Economic

Subventii la credite si la motorina pentru agricultori

Doina Ganea
3 apr 2008 1367 vizualizări
Guvernul a hotarit alocarea unei subventii de 1 leu pentru fiecare litru de motorina consumat pentru culturile in terenuri arabile u au mai fost stabilite alocatii bugetare de pina la 30% din valoarea unui credit agricol pentru crescatorii de animale, apicultori sau legumicultori

Conducerea Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) a avut la inceputul acestei luni o intilnire cu specialistii din centrele agricole, prilej cu care au fost prezentate si doua acte normative deosebit de importante pentru detinatorii de terenuri agricole. Este vorba de OM 174/2008 si HG 276/2008. Primul act normativ se refera la sprijinul financiar acordat agricultorilor prin subventionarea pretului motorinei cu 1 leu/litru, aferent unei cantitati de 39 l/ha pentru culturile de primavara si pentru aceeasi cantitate pentru culturile de toamna. Beneficiarii acestei subventii sint persoanele fizice sau juridice care infiinteaza culturi in teren arabil si fac dovada utilizarii suprafetelor de teren in calitate de proprietar, arendas, concesionar sau organizatii asociative. "Pentru obtinerea sprijinului financiar, solicitantii trebuie sa depuna cererile la primaria pe a carei raza se afla terenurile. Dupa verificarea documentelor de catre specialistii agricoli, cererile sint aprobate de catre primar dupa care se depun la DADR Vrancea. Pe baza adeverintelor eliberate de DADR, furnizorii de motorina livreaza beneficiarilor cantitatile de motorina aprobate, la un pret redus cu contravaloarea sprijinului financiar instituit prin actul normativ", a precizat directorul DADR Vrancea, Costica Neata.


Alocatii bugetare de pina la 30% pentru fermieri


Prin HG 276/2008 a fost aprobat nivelul fondurilor publice care se acorda in anul 2008. Potrivit acestui act normativ, beneficiarii creditelor agricole pot primi alocatii bugetare pentru infiintarea, intretinerea si recoltarea culturilor, precum si pentru achizitionarea puilor de pasare, a tineretului bovin, ovin si porcin pentru ingrasat, asigurarea hranei, medicamentelor si tratamentelor pentru animale. "Nivelul fondurilor publice care se acorda in acest an este cu mult mai mare decit cel acordat in anii precedenti, fiind cuprins intre 10% si 30% din volumul creditului", a precizat directorul DADR Vrancea, Costica Neata. Conform deciziei guvernului, 10% din valoarea creditului este subventionat de stat pentru culturile de griu, orz si orzoaica, 20% pentru porumb, floarea soarelui, soia, sfecla de zahar si legume de cimp, 25% pentru legume din sere si solarii si plantatii viticole, 30% pentru plantatiile de pomi fructiferi, 12% pentru achizitionarea sau producerea puilor de pasare, 15% pentru achizitionarea sau producerea tineretului bovin, ovin sau porcin pentru ingrasat, 15% pentru asigurarea hranei si medicamentelor pentru aceste animale, iar 20% reprezinta alocatia bugetara pentru creditele agricole realizate in scopul asigurarii cu material de populare piscicola si familii de albine. (Doina GANEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.