Economic

Plata obligatiilor fiscale se face in cont unic

Ciprian Bobeică
14 ian 2008 1190 vizualizări
Sumele cuvenite bugetului de stat se vireaza in contul unic de venituri ale bugetului de stat, iar cele cuvenite bugetelor asigurarilor sociale si fondurilor speciale se vireaza in contul unic de disponibilitati

De la 1 ianuarie 2008, plata obligatiilor fiscale se face in contul unic, procedura devenind obligatorie pentru toti contribuabilii. Plata in cont unic presupune utilizarea unui ordin de plata pentru Trezoreria statului, in cazul obligatiilor datorate bugetului de stat si a unui ordin de plata pentru Trezoreria statului, pentru celelalte obligatii. Plata celorlalte obligatii fiscale neprevazute in ordinul presedintelui ANAF 1294/2007 se efectueaza distinct pe fiecare impozit, contributie si alte sume datorate bugetului genaral consolidat. Distribuirea sumelor din contul unic este facuta de catre organul fiscal competent, distinct pe fiecare buget sau fond si proportional cu obligatiile datorate. Potrivit Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) Vrancea, contribuabilii isi vor vira obligatiile in doua conturi: "Sumele cuvenite bugetului de stat se vireaza in contul unic de venituri ale bugetului de stat 20.47.01.01 «Venituri ale bugetului de stat - sume incasate pentru bugetul de stat in contul unic, in curs de distribuire»" (impozit: pe profit datorat de persoanele juridice romane, pe profit din asociere datorat de persoanele fizice, pe veniturile microintreprinderilor, pe veniturile din salarii, pe veniturile din dobinzi, pe veniturile din pensii, etc), in timp ce "Sumele cuvenite bugetelor asigurarilor sociale si fondurilor speciale se vireaza in contul unic de disponibilitati 55.02 «Disponibil al bugetelor asigurarilor sociale si fondurilor speciale, in curs de distribuire»" (contributia: individuala de asigurari sociale retinuta de la asigurati, pentru asigurari sociale de sanatate retinuta de la asigurati, de asigurari sociale datorata de angajator, de asigurari pentru somaj datorata de angajator, pentru asigurari sociale de sanatate datorata de angajator, etc.).

Contribuabilii care platesc in numerar vor face platile cu o singura chitanta, in care va fi inscris separat contul de venituri bugetare in cazul obligatiilor datorate bugetului de stat si contul de disponibilitati pentru celelalte obligatii de plata. DGFP Vrancea anunta ca "eventualele plati facute in cursul lunii ianuarie, prin virament sau numerar in conturi distincte, vor fi acceptate de catre unitatile trezoreriei statului si organele fiscale". (Ciprian BOBEICA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.