Economic

Exportam pantaloni, importam... muncitoare

Camelia Stănilă
17 mar 2008 2941 vizualizări
Reprezentantii Pandora Prod fac un studiu de piata pentru importarea de muncitori din India, pentru a compensa criza personalului calificat u alti patroni din confectii spun insa ca aceasta nu este o solutie viabila si au trecut la perfectionarea angajatilor u desi salariile ajung si in jur de 300 de euro net, multi confectionari prefera sa plece peste hotare u patronii din domeniu spun ca o crestere a salariilor nu va rezolva in totalitate criza de personal u mediul rural a devenit o piata de recrutare de angajati in confectii

Vrancea incepe sa intre in criza de personal calificat in industria confectiilor textile, astfel ca firmele se gindesc inclusiv sa importe muncitori. In ciuda cresterii constante a salariilor, marile fabrici de confectii din judet se confrunta cu lipsa muncitorilor calificati, in principal din cauza migrarii populatiei peste hotare. In ultimii ani, problema s-a acutizat, astfel ca de la luna la luna societatile cauta zeci de angajati, prin intermediul Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca. Desi salariile ajung in confectii si la 300 de euro net, dupa cum ne-au marturisit patronii, vrincenii prefera fie joburile mai bine platite din strainatate, fie slujbe in alte domenii, pe aceiasi bani, dar mult mai usoare. Astfel, societatile de profil au demarat campanii de fidelizare a salariatilor, prin includerea lor in diverse proiecte de perfectionare, insa cauta si solutii in afara granitelor tarii. Un astfel de demers a fost inceput de firma Pandora Prod, care a comandat un sondaj de piata tocmai in India, in ideea importului de muncitori. Desi administratorul firmei, Dorel Boris Simiz, ne-a declarat ca deocamdata nu s-a decis nimic, varianta este luata serios in calcul in conditiile in care firma a pierdut foarte multi angajati. "Deocamdata am contactat o firma, pentru a face un studiu de piata acolo si apoi vom lua o decizie. Exista un deficit si trebuie sa aducem muncitori de undeva, dar mai intii trebuie sa vedem daca sint interesati sa lucreze in Romania, daca au pregatirea necesara. In acest moment nu putem spune ca vom aduce un anume numar de muncitori sau cit va mai dura pina sa luam o decizie. In primul rind am dori forta de munca de la noi, insa cautam si alternative. E vorba si de costuri suplimentare pentru noi, dar si de griji suplimentare in caz ca vom importa muncitori, pentru ca trebuie sa ai grija si de partea de socializare, de integrare a acestora. Problema noastra este ca nu avem personal calificat, multi au plecat in Italia si chiar in alte domenii de activitate. Potrivit statisticilor, in ultimii 5 ani, numarul de angajati din confectii s-a redus la circa 10 mii de salariati, in conditiile in care erau peste 20 de mii. Forta de munca a scazut drastic, cred ca de fapt mai exista aproximativ 8.000 de salariati. Iar in urmatorii 5 ani, mult mai multe firme de confectii se vor confrunta cu problema lipsei muncitorilor calificati", ne-a declarat Dorel Simiz.


"Solutia noastra sint cursurile de calificare"


Majoritatea patronilor din confectii nu considera insa o solutie viabila importul de forta de munca, din cauza problemelor suplimentare legate atit de documentatia necesara, cit si de grija oamenilor carora trebuie sa le asigure cazare si masa. Acestia sint insa constienti de faptul ca s-a trecut peste etapa migrarii fortei de munca de la o firma la alta, astfel ca trebuie sa caute noi resurse. "Noi, cei de la Rosca Conf, nu sintem foarte convinsi ca importul de forta de munca este o solutie, pentru ca au mai incercat si altii si nu s-a dovedit o reteta de succes in confectii, cel putin. Pentru ca in acest domeniu trebuie sa comunici mult cu oamenii, sa le explici ce si cum trebuie sa faca, ceea ce este dificil in asemenea conditii. Noi am preferat sa crestem calitatea fortei de munca pe care o avem. Consideram ca la ora actuala avem personal stabil, desi unii au mai plecat, insa problema este legata de calificarea fortei de munca. Deja ne-am autorizat si am demarat cursuri de calificare pentru angajatii nostri, pentru ca si produsele sint din ce in ce mai complexe. Lectorii sint ingineri din fabrica", ne-a spus si Laurentiu Tigaeru Rosca, reprezentant al grupului de firme Rosca. Nici omul de afaceri Ionel Serban-Mustea nu este adeptul aducerii de muncitori din strainatate, deoarece considera ca trebuie incurajati sa ramina in tara muncitorii romani, chiar daca e un deziderat greu de atins. Mediul rural a devenit astfel o piata de recrutare de noi angajati. "Noi ne-am orientat si aducem forta de munca de la tara. Asiguram transportul gratuit, salariile nu sint ca in Occident, dar trebuie sa mai creasca", ne-a spus patronul Vesti-Ro. Acesta sustine ca trebuie o modificare a legislatiei, astfel incit pentru fabricile cu un numar mare de muncitori constructia de locuinte pentru acestia sa fie deductibila. "Acum, cu noul Cod Fiscal, nici transportul nu mai este deductibil. Consider ca nu am epuizat inca toate eforturile pe care le putem face pentru a crea muncitorilor conditii ca sa nu plece in strainatate, poate chiar sa vina inapoi. Mie mi-au venit inapoi 12 muncitori plecati la munca in strainatate, in Spania si Italia. Am vorbit cu o fata care a lucrat doi in Italia, la un restaurant, si m-a spus ca acolo nu e viata", adaugat Ionel Serban-Mustea.


Cresterea salariilor, o solutie partiala


Constrinse de plecarea angajatilor, fabricile de confectii au inceput sa mareasca salariile si sa imbunatateasca conditiile de munca, insa patronii spun ca nu pot oferi suficient pentru a-i intoarce pe vrincenii plecati peste hotare. "Noi oferim chiar si 300 euro net, plus tichete, ceea ce nu este un salariu mic. Putem creste salariile, insa sintem influentati si de pretul de la extern. Depinde si ce piata ataci. Comenzi nu mai sint asa multe, sint piete mult mai ieftine care atrag clienti care pina acum au lucrat in Romania. Acum s-au mutat in Turcia, Tunisia, Maroc. Poti sa ceri un pret, dar acum depinde daca il si primesti, pentru a putea ridica salariile. Deocamdata, Europa este interesata sa lucreze in Romania, pentru ca oferim garantia calitatatii UE, atit in ce priveste tesatura si manopera. Aici intervine avantajul nostru", a mai explicat Dorel Simiz, administratorul firmei Pandora. Acesta a explicat ca, in acest context, mutarea afacerii spre Est, unde forta de munca este mai ieftina, nu este deloc o solutie. "Daca ne mutam in China, atunci intram in concurenta cu piata de acolo, nu cu cea europeana. Este o cu totul alta afacere", a completat Dorel Simiz. Si alti patroni din confectii au ridicat problema comenzilor care s-au mutat chiar si 80% pe piata chineza. "Nu sta in puterea noastra sa intervenim in aceasta problema, pentru ca fiecare isi cauta mina de lucru mai ieftina, pentru a scoate profit. Desi poate 80% comenzile s-au mutat, sint firme care si-au mentinut 20% din productie in Romania, in eventualitatea ca se intimpla ceva. E si mult mai aproape, iar comanda poate fi livrata in 2 zile. In Romania se mai lucreaza daca un produs facut aici s-a vindut foarte bine in magazine si atunci se repeta comanda", a mai detaliat Laurentiu Tigaeru Rosca. Cit despre lipsa salariatilor, patronii se straduiesc sa umple golurile, insa nici scolile de arte si meserii nu asigura suficienti tineri pregatiti sa intre in productie. Si aceasta cu toate ca in Vrancea sint foarte multe clase cu profil confectii textile. Problema este insa partea practica a invatamintului, care lasa de dorit nu doar in confectii, ci si in multe alte domenii. In ultima perioada, si constructiile se confrunta cu o criza acuta de personal calificat. (Camelia STANILA)


Angajatii straini sint cautati in Vrancea


Mai multe firme vrincene au apelat deja la muncitori straini pentru a-si acoperi golurile de personal. Patronii a 9 societati din domeniul confectii, constructii si prelucrarea lemnului au apelat la o astfel de varianta, chiar daca e vorba de afaceri mai mici. Potrivit datelor inregistrate la Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Vrancea, la aceste societati lucreaza 24 de cetateni straini, care sint angajati cu autorizatie de munca. Potrivit evidentelor de la Biroul pentru Straini Vrancea, 13 dintre acestia sint din Republica Moldova, sapte din China, trei din Turcia si unul din Liban. Si daca angajatorii vrinceni prefera de multe ori munca "la negru" in cazul romanilor, cind e vorba de a angaja straini lucrurile se fac de regula "ca la carte". Reprezentantii ITM chiar au precizat ca nu au gasit nereguli la controalele efectuate cu privire la munca cetatenilor straini. De precizat ca pe linga cei 24 de salariati cu autorizatie de munca in Vrancea mai exista si 78 de cetateni straini care nu au nevoie de autorizatie de munca, fiind casatoriti cu persoane de pe aceste meleaguri. Acestia activeaza in constructii, confectii, lemn, ingrijiri cladiri, productie mase plastice, mobila. In evidentele ITM figureaza in acest moment si 12 salariati straini detasati in Vrancea, din care 11 polonezi la o firma care se ocupa cu cresterea porcinelor. O alta persoana este detasata la Fundatia Rom pentru Rom, pentru implementarea unui proiect pe tema cercetarii sociale. "In cursul anului 2007 au lucrat in judetul Vrancea 7 cetateni chinezi detasati pentru activitati de prestari servicii- confectii metalice, detasarea fiind insa incetata in prezent", a mentionat Victoria Diaconu, inspectorul sef al ITM Vrancea. In total, la ora actuala in Vrancea locuiesc 405 de cetateni straini, cei mai multi din Republica Moldova si Turcia, potrivit datelor de la Biroul pentru Straini. Astfel, in judet au ajuns si cetateni din Egipt, China, Grecia, Iran, Liban, Nigeria, Palestina, Israel, Siria, Columbia, Brazilia, Peru. De precizat ca printre acestia se numara si doi fotbalisti din Chile si Coasta de Fildes. (C. STANILA, D. CHIRIAC)


Autorizatia de munca si detasarea strainilor


Potrivit OU 56/2007, autorizatia de munca este documentul oficial eliberat in conditiile legii, care da dreptul titularului sa fie incadrat in munca sau detasat in Romania la un singur angajator. Autorizatia de munca poate fi eliberata, la cererea angajatorului, de catre Oficiul Roman pentru Imigrari, pentru strainii care indeplinesc conditiile prevazute de legislatia romana cu privire la regimul strainilor. Autorizatia de munca este necesara pentru obtinerea vizei de lunga sedere pentru angajare in munca sau, dupa caz, a permisului de sedere in scop de munca. "Autorizatia de munca se elibereaza pentru o perioada de cel mult un an, cu unele exceptii. Aceasta se pastreaza de catre angajat. Pentru a face dovada legalitatii incadrarii in munca a strainului, angajatorul trebuie sa detina o copie legalizata a autorizatiei de munca sau a permisului de sedere in scop de munca, dupa caz", au precizat inspectorii de la ITM Vrancea. Primirea la munca a unui strain fara autorizatie de munca, precum si mentinerea acestuia la lucru, se sanctioneaza cu amenda intre 1.500 si 2.000 lei de fiecare persoana, fara ca amenda sa depaseasca 100.000 lei. Nu au nevoie de autorizatie de munca cetatenii straini titulari ai dreptului de sedere permanenta in Romania, strainii al caror acces pe piata muncii este reglementat prin acorduri, conventii sau intelegeri bilaterale incheiate de Romania cu alte state, strainii care au dobindit o forma de protectie in Romania, cei care desfasoara activitati didactice, stiintifice sau cu caracter temporar in institutii de profil acreditate, strainii care urmeaza sa desfasoare activitati temporare solicitate de ministere sau alte organe ale administratiei publice centrale sau locale ori de autoritati administrative autonome, cei numiti sefi de filiale, reprezentante sau sucursale ale unor companii cu sediul in strainatate, straini angajati ai unor firme cu sediul in statele membre ale UE, detasati in Romania, precum si strainii care sint membrii de familie ai cetatenilor romani. Salariatul detasat este cel care lucreaza in mod normal intr-un alt stat, dar pentru o perioada limitata de timp isi desfasoara activitatea in Romania. "Angajatorul care are incadrat in munca un strain caruia nu ii este necesara autorizatia de munca are obligatia de a comunica Oficiului Roman pentru Imigrari copia contractului individual de munca, copia actului de detasare, precum si alte inscrisuri care dovedesc apartenenta la categoriile exceptate de lege. In termen de 10 zile, angajatorul are obligatia de a raporta modificarea sau incetarea contractului individual de munca sau innoirea detasarii", au mai explicat inspectorii de munca. Potrivit Legii 344/ 2006, necomunicarea privind datele persoanelor detasate, perioada, activitatea prestata constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda intre 4.500 si 9.000 lei. (C. S.)
În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 737439 zile, 12 ore, 23 minute, 25 secunde
Era de asteptat sa se ajunga aici si vezi cazul Poloniei, criza se poate accentua. Este rodul politicilor proaste de care am avut parte de la revolutie si pana in prezent, consecinta directa a citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.