Economic

Notarii au pus la cale noile schimbari la Focsani

Mihai Boicu
22 mar 2008 3710 vizualizări
95 de notari din Camera Notarilor Publici Galati si-au desemnat ieri reprezentantii in conducerea Uniunii Nationale a Notarilor Publici, printre care notarii vrinceni Ciprian Nica si Carmen Struna. notarii spun ca peste 80% din banii pe care ii iau ajung la stat. notarii vor sa preia arhivele de la Judecatorii si au anuntat infiintarea registrului national unic de verificare a procurilor

Notarii din Vrancea, Braila si Galati s-au adunat ieri in sala de sedinte a hotelului Fashion Center pentru a discuta despre problemele profesiei lor. Reunirea a 95 de notari din cei 110 care fac parte din Camera Notarilor Publici Galati a fost prilejuita de Adunarea Generala a Camerei, tinuta pentru desemnarea mai multor reprezentanti in structurile de conducere la nivel national. Lucrarile sedintei de ieri au fost conduse de notarul galatean Bogdan Ciuca, presedintele Camerei, dar si deputat si purtatorul de cuvint al PC. Alaturi de acesta a fost prezent la Focsani presedintele Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania (UNNPR), Dumitriu Viorel Manescu. Cei doi mai mari peste notari au spus ca in zilele noastre nu se mai poate vorbi de un spirit "de casta" al notarilor, deoarece in rindul acestei breslei au venit foarte multi tineri. Unul dintre acestia este Ioana Basescu, notar in comuna Paunesti, care a participat la Adunarea Generala de ieri si a facut o buna impresie noilor sai colegi prin modestia aratata, fara vreo urma de "ifose" de fiica de presedinte. "Am intrat in rindul notarilor fara sa dau vreun leu nimanui. Daca a existat o tendinta de spirit de casta, atunci a trecut aceasta perioada. Numai anul trecut au intrat in sistem 256 de notari. Anul acesta vor intra 30 de notari numai in Camera Galati", ne-a spus Bogdan Ciuca. La rindul sau, Dumitru Viorel Manescu a spus ca in perioada tranformarii notariatului de stat in notariat public a existat o respingere a notarilor cu vechime la adresa celor care au vrut sa intre in sistem.


"Statul ia impozite cu mina noastra"

Notarii spun ca in rindul oamenilor exista o perceptie falsa ca profesia pe care o practica le aduce foarte multi bani si ca, in realitate, onorariile pe care le percep nu au mai crescut de patru ani. "Din totalul taxelor percepute intr-un birou notarial, 80 la suta si chiar mai mult merg la stat. Statul culege impozite cu mina nostra", ne-a spus presedintele Camerei Galati. Notarii spun ca in viitorul apropiat intentioneaza sa-si imbunatateasca activitatea, in sensul asigurarii unei sigurante si a unei calitati mai mari a actelor notariale. "De anul trecut functioneaza la nivel national un registru unic de verificare a procurilor. Orice procura se inregistreaza in registrul unic, astfel incit se poate verifica daca aceasta este revocata la un alt notar. Vin notari din alte tari sa se documenteze in privinta modului in care functioneaza acest registru", ne-a spus Bogdan Ciuca. Sefii notarilor fac demersuri in aceasta perioada pentru preluarea in administrare a arhivelor judecatoriilor. "Lucram foarte mult cu aceaste arhive, iar verificarile noastre merg pina la 100 de ani in urma", a precizat Ciuca. Acesta a spus ca intentioneaza ca in acest an sa termine operatiunea de preluare a arhivelor. Astfel, in Focsani, Panciu si Adjud, unde exista judecatorii, vor fi amenajate spatii speciale pentru depozitarea acestor arhive. Intentia notarilor este ca acestea sa fie informatizate intr-un viitor apropiat, astfel incit sa se poata lucra mult mai usor cu documentele.


Doi vrinceni in conducerea Uniunii Notarilor


Adunarea Generala de ieri a desemnat reprezentatii Camerei Notarilor Publici la nivelul UNNPR. Printre acestia se gasesc si doi notari vrinceni. Notarul Vasile Varga, din Braila, a fost desemnat reprezentantul Camerei Notarilor Publici Galati in cadrul Consiliului UNNPR, iar Ciprian Nica, din Panciu, este supleantul acestuia. Un alt notar vrincean, Carmen Struna, a fost desemnata ca reprezentant in cadrul Comisiei de Cenzori. Aceasta va fi si reprezentantul din Vrancea pentru relatiile cu presa. Florica Mihalache, din Braila, a fost numita in Comisia de disciplina, iar galateanul Cristian Hogas la Casa de Asigurari a Notarilor. (Mihai BOICU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.