Economic

BNR a mărit dobănda de politică monetară din nou, la 9,5%

Florin Budescu
27 mar 2008 1268 vizualizări
Banca Naţională a Romăniei (BNR) a decis miercuri sa majoreze rata dobanzii de politică monetară de la 9% la 9,5%. Aceasta este a patra majorare consecutivă pe care o operează BNR, după cele din 31 octombrie 2007, apoi de pe 4 ianuarie şi 7 februarie a.c..

Semnalul dat de BNR este simplu ºi clar. Pe de o parte, pe plan extern, in Statele Unite se adanceºte criza ºi deja voci tot mai autorizate vorbesc despre recesiune ca despre un lucru care nu poate fi evitat. Pe de altă parte, pe plan intern, măsurile monetare ale BNR, care cam atat poate face, nu sunt susÃinute de o politică de reformă structurală a Guvernului.


Desigur, creditele vor continua să se scumpească, iar aceasta este doar o etapă intermediară, pentru că estimarea noastră este că anul acesta BNR va continua să calmeze ritmic inflaÃia, ridicand dobanda de politică monetară. Desigur, aceasta ar putea duce la ieftinirea locuinÃelor, dar nu este nici un motiv de bucurie, pentru că depinde dacă aceasta ieftinire se va produce sub forma unei "aterizări uºoare" sau a uneia forÃate, care ar putea să producă falimente ºi tragedii umane. Cu reverberaÃii pe multiple pieÃe.


Defapt, Executivul trebuia să facă reforma structurală pană să intrăm in anul electoral, iar acum să spuna "iată, acestea sunt rezultatele, SUA sunt in criză, lumea occidentală asemenea, dar noi o să trecem prin asta mai uºor, pentru că pană acum am făcut reforme, nu am guvernat pentru interesul propriu, ci pentru cel public".


Se pare că nu este cazul. în mod evident, Executivul nu numai că nu spune acest lucru, dar, mai mult decat atat ºi mai grav, nu ne pune in gardă asupra a ceea ce se intamplă ºi ce ne aºteaptă ºi incearcă să minimalizeze pe cat posibil efectele pe care le va avea criza globală asupra noastră, pentru ca apoi, cand aceste efecte se vor vedea, sa dea vina pe contextul internaÃional nefericit.


în background se află incompetenÃa, clientelismul, pe plan intern. Pe plan extern, in background se află o politică financiară complet greºită, aplicată incepand din anii \'60 de către băncile centrale din lumea capitalului. De aproape cinci decenii, aceste bănci centrale nu incetează să ridice obstacolele reglementărilor naÃionale din calea capitalurilor speculative care dănÃuie pe pieÃele de capital ale lumii.


în spatele acestor măsuri se află o doctrină economică, conform căreia "piaÃa face totul", care se dovedeºte greºita. Promotorii acestei doctrine au terminat aproape construcÃia unei pieÃe globale integrate, prin care sume ameÃitoare de bani circulă cu o viteză de ordinul nanosecundelor, iar efectul acestor tranzacÃii nu este exact cunoscut de nimeni, decat dupa ce se produce in cele mai imprevizibile moduri.


Azi, ne aflăm in criza ºi probabil că vom intra, in cursul acestui an, in recesiune, din cauza crizei subprimelor din Statele Unite. Maine, piaÃa globală ar putea să intre in criză din cauza altei componente friabile care a cedat. Idealul unei pieÃe unice, integrate, care să unească totul intr-un mare melee, este absolut minunat.


Realizarea acestei pieÃe, prin liberalizări succesive controlate, trebuia făcută numai in măsura in care se puneau la punct, unul cate unul, mecanismele de control ºi predicÃie a ceea ce se intamplă. în acest moment, am pus la punct o maºina de făcut bani cu orice preÃ, despre care nu ºtim exact incotro se indreaptă ºi ce urmează să facă.


Să ne ferească Dumnezeu de un faliment generalizat.

Mai multe pe blogul lui Florin Budescu



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.