Economic

Aproape 100 de milioane pentru IMM-uri

Camelia Stănilă
4 feb 2008 809 vizualizări
Luna aceasta sint disponibile peste 26 milioane de euro din bugetul de stat, iar in martie si iunie intreprinzatorii vor putea accesa 70 de milioane de euro din fonduri europene u cererile se depun on-line

Managerii micilor afaceri care vor sa obtina finantari europene sau de la bugetul de stat trebuie se puna pe treaba si sa-si completeze cit mai repede documentatia. Inca din aceasta luna sint disponibili primii bani alocati din bugetul de stat pentru IMM-uri. Pentru inceput vor fi disponibile doar citeva din cele 12 programe prin care 100 de milioane de lei (26,5 milioane de euro) de la stat vor finanta micile afaceri. In perioada urmatoare vor putea fi insa accesati si banii pentru restul programelor. Potrivit informatiilor transmise de Bogdan Costin, director executiv la Oficiul Teritorial pentru Intrepirnderi Mici si Mijlocii si Cooperatie (OTIMMC) Galati, intreprinzatorii vor depune on-line cererile de finantare. In plus, reprezentantii firmelor selectate nu vor mai trebui sa se deplaseze la Bucuresti pentru analiza dosarelor. Evaluarea va fi facuta, cel mai probabil, la oficiile teritoriale ale ministerului de la Tirgu-Mures, Timisoara, Craiova, Constanta, Iasi, Galati, Cluj si Brasov. Banii din aceste fonduri vor ajunge la femeile-manageri, la tinerii intreprinzatori care vor sa demareze o afacere sau vor fi alocati pentru organizarea de tirguri pentru IMM-uri. Fonduri nerambursabile vor mai putea fi cistigate pentru proiecte de mestesuguri si artizanat, pentru infiintarea si dezvoltarea incubatoarelor de afaceri, pentru acoperirea costurilor de consultanta etc. Aceste finantari de la buget pot fi obtinute de firme mici si mijlocii, iar unele chiar si de persoane fizice.


Fonduri structurale din martie


Fondurile structurale vor asigura mult mai multi bani pentru dezvoltarea micilor afaceri. Fondurile cuprinse in Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (POS CCE) vor fi coordonate de Ministerul pentru IMM-uri. Afaceristii romani vor avea la dispozitie aproape 70 de milioane de euro, bani ce vor veni in doua transe. Alocarile pentru investitiile destinate IMM-urilor din sectorul productiei vor putea fi solicitate in luna martie, iar fondurile pentru implementarea standardelor europene si pentru accesul pe noi piete vor fi disponibile incepind cu luna iunie, potrivit reprezentantilor ministerului. Primele scheme de finantare care vor fi lansate sint sustinerea financiara pentru consultanta si cea pentru investitii. In primul domeniu poate fi obtinuta o finantare nerambursabila de 10.000 de euro, in timp ce pentru al doilea sumele ajung la 1,5 milioane de euro. Intreprinderile mici isi pot acoperi costurile proiectelor in proportie de 50% daca sint din regiunea Bucuresti-Ilfov si de 60% daca functioneaza in celelalte regiuni. Companiile mijlocii din Bucuresti-Ilfov beneficiaza de finantare nerambursabila de maxim 60%, iar cele din restul regiunilor de 70% din costuri.


Restantierii la stat sau la banci nu au sanse la fonduri UE


Firmele care incearca sa obtina finantari europene trebuie sa aiba cel putin un an de la infiintare, pentru unele programe fiind chiar nevoie de o experienta de doi ani. în plus, isi vor putea sustine dezvoltarea din fonduri post-aderare doar companiile care au obtinut venit din activitate in anul anterior depunerii proiectului. Firmele care nu si-au platit impozitele, taxele si contributiile de asigurari sociale la bugetul de stat nu vor fi acceptate, la fel nici cele care au restante in returnarea creditelor, la data depunerii cererii de finantare, sau cele aflate in stare de insolventa, faliment ori lichidare. Pe linga aceste conditii, probate cu acte, mai este nevoie ca dosarele sa contina studii de fezabilitate, certificate de urbanism si autorizatii de constructie, acolo unde este cazul. (C. STANILA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.