Economic

Taxe pentru retelele de gaz de pe domeniul public

Doina Ganea
16 feb 2008 756 vizualizări
Edilii, intruniti la inceputul saptaminii la Brasov, au propus instituirea de taxe pentru retelele de gaz de pe domeniul public.

Investitiile in retele de gaz ar putea fi finantate atit din bugetele locale, cit si din bugetul statului

La intrunirea Asociatiei Municipiilor din Romania (AMR), la care a participat si primarul Focsaniului Decebal Bacinschi, s-a pus problema perceperii de taxe de catre cei carora li s-a vindut gazul pe nimic. La momentul privatizarii s-a jucat o carte mare pe energiile Romaniei. Primarul Bacinschi a declarat ca aceste conducte se afla pe domeniul public al localitatilor si ca exista o lege speciala prin care se precizeaza faptul ca retelele sint ale statului roman, astfel ca nu ar trebui solicitate taxe. E.ON Gaz Romania vine insa cu o graba suspecta si inlocuieste toate conductele. Se pare ca aici este jongleria. Pina acum retele erau ale localitatilor, foarte multe dintre ele fiind facute din bugetele locale. Ca peste tot in tara insa, si la Focsani, Distrigaz-Sud schimba retele si le pun pe ale lor, astfel ca acum au alt statut. Astfel, primarii au propus clarificarea de urgenta a acestei probleme. "Distrigaz isi inlocuieste retele. Asa cum este legea la ora actuala Distrigazul plateste studiul de fezabilitate si proiectarea, iar diferenta, practic lucrarile de executie sint platite de catre comunitate, respectiv de persoanele care doresc sa-si introduca gazele. In momentul receptionarii lucrarii, acestea trec in patrimoniul lor. Aceasta lege este valabila si pentru retele electrice. Aici cred ca ar trebui sa se intervina, pentru ca atita timp cit erau ale statului erau ale statului, dar acum este o societate privata! Ea fiind de interes national, ne-au spus ca nu s-a modificat aceasta lege. Nu se incaseaza taxe si impozite pe tot ce inseamna retele, puncte de reglare gaz, transformatoare, pentru ca sint de utilitate publica", a precizat primarul Decebal Bacinschi. Edilul a mai adaugat ca situatia juridica a retelelor de gaz metan nu este clara si ca pe acest considerent primarii doresc schimbarea legii. In acelasi context, tot la Brasov s-a discutat si problema finantarii lucrarilor de introducere de noi retele de gaz. "Am discutat problema investitiilor la centralele termice si retele principale si secundare. S-a venit cu ideea participarii guvernului cu o anumita suma de bani si primariile cu o alta suma. Urmeaza ca la sfirsitul lunii februarie sa ne intilnim din nou la Bucuresti unde sa hotarim care va fi aportul bugetului central si care va fi aportul comunitatii pentru ca nu putem hotari decit in urma unui proiect de hotarire", a afirmat Decebal Bacinschi. Tot la Brasov, AMR a convenit sa dea in judecata statul pentru nerepartizarea catre primarii, incepind din acest an, a celor 40 de procente rezultate din tranzactiile imobiliare. (Doina GANEA)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.