Economic

Fondurile europene pe întelesul odobestenilor

Andrei Milcoveanu
19 mar 2008 840 vizualizări
Noutatea acestei întîlniri a fost prezentarea proiectului de 40 de mii de euro, nerambursabili, pentru tinerii sub 40 de ani si cooperativa agricola de marketing, ca forma de asociere

Peste 30 de odobesteni au primit ieri, in Sala de sedinte a Consiliului Local, lectii gratuite despre abc-ul fondurilor europene. în cadrul programului autoritatilor locale pentru initierea agricultorilor din podgorie in accesarea proiectelor finantate de Uniunea Europeana, de aceasta data invitat a fost Carmen Popescu, director adjunct al Oficiului Judetean de Consultanta Agricola (OJCA). «Nu este prima data cind venim la Odobesti, dar este prima oara cind prezentam in acest cadru masurile de popularizare a Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR). Mai precis cele care privesc exploatatiile agricole, cresterea valorii adaugate (procesarea produselor agro-alimentare), sprijinul pentru tinerii din agricultura si modernizarea satelor», ne-a spus Carmen Popescu. Dincolo de neincrederea unora in proiectele europene, intilnirea a permis celor prezenti sa descopere noutatile PNDR, indeosebi spijinul pe care tinerii pot sa-l primeasca pentru a debuta cu o afacere in agricultura. «Putini tineri din mediul rural stiu ca pot beneficia de un sprijin in valoare de 40 de mii de euro pentru a incepe o afacere in agricultura, iar faptul ca au fost la aceasta intilnire citeva familii de tineri este un semn pozitiv, acela ca tinerii se intorc la agricultura», ne-a spus inginerul Carmen Argint, referent agricol la Primaria Odobesti. Din discutiile purtate a reiesit ca agricultorii nu cunosc inca posibilitatile pe care le ofera finantarile europene, dar si noi forme asociative, care ofera scutiri de impozite pentru 5 ani. «Avem, deocamdata, doua cooperative agricole de marketing la Odobesti, forme asociative create pe Legea 566/2004 si numarul lor ar putea creste. Este una din formele prin care micii proprietari se pot asocia si desfasura afaceri in agricultura», ne-a mai spus Carmen Popescu. Pentru constituirea unei asociatii este nevoie de minim cinci persoane, iar capitalul social nu are un barem minim. Daca mai adaugam ca pentru primii 5 ani nu se platesc impozite, credem ca viitorul micilor agricultori este cooperativa agricola de marketing. Pe 3 martie, la Odobesti a avut o masa rotunda a presedintilor din Vrancea a acestor forme asociative. (Andrei Milcoveanu)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.