Economic

Comisarul sef Aurel Cristian isi ataca dur seful liberal

Iulia Crețu
11 ian 2008 1629 vizualizări
Criza la Mediu: ministrul Mediului Attila Korodi nu comunica cu comisarul general Octavian Popa, comisarul general nu raspunde la telefonul comisarilor judeteni u pentru ca cele cinci masini de control nu au RCA, rovignete si benzina in rezervor, comisarii sustin ca merg pe teren "cu mijloace proprii" u noul comisar general Octavian Popa a recurs la o serie de schimbari aberante in sistem care fac imposibila sanctionarea contravenientilor

"De citeva luni, Garda Nationala de Mediu se afla intr-o stare confuza, care a intrat in prelungiri", asa comenteaza situatia actuala de la Mediu comisarul sef de la Garda Judeteana de Mediu, Aurel Cristian, sustinut de PD. De anul trecut, din luna octombrie, comisarul general Octavian Marius Popa a impus in sistem o serie de schimbari care, in loc sa usureze munca inspectorilor care lupta pentru protectia mediului, a facut-o si mai intortocheata. Comisarul sef de la Vrancea contesta aceste modificari care pun piedici actului de protectie a mediului. "Reforma" a inceput cu desfiintarea Comisariatelor Regionale, cele care aveau personalitate juridica, cele care desemnau aparatori in instanta si prin intermediul carora se facea legatura cu Bucurestiul. A urmat apoi un act normativ prin care Comisariatele Judetene au capatat personalitate juridica. Insa numai pe hirtie. In fapt aceasta modificare nu a putut fi realizata din pricina imobilitatii organigramelor, care stabilesc exact numarul de angajati. Atribuirea de personalitate juridica ar fi insemnat angajarea a inca patru persoane la fiecare comisariat, care sa faca munca de contabilitate, achizitii publice, control financiar preventiv si casierie. Ceea ce nu s-a putut realiza. Noul comisar general a impus ulterior si schimbarea formularelor de sanctionare a contravenientilor. Ceea ce a facut imposibila amendarea celor care nu respecta legislatia de mediu, sustin comisarii. Asa ca, mediul si protejarea sa se pare ca nu mai intra in atributiile Garzii de Mediu, o institutie care la acest moment pare sa nu isi mai cunoasca indatoririle. Actele de constatare a neregulilor au cite doua pagini, din care numai prima cuprinde seria si numai ultima are paragraf pentru semnatura. Si aici, incredibil pentru o institutie nationala, este strecurata o greseala gramaticala, "semnatura Comisar Garzii Nationale de Mediu". Aceasta nu este ultima "gafa" a echipei de consilieri a comisarului general Octavian Popa, cadru didactic si fost candidat la Parlamentul European al PNL. "La procesele verbale de constatare mai apare un motiv de nulitate absoluta. La persoane fizice nu apare ocupatia. In instanta, actul acesta este declarat nul. De la 11 octombrie nici legitimatiile noastre nu mai sint valabile. Am avut contestatii ale actului de control pe acest sens. Noile formulare de sanctionare ale contravenientilor le-au facut gresit dupa ce trei luni nu au mai fost valabile cele vechi. Pina in decembrie nu am putut da amenzi", ne-a declarat comisarul sef al Comisariatului Judetean al Garzii de Mediu Vrancea, Aurel Cristian.


Masinile stau in parcare fara asigurare si benzina


Activitatea comisarilor de mediu este data peste cap nu numai din pricina lipsei personalului, a documentelor oficiale nule si a actelor de identificare lipsite de valabilitate, dar si de imposibilitatea deplasarii pe teren. In acest moment, cele cinci masini inscriptionate cu sigla Garzii de Mediu stau aliniate in parcarea institutiei. Controalele in judet sint aminate din lipsa RCA-ului, a asigurarii de tip Casco sau a rovignetei. De asemenea, rezervorul masinilor verzi de la Mediu este gol. Potrivit unei adrese semnate de comisarul general Octavian Popa, Garda Nationala de Mediu a intreprins toate eforturile pentru a obtine fonduri pentru buna desfasurare a activitatii comisariatelor judetene pe 2008. Paradoxal, nu s-a rezolvat cererea. Insa comisarul general cere operativitate maxima de la judetene, amenintind cu sanctiuni acolo unde munca nu este indeplinita. Deci, munciti, faceti deplasari cu masini in ilegalitate, dati amenzi pe formulare nevalide si aratati niste legitimatii nestampilate! Asa vede comisarul general Popa activitatea de protectie a mediului in Romania, dupa cum sustine subordonatul sau de la Vrancea. Aceasta in contextul in care tara noastra are de indeplinit norme europene. De mentionat este faptul ca intre Popa de la GNM si ministrul Korodi exista zero comunicare, ministrul preferind sa discute direct cu Comisariatele Judetene. "Masinile nu pot fi folosite, nu-si asuma nimeni responsabilitate sa iasa asa. In perioada aceasta ne ocupam de arhivarea documentelor, mai sint controale tematice pe care le efectuam cu mijloace proprii. Incercam fiecare sa ne descurcam sa facem fata momentelor de criza. De citeva luni Garda Nationala de Mediu se afla intr-o stare confuza care a intrat in prelungiri. Nu am cu ce da amenzi!", a concluzionat Aurel Cristian, comisarul sef al Garzii Judetene de Mediu Vrancea. Intre timp, parte din sanctiunile date de Garda Judeteana de Mediu Vrancea au fost contestate in instanta nu din cauza lipsei actului de poluare, ci din pricina chichitelor legislative si a hibelor din noile acte oficiale. In situatia institutiei din Vrancea sint si celelalte 42 de comisariate judetene. In ciuda faptului ca prin mediile politice s-a afirmat tot mai des ca Aurel Cristian ar putea fi schimbat din functie pe motiv de simpatii democrate, comisarul sef spune ca, deocamdata, nu a primit semnale de acest gen pe linie politica. Totusi, se pare ca aceste declaratii nu vor ramine fara raspuns. (Iulia CRETU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.