Economic

Notarii vor consulta acte din orice colt al UE

Mihai Boicu
7 apr 2008 1175 vizualizări
Notarii vor avea in viitor o munca mai usoara prin crearea de baze de date la nivelul Uniunii Europene. Dumitru Viorel Manescu, presedintele Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania, prezent recent la Adunarea Generala a Camerei Notarilor Publici Galati, care a avut loc la Focsani, ne-a spus ca in UE exista o tendinta de informatizare a arhivelor notariale, crearea unor retele prin care acestea sa poata fi consultate din orice colt al Europei, precum si realizarea unor documente unice pe tot cuprinsul UE.

Actele notarilor vor fi putea fi verificate prin intermediul unor retele care ii vor lega pe notari

Legat de acest lucru, Dumitru Viorel Manescu a spus ca la nivel european se pregateste o «Carte verde a succesiunilor», prin intermediul careia un notar sa poata consulta documentele de succesiune din orice tara a UE. Seful notarilor a tinut sa atraga atentia ca in tara noastra multe din taxele de succesiune pot fi evitate prin intermediul testamentelor. «Testamentul a cazut in desuetudine, dar este foarte sigur si foarte ieftin», ne-a declarat presedintele UNNPR. La nivelul UE se va infiinta RERT, o retea europeana de testamente, conceputa astfel incit un notar sa poata verifica un testament din orice colt al UE. O alta noutate in materie va fi actul unic european, care sa fie recunoscut in orice tara fara apostila. O alta retea care se va infiinta la nivelul UE va fi E-Justice- o retea europeana care va permite tarilor membrilor accesul la legislatia si practica judiciara din orice tara. Dumitru Viorel Manescu a ridicat si problema retrocedarilor si a spus ca legislatia prevede ca toate operatiunile pentru inscrierea la Oficiul de Cadastru trebuie sa fie suportate de catre stat. In realitate, a spus seful notarilor, costurile sint suportate de proprietar, ceea ce arata ca nu se doreste o restituire a proprietatilor intrucit costurile sint foarte mari in unele cazuri, iar proprietarii prefera sa renunte. De aici se isca si foarte multe litigii care aglomereaza foarte mult instantele de judecata. (Mihai BOICU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.