Economic

Apare ghidul solicitantului agricol

Doina Ganea
2 feb 2008 742 vizualizări
Miliarde de euro pentru dezvoltare rurala vor putea fi accesate de la jumatatea acestui an de catre agricultori u proiectele de investitii pot fi intocmite de OJCA Vrancea gratuit, daca valoarea acestora nu depaseste 10 mii de euro

In perioada 18-29 februarie va avea loc tiparirea si distribuirea ghidurilor pentru accesarea fondurilor structurale pentru agricultura. Calendarul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale mai prevede ca in perioada 27-28 februarie sa aiba loc prima reuniune a forumului de monitorizare al Planului National de Dezvoltare Rurala (PNDR) in care se vor aproba criteriile de selectie ale proiectelor si modalitatile de desfasurare a sesiunilor de primire a proiectelor. Oficiul Judetean de Consultanta Agricola (OJCA) Vrancea continua campania de popularizare a fondurilor structurale oferite Romaniei de catre Uniunea Europeana in scopul dezvoltarii mediului rural si imbunatatirii vietii in sate. Subiectele aduse in prim-plan vizeaza modul de atragere a finantarilor europene prin fondurile structurale, prin cele trei masuri ce intereseaza zona noastra. La sediul OJCA si la centrele locale sint asteptati fermierii care vor sa discute cu inginerii consultanti ai oficiului. In anul 2008 pot fi depuse proiecte pentru primele patru masuri, din cele 21 ale PNDR pentru care Romania va primi peste 8 miliarde de euro. Primele patru masuri vizeaza sprijinul pentru zonele montane defavorizate, managementul resurselor naturale in agricultura si silvicultura, masura de renovare si dezvoltare a satelor si modernizarea exploatatiilor agricole. Aceste masuri beneficiaza in urmatorii sapte ani de peste 4,6 miliarde de euro. "Cele mai importante masuri sint modernizarea exploatatiilor agricole (masura 121), care are alocata suma de 675 de milioane euro, renovarea si dezvoltarea satelor (masura 322), cu 1,55 miliarde euro alocate si cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere care are alocat 1,07 miliarde euro. Sint bani foarte multi si pentru a-i folosi trebuie identificate prioritatile pe care le are mediul rural. Pentru ca milioanele de euro vor fi absorbite mult mai repede decit fondurile prin SAPARD, programul va avea criterii de selectie care nu au mai fost pina acum. Noi ii asteptam pe fermieri sa vina si sa ii informam cu privire la aceste noi conditii de accesare a fondurilor", a declarat directorul OJCA Vrancea, Ioan Rosu. Potrivit aceleiasi declaratii, specialistii din cadrul oficiului pot realiza proiecte de finantare pentru agricultori. Daca proiectele au o valoare mai mica de 10.000 de euro, pentru intocmirea lor OJCA nu percepe nici un comision. Pentru cele care depasesc aceasta suma, OJCA percepe un comision cuprins intre 2-6% din valoarea proiectului.


Calendarul depunerilor de proiecte


Agricultorii vor putea depune anul acesta proiectele pentru finantarea nerambursabila a investitiilor in mediul rural, in cadrul PNDR. Dupa aparitia Ghidul solicitantului, ce va fi lansat la mijlocul acestei luni si dupa discutiile programate cu reprezentantii CE la Bucuresti, s-a convenit asupra datelor estimative de la care fermierii vor putea incepe sa-si depuna proiectele pentru obtinerea banilor europeni. Astfel, incepind cu 3 martie se primesc proiecte pentru Masurile 121,123, 322, 211, 212 si 214. In luna iunie vor fi depuse proiectele pentru Masurile 312, 313, 111, 143, 142 si 431. De asemenea, in perioada septembrie-octombrie 2008 vor fi primite proiectele pentru masurile 112, 122, 125, 141 si 221. Cea mai importanta prevedere aparuta odata cu Ghidul solicitantului este aceea care se refera la firmele particulare de consultanta si de intocmirea proiectelor, care nu vor avea voie sa perceapa comisioane uriase ca pina acum. Conform art. 55 din Regulamentul CE nr. 1974/2006 "taxele arhitecti si consultanti, studii de fezabilitate, taxe de elaborarea certificatelor, avizelor si autorizatiilor necesare implementarii proiectelor, asa cum sint ele mentionate in legislatia nationala, achizitiile de licenta si patente (maxim 8% din valoarea totala eligibila a proiectului daca proiectul prevede si constructii si de maxim 3% in cazul in care proiectul nu prevede realizarea constructiilor la masurile 121 si 123, respectiv 10% si 5% pentru masura 322) sint considerate eligibile. Celelalte cheltuieli eligibile se pot efectua dupa data de semnare a contractelor intre beneficiari si APDRP", ne-a declarat directorul OJCA Vrancea, Ioan Rosu. (Doina GANEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.