Economic

IMM-urile au aceleasi probleme, de 4 ani

Camelia Stănilă
3 apr 2008 717 vizualizări
Patronatul IMM Vrancea a facut un bilant la 4 ani de la obtinerea personalitatii juridice u Ion Roman spune ca firmele nu prea au disparut pentru ca au fost lasate in pace de UE

Patronatul Intreprinderilor Mici si Mijlocii (PIMM) Vrancea a facut ieri un bilant, la 4 ani de la obtinerea personalitatii juridice, in care si-a reiterat eternele probleme legate de taxe, impozite si birocratia excesiva, alaturi de neimplicarea statului in dezvoltarea IMM-urilor. Presedintele Ion Roman s-a declarat multumit de consolidarea organizatiei pe care o conduce, care are 250 de membri, de faptul ca a reprezentat interesele intreprinzatorilor pe mai multe domenii de activitate, insa recunoste ca nu toate problemele si-au gasit rezolvare. "Sintem in al doilea an de la aderarea la UE si firmele n-au inteles ce inseamna Comunitatea Europeana. Se preconiza disparitia a 30-40% din firme, insa aceastea nu prea au disparut, ci au ramas insailate pentru ca cele vechi n-au facut modernizari, iar cele noi nu au bani. Nu au disparut pentru ca nu ne-a deranjat nimeni si ne-am descurcat cum am putut. Insa, din 7.000 de firme, 2000 sint doar pe hirtie, n-au activitate", recunoaste presedintele PIMM Vrancea, Ion Roman. Acesta s-a aratat deceptionat de aceasta lincezeala si de faptul ca "integrarea e doar teorie". Astfel a solicitat o mai buna informare a intreprinzatorilor, indeosebi in privinta fondurilor ce pot fi obtinute. "Ceea ce nu se stie e ca aceste fonduri sint pentru egalizarea sociala, nu pentru dezvoltarea afacerii. Unele firme vor disparea pentru ca nu cer fonduri, altele pentru ca vor apela la ascunzisuri, dar noi am fi multumiti daca unele ar fi in favoarea comunitatilor locale, pentru infrastructura", a mai sustinut Roman. Acesta a subliniat ca va duce nemultumirile vrincenilor si la apropiatul Congres al IMM-urilor, organizat pe 11-12 aprilie la Sinaia. De altfel, aici se va lansa si ghidul accesarii de fonduri europene. "Am ajuns sa lucram mai mult pentru stat. Vom cere ca o firma sa fie efectiv sprijinita pentru a se dezvolta si realiza profit. Trebuie sa se accelereze reducerea taxelor si impozitelor. Din cele circa 500 de avize care ni se cer, ne-am descurca mult mai bine cu 20-30. Credem ca statul ar trebui sa fie primul care sa se modernizeze, sa solicite declaratiile on-line, si astfel sa se faca o limpezire a lucrurilor", a adaugat Ion Roman, facind referire si la problema lipsei fortei de munca din agricultura, constructii si confectii. Intreprinzatorii spun ca salariatii ar putea fi tinuti in tara cu salarii mai mari, ce ar putea fi acordate odata cu diminuarea darilor. "Se fac legi pentru orice, s-ar putea da si o lege ca diferenta de impozit, care nu mai intra la stat, sa intre in buzunarul angajatilor. Problema fortei de munca, nu doar in constructii, exista la nivel national", a fost de parere si Constantin Bratie, vicepresedinte al PIMM Vrancea. (Camelia STANILA)

CASETA:

IMM-istii au intrat in consiliile spitalelor

Patronatul IMM si-a pus reprezentanti in Consiliile de Administratie din cele sapte spitale din Vrancea, conform legii. Astfel, Ion Roman va fi reprezentantul afaceristilor in CA al Spitalului Judetean "Sf. Pantelimon" Focsani, la Spitalul Adjud va merge Constantin Nistoroiu, la Spitalul Marasesti "" Constantin Bratie, la Spitalul Panciu "" Maria Taban, la Spitalul Odobesti "" Viorel Danaila, la Spitalul Vidra "" Marian Musat, iar la Spitalul Dumbraveni "" Manuel Dragusanu. "Vrem sa vedem cum se desfasoara actul medical, conditiile din spitale si modul in care sint cheltuiti banii. Nu vrem sa fim o sperietoare, dar ne intereseaza ce se intimpla acolo. Guvernul a fost de acordul cu solicitarea noastra", a explicat presedintele patronatului, Ion Roman. Acesta a adaugat ca intilnirile la care vor participa au loc o data la trei luni. (C. S.)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.