Economic

BRD a oferit solutii pentru reducerea riscurilor

Camelia Stănilă
4 apr 2008 1225 vizualizări
Afaceristii vrinceni au luat contact cu specialistii BRD, pentru a afla noi informatii despre fondurile structurale, securizarea tranzactiilor internationale sau acoperirea riscului de schimb valutar

BRD - Groupe Société Générale a organizat ieri o noua reuniune pentru a veni in sprijinul intreprinzatorilor vrinceni si a pune bazele unor noi colaborari cu firmele, indeosebi pentru eliminarea riscurilor in afaceri. Seminarul cu tema "Solutii de finantare, economisire si dezvoltare internationala" i-a adus in fata oamenilor de afaceri pe specialistii BRD, care au ales sa abordeze si sa ofere solutii pentru problemele concrete care pot aparea odata cu tranzactiile la export-import, dar nu numai. Prima tema abordata a fost cea a fondurilor structurale, Anita Lascu, responsabil cu IMM-urile, spunind ca exista 3 tipuri de clienti majori, care pot beneficia de fondurile UE: IMM-urile, autoritatile publice si agricultorii. Aceasta i-a sfatuit pe afaceristi sa se adreseze ministerelor care gestioneaza fondurile, pentru informatii suplimentare. "Daca aveti o idee, o necesitate in afacerea dvs, porniti de la ea si identificati programul operational pentru a o finanta, nu cititi mai intii toate programele operationale", a recomandat Anita Lascu, care a prezentat inclusiv solutiile pentru reglarea decalajului de plati, mai exact de pre-finantare. O interesanta expunere a fost facuta de Daniela Rotaru de la Directia Internationala a BRD, pe tema securizarii tranzactiilor internationale. Pentru eliminarea riscurilor, de la cele financiare, valutare si pina la cele de fabricatie sau calitate necorespunzatoare au fost oferite o serie de instrumente bancare: acreditivele de diverse feluri, scrisorile de garantie, factoringul sau tranzactiile valutare forward fiind citeva dintre ele. "La relatiile contractuale noi va recomandam acreditivul ca mod de plata, pentru ca acopera toate riscurile financiare si comerciale. Iar costurile nu sint mari", a mentionat Daniela Rotaru. Specialistii au mentionat ca unele din aceste instrumente de acoperire a riscului au functii si de finantare, nemaifiind necesare unele garantii suplimentare. Factoringul a fost explicat de Mihai Diaconita, mai ales ca este un pachet de servicii, care ofera atit finantare, cit si administrarea creantelor, colectarea creantelor si acoperirea riscului de neplata in proportie de 100%. Afaceristii au fost atrasi de expunerea privind acoperirea riscului de curs, reprezentantii BRD dind solutii pentru a preintimpina volabilitatile valutare. Aceasta avind si precedentul anului 2007, care a dovedit miscari fara precedent. Solutia BRD este tranzactia valutara la termen (forward), prin care se pot stabili scadente flexibile de la o zi pina la 12 luni sau chiar 2 ani, in anumite cazuri. Astfel, afacerisitii au posibilitatea de a-si planui mult mai bine incasarile pe parcursul unui an, din exporturi si importuri. La finalul intrunirii de ieri, oficialii BRD i-au asigurat pe oamenii de afaceri ca pot asocia produsele oricaror cerinte, oferta bancii fiind una completa. (Camelia STANILA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.