Economic

Dosare penale pentru falsificatorii de vin

Doina Ganea
1 feb 2008 1226 vizualizări
Modificarile aduse la Legea viei si vinului, la sfirsitul lunii mai 2007, contin amenzi coplesitoare pentru falsificatorii de licori bahice.

Au fost date primele amenzi pe anul acesta falsificatorilor de vin

Acestia risca amenzi cuprinse intre 40.000 -100.000 de lei daca se dovedeste ca vinul comercializat este contrafacut. "Amenzile sint foarte mari, dar aceasta este legea si noi trebuie sa o aplicam. Dupa ce au fost publicate aceste modificari am trimis adrese si am impartit personal pliante cu noile modificari legislative printre micii producatori de vinuri, mai ales printre cei care comercializeaza vin pe E 85. Sper sa nu mai riste nimeni sa vinda vin contrafacut, pentru ca cea mai mica amenda pe care o putem da este de 400 de milioane de lei vechi. Mai putin de atit nu exista cuantum", ne-a declarat directorul executiv al Directiei de Inspectie din cadrul Directiei Agricole si Dezvoltarii Rurale Vrancea, Crin Constantinescu. Potrivit acestuia, de la intrarea in vigoare a noilor sanctiuni si pina la finele lui 2007 n-a fost aplicata nici o amenda, ci doar citeva avertismente. Din ianuarie 2008, insa, inspectorii DADR "au intors foaia" cu vinificatorii si nu i-au mai iertat. "Am aplicat de la inceputul anului si pina acum patru amenzi si o sesizare pentru vin falsificat. Cele patru amenzi au fost de minim 6.000 de lei, pentru ca acesta este minimul cuantumului amenzilor pentru acest gen de contraventie. Acestea au fost aplicate pentru ca i-am gasit pe unii care transportau vinul fara a dovedi cu acte provenienta. Sesizarea penala am facut-o insa unei persoane pe care am gasit-o cu vin falsificat. Aici amenda merge pina la un miliard de lei vechi sau/si plingere penala. Am preferat doar sa-i facem sesizarea penala", ne-a declarat Crin Constantinescu. Conform "uzantelor", aceste amenzi sint de regula contestate in instante, iar judecatorii ii "iarta" pe pacatosii aflati la prima abatere. Costul unor analize la vin, pentru a dovedi daca este sau nu conform, nu depaseste 100 de lei si de obicei este suportat de vinificatorul controlat. Aceeasi lege prevede amenzi cuprinse intre 6.000 -10.000 de lei pentru cei care transporta vin fara forme legale si acte de provenienta. "Legea nu face distinctie intre cel care duce 500 de litri de vin la Bucuresti ca sa-l vinda si cel care cara aceeasi cantitate pentru o nunta. Fiecare are nevoie de acte", a precizat Crin Constantinescu. (Doina GANEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.