasuite la aplicarea normelor UE

Doina Ganea
10 mai 2008 692 vizualizări
DSVSA acorda, la cerere, derogari de la reglementarile europene privind fabricarea produselor alimentare traditionale u ciobanii pot vinde produsele lactate pe piata locala doar daca stina respecta citeva conditii minime de igiena, cum ar fi sa aiba o sursa de apa potabila

Micii producatori autohtoni de diverse sortimente de alimente traditionale, cum ar fi cascavalul afumat sau brinza de burduf in coaja de brad, pot obtine derogari de la stricta legislatie europeana privind fabricarea acestui tip de produse. Derogarile de la cerintele prevazute in Regulamentul Parlamentului European sint acordate de Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA), la solicitarea unitatilor care detin atestat pentru fabricarea alimentelor traditionale. Derogarile se fac tinind cont de procedeul traditional de obtinere a produsului, pentru incaperile in care se prepara, se trateaza, se prelucreaza si se depoziteaza produsele, cit si pentru materialele din care sint confectionate echipamentele, instrumentele si ustensilele utilizate in mod specific pentru pregatirea, ambalarea si impachetarea acestora. Insa pentru a putea obtine derogarea, o stina trebuie sa respecte mai multe conditii, printre care: trebuie sa aiba o sursa de apa potabila, precum si facilitati pentru spalarea miinilor, respectiv mijloace igienice de uscare a miinilor, trebuie sa existe o ventilatie naturala adecvata si facilitati pentru evacuarea corespunzatoare a aburilor si a vaporilor. Totodata, in stina trebuie sa se asigure iluminat natural sau artificial. "Echipamentele, instrumentele si ustensilele folosite conform procedeului traditional de obtinere a produsului alimentar ce prezinta caracteristici traditionale trebuie sa fie mentinute in permanenta intr-o stare de igiena satisfacatoare, curatate si dezinfectate in mod regulat", precizeaza directorul executiv al DSVSA Vrancea, Ionel Duta. Stinele care detin atestat pentru fabricarea produselor lactate si care au obtinut derogari, pot comercializa aceste alimente numai pe piata interna. (Mihaela BESLEAGA)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.