Economic

Piedici birocratice in calea banilor europeni

Doina Ganea
10 mai 2008 877 vizualizări
Suraia si Dumitresti, doua zone recunoscute prin traditie cu potential in dezvoltarea pomiculturii sau a cresterii animalelor sint anulate de acte birocratice

Consultantii in agricultura sint de parere ca exista unele neconcordante intre datele statistice puse la dispozitia Comisiei de evaluare a proiectelor cu finantare europeana din cadrul Programului Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) si realitatea din teren. Datele se refera la locul in care se realizeaza investitiile. Este vorba de faptul ca zone recunoscute, prin traditie, ca avind un potential ridicat, pentru cresterea animalelor sau producerea de legume, sint clasate in acest ghid orientativ ca fiind "zone cu potential scazut" sau "inexistent". Zonele in care se realizeaza investitiile reprezinta insa unul dintre cele mai importante criterii de selectie al proiectelor. In Vrancea, specialistii din cadrul Oficiului Judetean de Consultanta Agricola (OJCA) Vrancea au prezentat si doua exemple concrete legate de imposibilitatea accesarii fondurilor europene de catre unii fermieri, tocmai din cauza acestui criteriu privind potentialul zonei. Una dintre initiative se referea la infiintarea unei livezi de cais la Suraia. "Am avut un proiect care avea in vedere achizitionarea de utilaje pentru dezvoltarea unei livezi de cais in zona Suraia, recunoscuta ca avind cel mai ridicat potential pomicol. In ghidul orientativ insa se arata ca zona respectiva are un potential scazut pentru mar si inexistent pentru cais. Pentru a dovedi contrariul si a primi finantarea, solicitantul a adaugat la dosar documente suplimentare care atestau ca zona respectiva are potential de la diferite institutii. De la Statiunea de Cercetare Pomicola, de la DADR si un buletin de analiza a solului de la OSPA, iar pe baza unor studii geotehnice s-a dovedit ca solul este potrivit pentru plantatia de cais", ne-a declarat consultantul agricol Ionel Drimbu din cadrul OJCA Vrancea. O alta situatie este cea a unui solicitant care doreste sa infiinteze o ferma de capre la Dumitresti, care potrivit ghidului este o zona cu un potential scazut pentru toate speciile de animale, mai putin pentru taurine. Oficialii agricoli sint de parere ca la momentul intocmirii ghidului nu a existat o deplasare in teren pentru confruntarea cu realitatea. "Au fost citeva persoane care au facut acest ghid numai din birou. Au luat ca element de orientare doar datele statistice dupa 1990. Toti stim ca aceste date s-au modificat, pentru ca dupa Revolutie s-au desfiintat fermele de animale, fosturile IAS-uri sau CAP-uri. Cum se poate spune ca nu exista potential sa cresti capre la Dumitresti ? Dar de sute de ani oamenii aceia din asta traiesc, din cresterea animalelor. Oricare ar fi ele. Ce poti sa cultivi acolo? Griu, porumb? Atit au oamenii locului: animalele si cite o livada - doua de pruni", ne-a mai declarat directorul OJCA Vrancea, Ioan Rosu. (Doina GANEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.