Stinele, pasuite la aplicarea normelor UE
Micii producatori autohtoni de diverse sortimente de alimente traditionale, cum ar fi cascavalul afumat sau brinza de burduf in coaja de brad, pot obtine derogari de la stricta legislatie europeana privind fabricarea acestui tip de produse. Derogarile de la cerintele prevazute in Regulamentul Parlamentului European sint acordate de Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA), la solicitarea unitatilor care detin atestat pentru fabricarea alimentelor traditionale. Derogarile se fac tinind cont de procedeul traditional de obtinere a produsului, pentru incaperile in care se prepara, se trateaza, se prelucreaza si se depoziteaza produsele, cit si pentru materialele din care sint confectionate echipamentele, instrumentele si ustensilele utilizate in mod specific pentru pregatirea, ambalarea si impachetarea acestora. Insa pentru a putea obtine derogarea, o stina trebuie sa respecte mai multe conditii, printre care: trebuie sa aiba o sursa de apa potabila, precum si facilitati pentru spalarea miinilor, respectiv mijloace igienice de uscare a miinilor, trebuie sa existe o ventilatie naturala adecvata si facilitati pentru evacuarea corespunzatoare a aburilor si a vaporilor. Totodata, in stina trebuie sa se asigure iluminat natural sau artificial. "Echipamentele, instrumentele si ustensilele folosite conform procedeului traditional de obtinere a produsului alimentar ce prezinta caracteristici traditionale trebuie sa fie mentinute in permanenta intr-o stare de igiena satisfacatoare, curatate si dezinfectate in mod regulat", precizeaza directorul executiv al DSVSA Vrancea, Ionel Duta. Stinele care detin atestat pentru fabricarea produselor lactate si care au obtinut derogari, pot comercializa aceste alimente numai pe piata interna. (Mihaela BESLEAGA)