Economic

Finantistii vor mai multe semnaturi electronice

Camelia Stănilă
19 apr 2008 752 vizualizări
certificatele digitale usureaza depunerea declaratiilor fiscale u 3.500 de afaceristi au optat deja pentru declararea on-line a darilor catre stat

Finantistii vor sa convinga mult mai multi agenti economici sa apeleze la semnaturile electronice si la declararea on-line a darilor catre stat, ce usureaza mult procedura de depunere a declaratiilor fiscale. Aceasta si pentru o mai mare transparenta, dar si pentru cresterea eficientei activitatii administratiilor financiare. Semnarea electronica a declaratiilor se efectueaza prin intermediul unui certificat digital emis de ANAF sau eliberat, incepind cu 1 mai, doar de un furnizor acreditat. Certificatul digital este eliberat gratuit de ANAF si poate fi utilizat de contribuabil numai in relatia cu organul fiscal. Pentru a intra in posesia acestuia, intreprinzatorul trebuie sa se inregistreze ca utilizator al serviciului "Depunere declaratii on-line" aflat pe site-ul Ministerului Economiei si Finantelor, portalul ANAF. Totodata, persoana imputernicita va completa si transmite electronic cererea pentru obtinerea certificatului fiscal (formularul 140), pe care o poate obtine accesind adresa http://anaf.mfinante.ro/ sectiunea: asistenta contribuabili. Un exemplar tiparit, semnat si stampilat de contribuabil, va fi depus de catre persoana imputernicita, in termen de 30 de zile de la transmiterea electronica a cererii, la administratia financiara unde isi are domiciliul. La cererea tiparita se vor anexa o copie dupa documentul de identitate al solicitantului, in original si copie, precum si un document eliberat de contribuabil, din care sa rezulte dreptul solicitantului de a semna declaratiile fiscale. "Pentru declararea unei obligatii de plata pentru aceeasi perioada de raportare, contribuabilul nu va putea utiliza simultan mai multe metode de depunere a declaratiilor fiscale. în situatia in care s-au utilizat mai multe cai de transmitere pentru aceeasi obligatie fiscala, va fi inregistrata prima declaratie depusa", au mentionat finantistii. In primele doua saptamini din aprilie, peste 3.500 de firme au optat pentru depunerea on-line a declaratiilor, din totalul de 700 de mii existente la nivelul intregii tari. Aceasta metoda mult mai comoda a fost utilizata indeosebi pentru depunerea declaratiilor 100 (obligatiile de plata la bugetul de stat), 101 (impozitul pe profit), 102 (obligatiile la bugetele asigurarilor sociale si fondurilor speciale), 103 (de claratie accize), 120 (decont privind accizele), 300 (decont de TVA), 301 (decont special TVA), 710 (declaratie rectificativa). De mentionat ca sistemul de declarare on-line este disponibil in orice moment al zilei, de luni pina duminica. Metoda de raportare a fost extinsa la nivel national in 2008. (Camelia STANILA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.