Economic

Sfaturi pentru combaterea daunatorilor

Doina Ganea
3 apr 2008 1442 vizualizări
Combaterea integrala a bolilor, daunatorilor si burienilor la cultura florii soarelui, tema de dezbatere a agricultorilor din Gugesti

La Primaria Gugesti a avut loc recent o dezbatere privind combaterea integrala a bolilor, daunatorilor si burienilor la cultura florii soarelui. La eveniment au participat 12 producatori agricoli. "Consultantul agricol de la Centrul Local de Consultanta Agricola Gugesti, ing. Maria Daraban, s-a referit in acest context la cultivarea hibrizilor rezistenti si la aplicarea unor masuri cu caracter agrotehnic in scopul asigurarii unor culturi de calitate la floarea soarelui. Dintre masurile agrotehnice specialistii au recomandat respectarea rotatiei de sase ani, folosirea de saminta sanatoasa provenita din lanurile libere de boli, semanatul in epoca optima, aplicarea ingrasamintelor in doze echilibrate, executarea optima a tuturor lucrarilor solului si de intretinere a culturii, precum si recoltarea la timp", a declarat directorul Ofciului de Consultanta Agricola, Ion Rosu. Conform inginerilor agricoli, tratarea semintei cu fungicide asigura protectia culturii fata de atacul agentilor fitopatogeni in faza de germinare - rasarire - plantula. Combaterea putregaiului alb si cenusiu se realizeaza prin tratamentul semintei cu unul din produsele: Sumilex 50WP - 1KG./T, Rovral PU 50% - 2KG./t - prin tratament semiumed; cantitatea de apa va fi de 7 - 10 l/t de saminta. Prevenirea atacului de mana se efectueaza prin tratament la saminta cu unul din produsele Apron 35SD - 4KG./t de saminta, Apron 350 ES - 3l/t de saminta. în cursul perioadei de vegetatie se aplica la avertizare doua tratamente, utilizind unul din produsele: Ronilan 50WP, Rovral PU - 50%, Sumilex 50WP, fiecare in doza de 1,5kg./ha/tratament, sau Bavistin 50WP -1,5/ha, Alert - 0,6l/ha/tratament, Spartak alpha - 1,5l/ha. Alto combi 420 -1,5l/ha. Pentru combaterea atacului de Phomopsis helianthi se recomanda aplicarea la avertizare a doua tratamente, utilizind unul din produsele: Konker - 1,250kg./ha, Punch 40EC - 0,5L/HA, Rovral PU - 50% - 1,5kg./ha, Trifmine 30WP - 1kg./ha, Mirage 45 EC - 1l/ha, Alto combi 420 - 1,5l/ha.Tratamentele in vegetatie se realizeaza cu mijloacele terestre sau aviatice. Gargarita frunzelor si viermii sirma sint cei mai periculosi daunatori ai culturii de floarea soarelui. Pentru reducerea impactului acestor daunatori, semintele vor fi tratate cu Furadan 35ST, Diafuran 35ST, Carbodan 35 ST, Carbofuran 350, in cantitate de 28 l/t de saminta. Combaterea integrala a burienilor se poate face prin tratament: preemergent, folosind unul din produsele Treflan - 3,5l/ha sau Eradicane - 6l/ha, sau Diizocab - 6 - 12 l/ha cu incorporare la 7-10 cm sau cu Mecloran - 6 - 10L/HA; postemergent, folosind unul din produsele Agil - 100 - 0,5l/ha, Gallant - 0,6l/ha, Targa - 1,0l/ha, Fusilade Forte - 0,6l/ha, Focus Ultra -1,5l/ha. Tratamentele sint eficiente daca se fac atunci cind burienile au 10 - 25 cm inaltime. (Doina GANEA)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.