Economic

Adjudenii, reticenti la cooperative

Ana-Maria Cantia
12 mar 2008 842 vizualizări
Adjudenii s-au lasat convinsi de beneficiile accesarii fondurilor nerambursabile, prezentate ieri de catre specialistii de la APIA sau DADR, in cadrul campaniei derulate in orasul de pe Trotus, prevazuta de altfel in Planul National de Dezvoltare Rurala.

Oamenii s-au aratat reticenti cind au auzit ca trebuie sa se organizeze in cooperative sau asociatii, pentru a putea beneficia de bani de la Uniunea Europeana. "Sint doar vorbe, trebuie sa ai bani, aici e problema, nimeni nu ne vorbeste de comisioanele care se iau", ne-a declarat Gheorghe Marin, un inginer pensionar, prezent la intilnire. Proiectul prezentat ieri se adreseaza doar persoanelor juridice si se refera la achizitionarea de mijloace de transport, infiintarea de pepiniere sau de plantatii cu capsuni, la sprijin pentru apicultuori, insa nu subventioneaza si cumpararea de terenuri. Valoarea unui proiect este suportata de UE in proportie variabila, intre 50 si 75% din valoarea investitiei facute. Interesant este faptul ca o persoana poate accesa mai multe fonduri, pe mai multe proiecte. Cei care doresc sa faca investitii in agricultura pot apela la angajatii Oficiului Judetean de Consultanta in Agricultura (APIA). Acestia ofera consultanta gratuita in proiectele mai mici de 10.000 de euro, dar si peste acest prag, cu un comision de pina la 3%, si organizeaza cursuri de pregatire profesionala in domeniul agricol. Problema co-finantarii a ridicat si de aceasta data semne de intrebare oamenilor, care nu sint increzatori in a porni la drum cu bani proprii. "Programul se adreseaza celor cu buzunarele pline si nu celor care vor sa munceasca. Eu vreau sa imi cumpar un tractor si o combina, pentru ca ceea ce-i sufoca pe tarani e monopolizarea lucrarilor agricole", s-a aratat revoltat adjudeanul Gheorghe Calipar. Oamenii nu pot fi convinsi ca o buna agricultura nu se poate face decit pe suprafete mari, cu utilaje si seminte de calitate. "Ideea de cooperativa doare inca la noi, dar cred ca incet, incet, lucrurile vor reveni la normal", s-a aratat increzatoare Carmen Popescu de la Oficiul Judetean pentru Consultanta Agricola. (Ana-Maria CANTIA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739393 zile, 13 ore, 48 minute, 19 secunde
Daca in text e vorba de Gheorghe Marin zis Gigi e clar.Individul face parte din galeria "marilor specialisti" ai Adjudului alaturi de vicele Diaconu,nemuritorul Catana directorul casei de citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.